Flere smitteudbrud i Danmark - men hvordan står det egentlig til med coronavirus herhjemme?
Antallet af dagligt smittede toppede i april, men har været faldende siden.
I Hjørring er 31 medarbejdere sendt hjem og 15 beboere er konstateret smittet med coronavirus på et plejehjem.
Det samme er sket i Espergærde og på Falster, hvor hele skoleklasser og lærere er sat i karantæne. Og ved et privat arrangement på Skovridderkroen i Charlottenlund er en stor del af selskabet konstateret smittet.
Sådan har flere mindre udbrud fyldt i medierne, i ugerne efter at Danmark er åbnet fra nedlukningen af landet. Alligevel mener professor i immunologi på Københavns Universitet Jan Pravsgaard Christensen, at "vi har holdt status quo".
- Så længe virus ikke er udryddet, skal vi indstille os på de her småudbrud, siger han.
Selv om nye småudbrud popper frem i forskellige dele af landet, har det totale af antal af dagligt registrerede smittede ”kun” lydt på 24, 76, 28 og lignende de seneste mange uger – langt fra de 473 smittede, der blev registreret 3. april, hvor antallet af dagligt smittede toppede.
- Det er tal, jeg har holdt øje med. Og det siger mig, at vi ikke er i gang med en bølge to. Når vi ser bort fra de koncentrerede udbrud, så er det i småtingsafdelingen, siger Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi på Københavns Universitet, til TV 2.
Antallet af smittede i Danmark toppede i starten af april, hvor der fra 1. til og med 7. april blev registreret 2378 nye filfælde med covid-19 i Danmark.
Kan stige eksponentielt hurtigt
Jan Pravsgaard Christensen kalder de små, lokale udbrud for ”et samspil af omstændigheder” og siger, at man indtil videre ikke kan bebrejde nogen for dem.
Men når en stor del af et selskab bliver smittet på en kro i Nordsjælland, viser det, at det kan gå stærkt. Det siger professor på Biostatistisk Afdeling på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, Claus Thorn Ekstrøm.
- Problemet med sådan nogle infektioner er, at hvis man ikke gør noget, så har de en eksponentiel vækst. Det kan hurtigt løbe løbsk. Men hvis smitten overordnet er lavt, og det er den, så er det stabilt i samfundet.
Samme melding kommer fra Thea Kølsen Fischer, der er forskningschef og ledende overlæge på Nordsjællands Hospital med fokus på virus.
- På den positive side siger tallene mig, at den ikke når at udvikle sig, og at der er godt styr på at opspore og bryde smittekæderne, siger hun.
Det tyder med andre ord på, at man har haft succes med at holde smitten nede:
- Men selvom det kun er små udbrud, så er det stadig 20-30-40, der potentielt kan smitte andre. Og så kan det hurtigt blive 900 smittede på meget kort tid, siger hun.
Ukendte faktorer over sommeren
Derfor tør hverken Thea Kølsen Fischer, Claus Thorn Ekstrøm eller Jan Pravsgaard Christensen glæde sig for tidligt.
For nu går vi en sommer i møde, hvor der er mange ukendte faktorer, der kan få de ellers positive tal til at vende. Hvordan agerer virus eksempelvis under varme? Og hvorfor spreder smitten sig lige nu, som den gør i Sydamerika, hvor der ellers er vinter, spørger Claus Thorn Ekstrøm.
Derfor skal vi fortsat have en dyb respekt for sygdommen, når der kommer alkohol i glasset, solen skinner og stemningen er god – selvom samfundets indretning lige nu reducerer de væsentligste kontaktflader:
- Det er så vigtigt, at vi tænker over, hvad vi gør. Der er jo åbnet for, at folk kan få stillet sin sociale sult. Men det er selvfølgelig under ansvar og hensyntagen. Og der skal jo bare få smittede til at vælte det hele, siger Thea Kølsen Fischer.
Thea Kølsen Fischer fremhæver blandt andet, at Sydkorea og hovedstaden Seoul har annonceret, at de nu står overfor en anden bølge af virussen. En anden bølge, der menes at være opstået grundet en ferieweekend i maj, hvor unge festede og gik på natklub i hovedstaden Seoul.
Alkohol og sommer kræver omtanke
Danskerne skal dog generelt have ros, men vi skal holde stand og ikke lulle os selv i søvn inden ”den sidste, svære mil”, siger Thea Kølsen Fischer. Samme melding kommer fra Jan Pravsgaard Christensen.
For ifølge professoren er der mange uafklarede faktorer, der kan udløse en smittekæde.
- En superspreder kan både være én, der udskiller meget virus eller snakker med mange. Ingen ved det hundrede procent endnu, siger han.
Ifølge Jan Pravsgaard Christensen er det særligt indendørs, man skal være opmærksom. For når det sker, at et selskab bliver smittet på Skovridderkroen, er det fordi omstændighederne er til stede.
Men det kan de også være udendørs – og også selvom kun fire officielt er smittet ved den store demonstration i København, hvor 15.000 deltog:
- Vi ved ikke, om det er biologi eller omstændighederne, der har givet den lave smitte ved demonstrationen. Så der er helt sikkert nogle, der skal tænke sig om, når alkoholen kommer ind, og man pludselig sidder i en stor, kærlig flok, siger Jan Pravsgaard Christensen.