GO'

Hun prøvede at være dement i otte minutter: - En forfærdelig følelse

Kun en lille håndfuld elever og testpersoner har prøvet Danmarks første demenssimulator. De siger alle entydigt, at oplevelsen er skræmmende.

Hvor er køleskabet?

Det må være her et sted.

- Er jeg skør eller hvad? spørger en stemme over en højtaler i rummet - som en indre monolog.

Efter at have åbnet næsten alle skabslågerne i det lille køkken, dukker et lille indbygget køleskab op.

Det er fyldt med mælk og to stykker brænde.

- Åhh, det havde jeg allerede købt, siger stemmen igen.

- Ind på plads med det. Heldigvis er der ingen, der ser det, fortsætter den.

Intet af det er dog ægte. Stemmen er indspillet, og køkkenet er bygget op i en container som en del af kulissen i Nordens første demenssimulator.

Simulatoren skal give plejepersonale og pårørende en oplevelse af at se verden som en demensramt og føle sig fremmed, og den virker fuldkommen efter hensigten.

Sådan lyder det fra sosu-elev Karina Egelund Olsen, der er en af de første, der har prøvet simulatoren i Danmark.

- Det var en forfærdelig følelse, jeg følte mig forkert. Jeg følte mig malplaceret og dumpet ned i det, hvor jeg ikke vidste, hvad jeg skulle, fortæller hun i 'Go' morgen Danmark'.

Mens man er i SOSU Østjyllands demens-container kører der en stemme, som simulerer den dementes tanker. På den måde kan studerende, sundhedspersonale og pårørende få en idé om, hvordan det er at være dement. Video: Karen Munk Ebbesen

Bygget op i en container

Ifølge Alzheimerforeningen lever mellem 70.000 og 90.000 danskere med en demenssygdom.

Det er en gruppe, som både plejepersonale og pårørende kan have meget svært ved at forstå, lyder det fra Kirsten Korsholm Nielsen, der er underviser på sosu Østjylland, hvor de uddanner social- og sundhedsassistenter.

Det er årsagen til, at man har hentet simulatoren til Danmark - for at bruge den i uddannelsesøjemed, fortæller hun i 'Go' morgen Danmark'.

I stedet for at fortælle om, hvordan demens kan opleves, viser man det.

- Helt konkret handler det om, at vi kan give eleverne oplevelsen af borgerperspektivet ved demens, gennem det vi kalder for indlevelsesevne-empati, siger Kirsten Korsholm Nielsen i 'Go' morgen Danmark'.

Ved at gennemleve et kort forløb som demensramt, hvor man skal gennemføre forskellige opgaver i simulatoren, erfarer de ansatte, hvordan hjernen ikke fungerer for en demensramt, forklarer hun.

Indtil videre har kun tre elever og en håndfuld testpersoner prøvet simulatoren, og selvom oplevelsen kun tager otte minutter, har de alle været rystet over den, lyder det fra underviseren.

- De siger alle entydigt, at det er skræmmende, siger hun.

Karina Egelund Olsen er enig. Forvirringen i rummet er total.

- Da jeg kom ud fra simulatoren, havde jeg en fornemmelse af, at jeg ikke kunne samle mine tanker, fortæller hun.

Karina Egelund Olsen føler dog også, at hun bedre kan sætte sig ind i, hvordan det er at være demensramt.

Hun tror, at det vil være nyttigt, når hun engang skal forsøge at forstå og kommunikere med en demensramt i sit arbejde.

Fremtid og tilgængelighed

Omkring 400.000 danskere er ifølge Alzheimerforeningen berørte af hjernesygdommen - enten som dement eller pårørende.

Håbet er, at sidstnævnte også vil kunne bruge simulatoren, lyder det fra underviser Kirsten Korsholm Nielsen fra Sosu Østjylland.

For netop de pårørende kan det nemlig også være meget svært at sætte sig ind i, hvordan det egentlig føles at være dement, fortæller hun.

- Det kan være svært at forstå, hvordan en person, man måske har kendt i 50 år, pludselig ændrer sig, siger Kirsten Korsholm Nielsen.

Særligt i begyndelsen af sygdomsforløbet kan det derfor være gavnligt for de pårørende at prøve simulatoren, mener hun.

- Den irritation, man måske kan have over ikke at kunne følge den demensramte længere, kan man måske imødekomme ved at have haft oplevelsen i simulatoren, slutter Kirsten Korsholm Nielsen.

Se hele indslaget i 'Go' morgen Danmark' om den nye demens-simulator i Danmark på TV 2 PLAY