Coronavirus

I Holland smittede mink mennesker - det er på tide at vågne op, siger forskere

Kæledyr på minkfarme er ikke en del af strategien, når 120 farme fra mandag skal testes - det på trods af, at en hund på farm er konstateret smittet.

Det er på høje tid, at verdenssamfundet begynder at interessere sig for coronavirus i dyr - kæledyr, husdyr og vilde dyr.

Det er konklusionen fra flere forskere i en artikel i den amerikanske avis The Washington Post.

Artiklen blev udgivet fredag - to dage efter der for første gang blev konstateret coronavirus i mink på en farm på dansk jord. Og én dag før en familiehund på endnu en minkfarm fik konstateret coronavirus.

Artiklen er baseret på en advarsel skrevet i en kommentar i det anerkendte tidsskrift The Lancet Microbe.

Indlægget er skrevet af to forskere på University College London - Joanne Santini og Sarah Edwards - og den tager sit afsæt i Holland, hvor flere hundredtusinde mink siden april er blevet aflivet på grund af smitte med coronavirus.

Det er bedre at forhindre problemer - og hvis du ikke undersøger, kan du ikke handle

J. Scott Weese, canadisk professor

I Holland har mink ifølge landets sundhedsmyndigheder efter alt at dømme smittet to personer med den nye virus. Og netop af den grund er verdensomspændende overvågning af dyr, husdyr og vilde dyr ifølge forskerne altafgørende.

- Det er for at sikre, at vi ikke bliver overrasket af en stort udbrud i dyr, som kan udgøre en trussel ikke bare mod dyrenes helbred, men også mod menneskers helbred, skriver Joanne Santini, der er professor i molekylær biologi, i en udtalelse til avisen.

Britisk forsker: Mink er højst sandsynligt smittet af mennesker

Det er endnu uvist, hvordan smitten på et plejecenter og de to minkfarme i Nordjylland er opstået, og hvorvidt mink har smittet mennesker eller omvendt. Men det er konstateret, at der er tale om samme virusvariant på den første minkfarm og plejecenteret.

I en mail til TV 2 oplyser Joanne Santini, at minkene højst sandsynligt er blevet smittet af mennesker.

- Og så kan minken selvfølgelig sprede virussen til andre mink og også tilbage til mennesker, skriver hun.

Fødevareministeriet oplyste lørdag, at der på en minkfarm udover smitte i enkelte mink også var fundet smitte i en hund – en tysk, korthåret hønsehund ved navn Vega.

Hunden, der er en korthåret hønsehund ved navn Vega, hører til på en nordjysk gård, hvor der også er konstateret covid-19 blandt mink.

- På verdensplan er der fundet enkelte kæledyr med covid-19, men det er første gang, det sker i Danmark, oplyste ministeriet.

Ifølge de to britiske forskere er der siden udbruddet på minkfarme i Holland for seks måneder siden konstateret smitte i flere andre dyr end kun hunde på verdensplan – herunder katte, tigere og løver.

Anders Fomsgaard, overlæge og virolog ved Statens Serum Institut, har oplyst, at også hamstere og fritter har vist sig at være modtagelige overfor smitte med coronavirus.

- Den potentielle risiko blev ignoreret

Da epidemien brød ud i Kina i december, nedtonede Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse under verdenssundhedsorganisationen WHO ifølge The Washington Post muligheden for smitte til dyr ved at sige, at der ikke var beviser for, at de kunne blive smittet.

Men så kom der rapporter om smittede hunde i Hongkong.

Dernæst lød det, at der ikke var beviser for, at smittede dyr kunne give smitten videre til mennesker. Og nu lyder det ifølge avisen, at intet tyder på, at dyr spiller en signifikant rolle, når det gælder overførsel af smitte.

Men ifølge J. Scott Weese, der er professor ved Ontario Veterinary College i Canada, er den potentielle risiko for, at coronavirussen ville finde vej til husdyr, kæledyr og vilde dyr blevet ignoreret.

I en mail til The Washington Post skriver han.

- Det er bedre at forhindre problemer - og hvis du ikke undersøger, kan du ikke handle.

Minkejer bad selv om test af hund

Tilbage til den minkfarm, der lørdag blev den anden i rækken af minkfarme med konstateret smitte blandt mink.

Ifølge TV 2s oplysninger var det nemlig ejeren af minkfarmen, der måtte insistere på, at Fødevarestyrelsen også testede familiens hund for smitte med coronavirus. Det skyldtes, at ejeren frygtede, at den kunne sprede virussen på farmen, hvis den var smittet.

Og ejeren fik ret, for Vega viste sig at være det første smittede kæledyr i Danmark. I hvert fald officielt.

Beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn Hove, bekræfter søndag eftermiddag over for TV 2, at det var ejeren, der bad om at få hunden testet.

Han oplyser desuden, at det endnu er uvist, om hunden skal testes igen.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplyste lørdag til TV 2, at de danske myndigheder er opmærksomme på, om smitten kan sprede sig yderligere til andre kæle- og husdyr.

- Indtil videre har vi ikke set det i andre former for produktionsdyr, oplyste ministeren.

Kæledyr på minkfarme bliver ikke testet

Overfor TV 2 understreger den britiske forsker Joanne Santini, at det i Danmark nu er vigtigt, at der bliver taget forholdsregler, når man arbejder med dyr, der er i risiko for at blive smittet og efterfølgende kan sprede virus videre. Ligesom det bliver gjort i forhold til at forhindre smittespredning mellem mennesker.

- Vi ved endnu ikke, om hunde kan smitte efter at være blevet smittet med virus, men det er bedre at anlægge et forsigtighedsprincip og at antage, at de kan, så isolation fra ikke-smittede mennesker og dyr er vigtigt, skriver Joanne Santini.

Disse forholdsregler er allerede blevet taget fra dansk side, men fra Fødevarestyrelsen lyder det, at eventuelle kæledyr på minkfarme ikke vil blive testet i forbindelse med, at styrelsen mandag vil begynde at teste 120 repræsentativt udvalgte minkfarme over hele landet.

Det oplyser beredskabschef Nikolas Kühn Hove til TV 2.

Hvorfor er det ikke en del af strategien, når det nu har vist sig, at en hund på en farm er smittet med coronavirus - ligesom det i Holland har vist sig at katte og hunde på minkfarme har været smittet med coronavirus?

- Hvis man er bekymret for om ens kæledyr er smittet eller viser symptomer på covid-19, skal man henvende sig til sin egen dyrlæge, lyder svaret.

Flere udenlandske studier undersøger lige nu, om kæledyr hos personer, der har fået konstateret smitte, også er eller har været smittet med covid-19.