Coronavirus

Har stadig symptomer to måneder efter coronasmitte: Som at trække vejret gennem et sugerør

Vi er nødt til stadig at passe på i forhold til coronavirus, lyder opfordringen fra sygeplejersken.

25. april blev 28-årige Anja Anker Høeg testet positiv for coronavirus.

Før det løb hun uden problemer seks kilometer flere gange om ugen. I dag bliver hun forpustet af at tale i telefon, mens hun står op.

- Undskyld, jeg bliver lige nødt til at holde en pause, lyder det, mens vejrtrækningen i den anden ende af røret bliver stakåndet og anstrengt.

Symptomer på jobbet

Symptomerne opstod første gang, mens Anja Anker Høeg var på arbejde på Bispebjerg Hospitals coronaafdeling.

Normalt arbejder hun som operationssygeplejerske, men i forbindelse med coronavirussens indtog, havde hun i fem uger haft sin daglige gang på det nyoprettede afsnit.

- Jeg var næsten lige mødt ind på aftenvagt, da jeg fik det dårligt. Jeg kunne mærke, at jeg blev varm i hele kroppen og samtidig begyndte at fryse, siger hun.

Termometret viste over 39 grader, da den unge sygeplejerske målte sin temperatur. Derfor fik hun straks taget en coronatest og tog hjem fra arbejde. På det tidspunkt var temperaturen steget til over 40 graders feber.

Forstuvede ribben af at hoste

Den høje temperatur fik de følgende dage følgeskab af en lang liste af andre symptomer.

Kraftig hoste, stærk hovedpine, trykken for brystet, besværet vejrtrækning, manglende appetit og manglende smags- og lugtesans var bare nogle af dem.

- Dagene flød helt sammen det første stykke tid. Jeg havde det så dårligt, at jeg ikke engang kunne se tv, og det blev en kraftanstrengelse bare at skulle i bad, siger Anja Anker Høeg.

På tiendedagen nåede sygdomsforløbet sin værste dag, genkalder sygeplejersken sig. Den kraftige hoste gjorde, at hun forstuvede flere ribben. Samtidig lå hun på badeværelsesgulvet uden at kunne noget, fordi hun frygtede at skulle kaste op. Og her ramte bekymringen.

- Jeg begyndte at overveje, hvornår man har det så dårligt, at man ikke længere selv kan tage ansvar for det, siger hun.

- Jeg har jo hørt om selv unge mennesker, der er døde, fordi de bad om hjælp for sent. Når man er ung og frisk, tænker man jo, at man nok skal klare det.

Næste morgen tog Anja Anker Høeg ind på coronaafsnittet i Køge, hvor hun blev tilset af en læge, som dog konkluderede, at hendes iltmætning var høj nok til, at hun kunne klare sygdommen hjemmefra.

Generelt set er det sådan, at jo større dosis smitte, desto større er risikoen også for et slemt sygdomsforløb

Professor og virolog ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen

Mere smitte, værre forløb?

I forbindelse med tidligere sygdomsudbrud i samfundet som polio, skoldkopper og mæslinger har det haft betydning for sygdomsforløbet, hvor stor en dosis smitte en person er udsat for.

Det er endnu ikke bekræftet, at coronavirus følger samme model, men det er ikke usandsynligt, siger professor og virolog ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen:

- Generelt set er det sådan, at jo større dosis smitte, desto større er risikoen også for et slemt sygdomsforløb.

Det skyldes, at når mange celler i kroppen bliver inficeret, vil det ofte også give et større udslag i form af sygdom. Det vides dog stadig ikke, hvorfor folk reagerer så forskelligt på sygdommen, som det indtil nu er set, uddyber professoren.

Anja Anker Høeg er ikke sikker på, hvor hun selv har samlet smitten op. Dog mistænker hun, at det kan være i forbindelse med sine fem uger på coronaafsnittet, hvor også flere andre sygeplejersker på samme tid som hende blev testet positiv for coronavirus.

Ingen ved, hvornår det går væk, eller om det overhovedet går væk. Det bekymrer mig da

Anja Anker Høeg, coronasmittet

Som at trække vejret gennem sugerør

Men det var ikke kun på hospitalet, at folk omkring hende blev testet positiv for sygdommen. Også Anja Anker Høegs kæreste skrev sig på samme tid ind i statistikken over de mere end 12.000 konstaterede smittetilfælde i Danmark. Den store forskel var bare, at han intet mærkede til sygdommen.

- Vi reagerede helt forskelligt på det. Det, der overraskede mig mest, var, at jeg fik det så dårligt. Jeg fejlede intet i forvejen, spiser sundt og er meget aktiv, siger hun.

Efter dagen på coronaafsnittet i Køge begyndte sygdommen dog at aftage hos Anja Anker Høeg - meget langsomt.

I dag - næsten to måneder efter den positive coronatest - er hun tilbage som sygeplejerske på operationsgangen på Bispebjerg Hospital. Men sygdommen har efterladt sine spor på hendes krop.

Hun har stadig en konstant trykken for brystet og høj puls. Samtidig beskriver hun selv sin vejrtrækning som "at trække vejret gennem et sugerør", når hun ånder gennem næsen. Og fra tid til anden rammer en svimmelhed og en slående træthed.

- Ingen ved, hvornår det går væk, eller om det overhovedet går væk. Det bekymrer mig da, men jeg tror på, at det hele nok skal gå, siger Anja Anker Høeg.

Vil opfordre folk til at passe på

På bagkant af sygdomsforløbet står den unge sygeplejerske tilbage med en undren over, hvor slemt sygdommen endte med at ramme hende.

Derfor bekymrer det hende også en smule at se, hvordan mange folk allerede er faldet tilbage i deres normale vaner i supermarkedet, på offentlige pladser og på restauranter.

- Jeg vil opfordre folk til stadig at passe på. Man skal ikke lade være med at mødes med folk, men man er nødt til at begrænse det og tænke over konsekvenserne, siger hun.