Coronavirus

Fire deltagere ved Black Lives Matter-demonstration smittet med coronavirus

Den første smitte hos en af demonstranterne blev konstateret 16. juni. Nu er yderligere tre smittet.

Fire deltagere ved Black Lives Matter Danmark-demonstrationen i København 7. juni er nu konstateret smittet med covid-19.

Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed, som har været i kontakt med de smittede og opsporet deres nære kontakter.

De skriver derudover, at der nu er konstateret coronasmitte ved i alt 18 passagerer ombord på et fly fra Pakistan, der landede i Danmark 6. juni. Fire af deres kontakter er siden blevet smittet.

Alle i mængden opfordres til test

Anette Lykke Petri, overlæge og konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, siger, at der arbejdes intenst på at stoppe smittekæderne, så virussen ikke breder sig yderligere. Så længe nye personer med relation til de konkrete begivenheder testes positive, forsætter smittesporingsarbejdet.

- Det er fortsat helt afgørende, at de generelle anbefalinger også overholdes, så smitten angribes fra flere sider, siger hun.

Det første tilfælde af smitte ved demonstrationen blev konstateret 16. juni.

Her lød opfordringen fra ældre- og sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at alle deltagere, der befandt sig i mængden, burde blive testet.

Demonstrerede i tre timer

Demonstrationen fandt sted i kølvandet på sagen om den sorte amerikaner George Floyds død, som en betjent er sigtet for at stå bag.

Flere end 15.000 demonstranter gik fra Østerbro til Christiansborg og var samlet omtrent tre timer.

Da det første smittetilfælde blev konstateret, kunne Magnus Heunicke ikke oplyse, hvor mange af de 15.000 demonstranter, der har ladet sig teste.

Allerede dagen efter demonstrationen sagde professor og forskningschef ved Nordsjællands Hospital Thea Kølsen Fischer, at alle med særligt udsatte i omgangskredsen burde gå i karantæne. Samme dag opfordrede Socialdemokratiet alle de 15.000 demonstranter til at lade sig teste.

Flere demonstrationer landet over

Siden demonstrationen i København har Black Lives Matter Danmark også afholdt demonstrationer i Aalborg og Odense, hvor antallet af deltagere dog var noget lavere.

I Aalborg anslog politiet, at 1000 demonstranter deltog, mens der i Odense deltog cirka 300 mennesker.

Black Lives Matter Danmark demonstrerede i Aalborg tirsdag 9. juni.

Prøver kan bestilles på www.coronaprover.dk.