Den ene test er positiv - den anden er negativ. Har man sĂĄ covid-19 eller ej?

Styrelsen for Patientsikkerhed undersøger lige nu flere smittekæder i Danmark. Den ene har forbindelse til Lalandia, oplyser styrelsen.

PĂĄ de sociale medier bliver det lige nu i stor stil diskuteret, om man kan stole pĂĄ resultatet af en coronatest.

Det sker i forbindelse med historien om Stina Petersen, der fredag efter et ophold i Lalandia i Rødby i sidste uge fik en positiv test taget fra svælget. Lørdag fik Stina Petersen så en negativ test. Denne test var taget i sekret fra lungerne.

Efter den positive test advarede kvinden om smitten på sin profil på Facebook, og hun opfordrede samtidig Lalandia til at tage kontakt til samtlige gæster i badelandet. Og så startede debatten.

For hvad er op og ned – er man smittet med covid-19, og skal isolere sig fra andre? Eller er man ikke smittet, når to prøver giver et modsatrettet svar?

Professor: Testen for coronavirus er meget sikker

TV 2 har talt med flere af landets førende eksperter om såkaldt falsk positive – når en test viser, at man er smittet med coronavirus, selv om man ikke er det.

Det gælder Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi ved Københavns Universitet. Thomas Benfield, der er overlæge på infektionmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, og Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

I alle sager fortsætter smitteopsporingsarbejdet, hver gang en ny person med relation til en konkret begivenhed testes positiv

Styrelsen for Patientsikkerhed

Årsagen til, at der kan være falsk positive - og falsk negative - er, at ingen testmetode er 100 procent sikker, forklarer eksperterne. Det er også tilfældet med testen for coronavirus, der ifølge Thomas Benfield er 99,75 procent nøjagtig.

Derfor vil der ifølge alle tre eksperter være falsk positive resultater, men ifølge Allan Randrup Thomsen er testen ”generelt meget sikker.”

Virus sidder i svælget først

I det konkrete tilfælde har Stina Petersen oplyst, at hun 19. juni blev testet positiv for smitte med coronavirus ved en prøve i svælget, mens hun 20. juni blev testet negativ ved en prøve i ophost fra lungerne.

Jan Pravsgaard Christensen forklarer, at virus kommer ind gennem munden, og at virus derfor de første dage vil sidde i svælget. Af samme grund kan man den ene dag teste positiv i forbindelse med en prøve taget fra svælget, og den næste dag teste negativ ved en prøve taget i ophost fra lungerne.

Allan Randrup Thomsen forklarer, at prøven i højere grad bliver fortyndet, når der er tale om spytprøve - altså sekret fra lungerne - end hvis man tager fra svælget. Dermed er risikoen for en falsk negativ på spytprøver højere, end risikoen for en falsk positiv fra svælget.

Eksperter: Symptomer og positiv test er lig med smitte

Både Jan Pravsgaard og Allan Randrup vurderer, at en person - hvis vedkommende har symptomer som hoste - er smittet med covid-19, når svælgprøven er positiv. Også selv om en efterfølgende prøve fra spyt er negativ.

Det gælder derfor ikke, som nogen i debatten fremhæver, at det er den sidste prøve, der er gældende, siger Allan Randrup Thomsen.

Alle tre eksperter er enige om, at man - uanset om der er tale om en falsk positiv - bliver nødt til at gå ud fra, at man er smittet og også opføre sig derefter.

Flere på hinanden efterfølgende negative prøver kan fastslå, om man ikke har været smittet med coronavirus.

SĂĄdan skriver Sundhedsstyrelsen

I Sundhedsstyrelsens vejledning til almen praksis fra 20. april står, at ”ud fra den nuværende viden om PCR testen (testen for coronavirus, red.) kan det antages, at de, der testes positive, med stor sandsynlighed også er inficeret med COVID-19.”

Om svælgprøven står, at koncentrationen af virus er højest i svælget, hvis symptomerne stammer fra øvre luftveje, men at man ved symptomer fra de nedre luftveje tager prøver opsamlet ved sug i de dybere luftveje. Det sker typisk hos de indlagte patienter, oplyser Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

- For at opnå højest mulig følsomhed (sensitivitet) skal svælgtesten bruges hos personer med øvre luftvejssymptomer og udføres af trænede prøvetagere.

Styrelse undersøger smittekæde i Lalandia

Styrelsen for Patientsikkerhed har søndag eftermiddag oplyst, at man lige nu er ved at foretage smitteopsporing i forbindelse med flere smittekæder i Danmark.

Det ene tilfælde er Lalandia, efter en person, "der besøgte Lalandia i Rødby 16. til 18. juni, efterfølgende er testet positiv for covid-19", oplyser styrelsen. Stina Petersen besøgte vandlandet i netop den periode, og styrelsen oplyser, at den både lørdag og søndag har været i kontakt med Lalandia og den smittede person.

- Vi arbejder intenst på at stoppe alle smittekæderne, så virussen ikke breder sig yderligere. I alle sager fortsætter smitteopsporingsarbejdet, hver gang en ny person med relation til en konkret begivenhed testes positiv, oplyser Anette Lykke Petri, overlæge og konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.