Flere minkfarme skal testes, lyder opfordring
Ejer af en minkfarm i Nordjylland vil gerne have sine dyr testet for coronavirus. Smittefund i danske mink er skræmmende, siger han.
Fra flere sider lyder det nu, at de danske fødevaremyndigheder bør teste flere minkfarme for smitte med coronavirus.
Det sker, efter Fødevarestyrelsen onsdag meldte ud, at der var blevet konstateret smitte blandt dyr og ansatte på en minkfarm i Hjørring. Det kom efterfølgende frem, at en person fra minkfarmen havde sin gang på plejehjemmet Vendelbocentret i Hjørring, hvor 13 beboere og 32 ansatte er konstateret smittet.
Fredag kunne Statens Serum Institut desuden konkludere, at der er tale om den samme virusvariant blandt konstaterede smittetilfælde hos beboere og ansatte på et plejehjem i Hjørring.
- Katastrofalt, hvis smitten bliver udbredt blandt mink
Det er endnu uvist, om smitten er kommet fra eller til minkfarmen, men fra regeringens ene støtteparti, Enhedslisten, lyder det, at flere minkfarme bør blive testet for smitte med coronavirus for at undgå smittespredning.
- Der kan jo også være handel med avlsdyr. Der kan være konsulenter og dyrlæger, der tager rundt til de her minkfarme. Man er nødt til at se på, hvilke personer der har været på de nordjyske farme og lave en god plan ud fra det, siger Søren Egge Rasmussen, der er SF’s fødevareordfører, til TV 2.
Han kalder det katastrofalt, hvis smitten blandt mink bliver udbredt i Danmark, så mink og mennesker kan smitte hinanden.
- Så er det en helt anden plan, vi skal have, for at holde smitten med coronavirus nede. Det er meget alvorligt, siger han.
Fra SF lyder det, at det haster med initiativer.
- Det er mere end en måned siden, at jeg over for fødevareministeren (Mogens Jensen, red.) rejste bekymringen om, at der var en risiko for spredning af coronavirus i forbindelse med minkfarme, siger SF’s fødevareordfører, Carl Valentin, til TV 2.
Adspurgt om alle minkfarme i Danmark skal testes, lyder svaret, at det ville være et voldsomt skridt på grund af det høje antal farme i Danmark.
- Men ligesom den generelle håndtering af coronavirus, synes jeg, at vi hellere skal gå et skridt for langt end at risikere smittespredning, siger han.
Vil undersøge, hvor udbredt varianten er i området
Også ifølge overlæge og virolog i Statens Serum Institut, Anders Fomsgaard, ville det give mening at teste så mange minkfarme som muligt for at få et overblik over omfanget.
- Jeg kan godt lide at teste, og vi har testkapaciteten. Hvis det viser sig at være et problem (smitte på minkfarme, red.), ville det være godt at kunne være på forkant.
Statens Serum Institut har endnu ikke testet generelt i området, ligesom man ikke ved, om den specifikke variant, man har fundet i Hjørring, trives specielt godt i mink.
Ifølge Anders Fomsgaard kan virus nemlig generelt godt lide at tilpasse sig sin vært så godt som muligt.
- Vi ved ikke, hvor udbredt den er - det skal vi nu undersøge, siger han til TV 2.
- Formodningen kan vi ikke bruge til noget
Bjarne Pedersen, der ejer en minkfarm udenfor Sindal - hvor også plejehjemmet Vendelbocenteret ligger - vil gerne have sin farm testet for en sikkerheds skyld. Det på trods af at hverken han selv eller hans kone har fået konstateret coronavirus.
Bjarne Pedersen fik i foråret hvalpe og har lige nu 10.000 mink på farmen.
- Det kunne være en rigtig god ide - formodningen kan vi ikke bruge til noget. Hvis vi ikke tester dem, så ved vi jo ingenting, siger han til TV 2 Nord.
Han kalder det skræmmende, at der nu er fundet smittet i mink i Danmark tæt på hans egen farm.
- Man kan jo frygte, at det kommer i andre farme også, siger han.
Danske dyrlæger blev orienteret i starten af maj
I Holland har man siden slutningen af maj testet alle cirka 140 minkfarme i landet, og man fandt smitten på mindst ti forskellige farme.
I starten af juni viste det sig, at to personer var blevet smittet med coronavirus efter at have været i nærkontakt med mink. Efterfølgende besluttede de hollandske myndigheder at aflive 10.000 mink for at undgå spredning af smitte med coronavirus.
Samtidig opfordrede organisationen Humane Society International i en pressemeddelelse ifølge The Guardian, at de 24 lande i verden, der tillader minkavling, til at evaluere situationen hurtigst muligt.
I Danmark er der cirka 1400 minkfarme, og fra Danske Minkavlere lyder det i en pressemeddelelse lørdag, at man har været i dialog med de danske fødevaremyndigheder, siden smitten med corona brød ud på minkfarme i april.
I en pressemeddelelse 20. maj lød det desuden, at alle praktiserende dyrlæger via Fødevarestyrelsen ”for nogle uger siden (blev) informeret om de hollandske tilfælde.”
TV 2 har lørdag forgæves forsøgt at få en kommentar fra både Fødevarestyrelsen og Fødevareministeriet.
Fra ministeriet lød det onsdag, da der blev konstateret smitte på en minkfarm i Nordjylland, at man arbejder på at udarbejde en ny teststrategi for mink med henblik på at finde ud af, om andre besætninger i området er ramt af smitte.
Udmeldingen kom, inden det viste sig, at virusvarianten på minkfarmen ved Sindal er den samme som den, der er blandt smittetilfælde på et plejehjem i Hjørring.
Alle mink på den pågældende farm i Nordjylland er blevet aflivet. Endnu en farm i området er under mistanke for smitte med coronavirus blandt dyrene.