Samfund

Coronasmittet kvinde var i Lalandia - men badelandet afviser at advare andre gæster

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Man skal ikke skræmme nogen, siger direktøren.

Stina Petersen fra Herlev har i ugens løb været på ferie i Lalandia ved Rødby sammen med sin familie.

Da hun kom hjem, fandt hun af ud, at hun er smittet med coronavirus. Det fik hende øjeblikkeligt til at kontakte badelandet, fortæller hun til TV 2 Øst.

Jeg synes, de fralægger sig deres ansvar

Stina Petersen, Herlev

Hun ville lade Lalandia vide, at hun var smittet under sit ophold, så de kunne give andre gæster besked. Hun har ligeledes givet badelandet oplysninger på flere gæster, hun husker at have været i kontakt med.

- Jeg kunne personligt godt tænke mig, de skrev en mail til alle de 300 gæster, der var i Lalandia, da jeg var der. Så kunne de selv tage stilling til, om de ville testes, siger hun.

Men det afviser Lalandia, og det ærgrer Stina Petersen.

- Jeg synes, de fralægger sig deres ansvar, siger hun til TV 2.

- Jeg ved godt, at det vil kræve en smule arbejde at sende en email ud til de 300 gæster, vi var samlet de dage, men vi er alle en del af et fællesskab. Hvis jeg havde været gæst, og en anden blev konstateret smittet, ville jeg meget gerne vide det.

Medarbejdere har fået besked

Jan Harrit, administrerende direktør for Lalandia, bekræfter, at de er blevet kontaktet af Stina Petersen.

- Hun har fortalt, at hun er testet positiv, og at hun har besøgt os for et par dage siden. Det har vi selvfølgelig lyttet på, siger han.

Ifølge direktøren har man på baggrund af Stina Petersens oplysninger forsøgt at finde frem til de medarbejdere, som har været tæt på familien.

- Vi har spurgt ind til, hvilke steder de har besøgt og været tæt på. Så har vi fundet frem til, at de har været i kontakt med to af vores medarbejdere ved to af vores aktiviteter. De to medarbejdere har vi kontaktet og foreslået, at de indtil videre ikke kommer på arbejde, og hvis de får symptomer, skal de lade sig teste, siger Jan Harrit.

Direktøren mener, at klor i vandet samt reglerne om at holde afstand i vandlandet, gør, at risikoen for smitte her er meget lav.

Er hele idéen med smittekædeopsporing ikke, at folk skal gøres opmærksomme på det, hvis de har været tæt på en smittet?

- Det kræver, man har været tæt på hinanden i længere tid. Det er dem, man er i kontakt med i mere end et kvarter inden for en given afstand, der er i risiko for at blive smittet. Det er heller ikke sådan, hvis en coronasmittet har været i Bilka eller et storcenter, at man så går ud og fortæller om det. Man skal ikke skræmme nogen. Man ved ikke, hvor hende her har været, og hvor hun eventuelt er blevet smittet, siger Jan Harrit.

Hostede hyppigt under besøget

Stina Petersen fortæller, at hun lider af astma og derfor er i risikogruppen.

Under en indlæggelse på sygehuset to uger inden Lalandia-turen blev hun derfor rutinemæssigt testet for covid-19.

Testen viste sig negativ, og trods Stina Petersen hostede hyppigt under feriedagene i badelandet, havde hun derfor ingen mistanke om coronasmitten.

- Det er normalt, at jeg hoster på grund af min astma, siger hun.

Testet positiv efter besøg

Men torsdag måtte Stina Petersen igen forbi sygehuset, og denne gang var coronatesten positiv.

Om hun var smittet i forvejen eller er blevet smittet under besøget i Lalandia, kunne testen ikke fastslå.

Stina Petersen har nu delt sin oplevelse i et opslag på Facebook, der i skrivende stund er delt 27.000 gange. Det har ifølge hende allerede givet henvendelser fra flere andre familier, der var på besøg i Lalandia fra tirsdag-torsdag i denne uge.

- Andre forældre har kontaktet mig og har efterfølgende valgt at gå i frivillig isolation. Min kæreste skal testes i morgen, og alle, jeg kender, har valgt at blive testet, siger hun.