Samfund

Se billederne: Sjælden penisblomst er sprunget ud i Danmark

I naturen kan der gå 15 år mellem blomstringerne fra den store plante. I Botanisk Have i København sker det hvert andet år. Hvad er hemmeligheden?

I Botanisk Have i København har man de seneste dage holdt særligt meget øje med Palmehusets mest berømte blomst.

Den store fallosblomst Amorphophallus titanum, der på grund af sit latinske navn også kaldes penisblomsten, har nemlig været på nippet til at springe ud i nogle dage. Og fredag over middag skete det.

Her begyndte blomsten at folde sine blommefarvede blade ud – og det på trods af, at det typisk sker i aftentimerne.

Og faktisk er det en lille sensation, hver gang fallosblomsten blomstrer.

Sjælden og fascinerende

Amorphophallus titanum vokser normalt i regnskovene på Sumatra i Indonesien, og her kan der gå op til 15 år mellem blomstringerne.

Men siden 2012 har blomsten i Botanisk Have i København foldet sig ud hvert andet år under stor mediebevågenhed og interesse fra de besøgende. Og det forstår Alex Arvad Pedersen godt.

- Den er jo bare fascinerende, fordi der er så stor sjældenhed omkring den. Den er exceptionel stor, ikke særlig udbredt, og så har den den egenskab, at den lugter meget kraftigt af ådsel, når den blomstrer, siger han.

Stanken har ført til, at planten også omtales som ligblomsten, og at nogle besøgende må holde sig for næsen, når de betragter planten.

Optimale forhold

Sammenlignet med andre Amorphophallus titanums i botaniske haver i Tyskland og Storbritannien, er blomstringen på den danske penisblomst en smule mere træfsikker.

I Bonn og Kew Garden blomstrer planterne nemlig mest kontinuerligt hvert tredje år, lyder det fra Alex Arvad Pedersen. Og der er to mulige grunde til, at det danske supereksemplar viser sin blomst noget oftere.

- Enten er det, fordi vi har fået en ekstremt god klon fra Bonn i 2003. Og ellers er det simpelthen, fordi vi har nogle andre forhold i vores væksthus, siger han.

Penisblomsten er nemlig svær at dyrke, for den kræver en meget præcis vanding samt omgivelser, hvor der er højt til loftet, høj temperatur og høj luftfugtighed.

Men væksthuset i Botanisk Have i København er tilpasset plantens behov ganske nøjagtigt, forklarer Alex Arvad Pedersen.

Det er sådan en, man nurser om

Alex Arvad Pedersen

Her kan der justeres på blandt andet temperatur og luftfugtighed, samtidig med at planten kan få al det lys, den har behov for – hvorimod der i de naturlige omgivelser i regnskoven eksempelvis kan være højere træer, der skygger for den.

Derudover får planten særlig opmærksomhed fra gartnerne, når den er i vækst.

- Det er sådan en, man nurser om, siger Alex Arvad Pedersen.

Blomstrer intenst på få dage

Hvis man vil se penisblomsten i Botanisk Have, når den er flottest, skal man rykke ud i denne weekend.

Den blomstrer nemlig kun i få dage og er mest imponerede på første- og andendagen. Formentlig fordi det er sådan en energikrævende proces for den at blomstre, lyder det fra Alex Arvad Pedersen.

- Når den blomstrer, gør den det intenst, fordi den er en rigtig stor blomsterstand, der både udskiller varme og lugt for at lokke biller og fluer til, forklarer han.

Lykkes det insekterne at bestøve planten, får blomsten kirsebærstore, orangerøde bær.

Efter blomstringen visner Amorphophallus titanum, og så går planten i hviletilstand som en knold i jorden indtil næste forår.

Den store fallosblomst Amorphophallus titanum, der på grund af sit latinske navn også kaldes penisblomsten, har nemlig været på nippet til at springe ud i nogle dage. Og fredag over middag skete det.