Coronavirus

Hotel fik seks værelser afbestilt på ankomstdagen: - De vil bare ind over grænsen

Selvom hotellernes brancheorganisation ikke kender til andre tilfælde af snyd, mener de, at reglerne er for lette at omgå.

Egentlig er reglen ret simpel: Vil man som turist besøge Danmark i øjeblikket, kræver det, at man har booket mindst seks overnatninger.

Sådan har det været, siden den danske grænse i starten af ugen blev åbnet for tyskere, nordmænd og islændinge, og sådan vil det fortsat være, når der åbnes yderligere op i næste uge.

Men det er måske ikke alle, der kommer ind i Danmark, som har tænkt sig at følge den regel.

Det er en helt håbløs regel, fordi den er så let at omgå. Det er helt galimatias

Helle Taulbjerg, direktør for Hotel Europa

Det mener Helle Taulbjerg, der er direktør for Hotel Europa i Aabenraa, i hvert fald. I mandags fik hendes hotel seks værelser afbestilt på ankomstdagen, og det har fået direktøren til at undre sig:

- Jeg ved selvfølgelig ikke, hvorfor de annullerer, men jeg har da min mistanke. Det er nok, fordi det er gæster, som bare vil ind i Danmark, og så skal de bruge en reservation for at komme ind over grænsen, siger Helle Taulbjerg til TV 2.

Direktør forudså problemet

Regeringen annoncerede reglen om seks overnatninger i slutningen af maj, men det var først mandag, at de danske grænser blev åbnet for turister.

Allerede i sidste uge advarede hoteldirektør Torben Klovborg fra Hotel Refborg i Billund om risikoen for, at falske rejsedokumenter ville blive brugt af folk, der ønskede at snyde sig ind i Danmark.

- Turisterne kan bare bestille seks overnatninger, og så kan de bagefter afbestille de fire, men det ændrer ikke på, at de kan printe ordrebekræftelsen ud og tage til Danmark, sagde Torben Klovborg til JydskeVestkysten i sidste uge.

Fredag bekræfter hoteldirektøren, at han har oplevet afbestillinger fra udenlandske turister, sådan som han frygtede. Det er særligt gæster, der kun har ønsket at være i Danmark to eller tre dage, og som så har afbestilt de resterende dage.

- De bliver jo ikke tjekket, når de kører ud af landet, så det er ret simpelt, siger Torben Klovborg til TV 2.

Spænder ben for virkelige gæster

Ifølge Helle Taulbjerg er det ikke uden omkostninger for Hotel Europa, når gæster bruger dem til at komme ind i Danmark.

Det gamle hotel har ikke mange dobbeltværelser, og derfor kan de falske reservationer komme til at spænde ben for andre, der gerne vil leje et værelse på hotellet.

- De blokerer for, at vi kan leje værelserne til nogle, der rent faktisk har tænkt sig at komme. Det er en helt håbløs regel, fordi den er så let at omgå. Det er helt galimatias, og det er et stort problem for os, siger Helle Taulbjerg til TV 2.

Desuden, påpeger hun, kommer de aflyste bestillinger midt i en i forvejen svær økonomisk situation.

Stadig bedre end ingenting

Ifølge en ny rapport fra rådgivningsfirmaet Colliers er omsætningen per hotelværelse i Danmark faldet med mere end 90 procent under coronakrisen, og der er fortsat lang vej til normale tilstande.

Derfor har brancheorganisationerne Small Danish Hotels og Horesta opfordret til, at reglen fjernes.

Selvom de ikke er bekendte med andre sager, hvor turister tilsyneladende har snydt sig ind i Danmark for bagefter at afbestille deres hotelreservation, er reglen for let at omgå, mener de. Og desuden bor de fleste turister i Danmark kun på hotel i kortere tid ad gangen.

På Hotel Refborg i Billund ser direktør Torben Klovborg også gerne, at reglen om de seks overnatninger bliver afskaffet. Men han kan dog finde et lille lyspunkt i, at turisterne trods alt kommer til Danmark - også selvom det måske er kortere end i seks dage:

- Når turister booker og afbestiller igen, kan de jo gøre, som det passer dem, efter at de er kommet ind i Danmark. Men på sin vis er det jo bedre for os, at de kommer fire dage og så rejser hjem igen, end at de slet ikke kommer.