Coronavirus

Coronavirus i Hjørring har mutationer, der ikke ses andre steder i Danmark eller Europa

Overlæge Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut oplyser til TV 2, at der er tale om en unik lokal smittekæde.

Coronavirussen, der er blevet konstateret på en minkfarm i Sindal i Hjørring Kommune, er den samme, som er blevet fundet på et plejehjem og en medarbejdere på en minkfarm i kommunen.

Det oplyser Anders Fomsgaard, der er overlæge og virusforsker på Statens Serum Institut til TV 2.

- De inficerede mink og de covid-19-inficerede personer på minkfarmen har smittet hinanden, og smitten involverer desuden flere covid-19-syge beboere på Vendelbocentret, oplyser han.

Man har endnu ikke fundet ud af, om det er minkene, der har smittet menneskene, eller omvendt.

- Vi kan heller ikke sige præcist, hvor længe infektionen har været hos minkene og hos de ramte mennesker, men udvidede analyser og smitteopsporing pågår til afdækning heraf, siger han.

Minkene på minkfarmen, hvor der også er blevet konstateret smitte med coronavirus, er blevet aflivet. Der er tale om cirka 11.000 mink.

Overlæge: Lokal smittekæde

Overlæge Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut oplyser til TV 2, at der er tale om en lokal smittekæde.

- Vores prøver viser, at denne udgave af covid-19-virus har nogle bestemte mutationer til fælles, som kun findes netop hos disse mink og hos de syge personer i Sindal. Den dukker ikke op i virus andre steder i Danmark eller Europa, så det drejer sig tilsyneladende ikke om en udenlandsk smitte, siger han.

Flere smittede i kommunen

Nordjyske skrev fredag, at 41 medarbejdere og beboere på plejehjemmet Vendelbocenteret er smittet med coronavirus.

Yderligere syv personer fik fredag konstateret covid-19 på et plejecenter i Sindal ved Hjørring. Dermed er i alt 14 beboere og 29 ansatte smittet med coronavirus.

Hjørring har som den eneste kommune i Danmark fået over 50 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere fordelt på de seneste syv dage.

Fredag er der også konstateret coronasmitte i Hirtshals, der ligeledes ligger i Hjørring Kommune.

Det skriver TV 2 Nord.

Det er sket, efter en patient hos Lægerne i Hirtshals er testet positiv efter at have været i konsultationen, hvor to medarbejdere efterfølgende er sendt hjem i karantæne.