Coronavirus

Coronasmitten stiger igen på nordjysk plejehjem – nu beder de nabokommuner om hjælp

I alt 29 ansatte og 14 beboere fra et plejecenter Nordjylland er smittet med covid-19.

Først kom det frem, at en enkelt ansat på et plejecenter i Sindal i Nordjylland var smittet med coronavirus. Siden er det gået stærkt, og senest er antallet af smittede medarbejdere steget fra 22 til 29.

Det oplyser Leif Serup, der er direktør for sundhed- og ældreforvaltningen i Hjørring Kommune, til TV 2.

I alt er 14 beboere og 29 ansatte smittet.

Og det store antal smittede blandt personalet har nu ført til, at Hjørring Kommune er nødt til at hente plejepersonale fra andre sundhedsområder i kommunen - heriblandt sygehusvæsenet.

Derudover er kommunen i kontakt med Frederikshavn Kommune om mulig hjælp med ressourcer i form af ekstra plejepersonale, siger Leif Serup.

Virus er ikke opstået på centret - det er kommet udefra

Leif Serup, direktør for sundheds- og ældreforvaltningen i Hjørring Kommune

Han ved ikke, om nogen af de pårørende til de ældre på plejecentreret er konstateret smittet.

Afdækning af smittekæde

Alle beboere med smitte eller symptomer er ifølge Leif Serup blevet isoleret, og plejecentret er lukket ned for besøg - med undtagelse af besøg på grund af akutte behov.

Derudover er Hjørring Kommune i tæt kontakt med sundhedsmyndighederne, der er i gang med at få afdækket smittekæden for coronaudbruddet på plejecentret, oplyser han.

- Virus er ikke opstået på centret - det er kommet udefra, har Leif Serup tidligere fortalt TV 2.

Ifølge ham er det nu Styrelsen for Patientsikkerheds opgave at blive klogere på hændelsesforløbet. Indtil da gør kommunen og Vendelbocentret alt, hvad de kan, for at holde smitten under kontrol.

Flere plejehjem har oplevet smittespredning

Det er ikke første gang, at der konstateres smitte med coronavirus på danske plejecentre.

Plejehjemmet Højstruphave i Vallensbæk blev i midten af marts særdeles hårdt ramt. 17 beboere blev smittet, og 9 af dem døde, skrev TV 2 Lorry. I Gilleleje mistede fire beboere livet efter at være blevet smittet med virussen på plejehjemmet Bavne Ager.

I april døde 12 beboere fra Plejecenter Sølund efter smitte med coronavirus. Plejecentret ligger i København, som gennem hele epidemien har haft Danmarks højeste kontakttal - det som tidligere er blevet benævnt som smittetryk. Men nu ser det ud til, at Københavns Kommune endelig har knækket kurven.

Lørdag kunne kommunen nemlig konstatere, at der ikke længere er nogen smittede med coronavirus blandt kommunens beboere på samtlige 44 plejehjem i hovedstaden.