Virolog ville droppe flyet og tage bilen på ferie: - Hjørring har vist, hvor galt det kan gå

Smitte med coronavirus kan gå meget hurtigt, og vi risikerer stadig at skulle lukke ned igen, mener Allan Randrup.

Nye rejsevejledninger fra regeringen gør det muligt for danskere at tage på sommerferie store dele af Europa. Men det betyder ikke, at corona-pandemien er ovre.

Derfor anbefaler professor i eksperimental virologi Allan Randrup, at danskerne fortsat er påpasselige, når de vælger deres udvalgte feriedestination - og hvordan de kommer dertil.

I stedet for flyet kan man vælge at tage på bilferie, mener han.

- Hvis man rejser i sin egen bil, er man låst inde i sin egen boks og risikerer ikke at blive smittet, siger Allan Randrup til TV 2.

For i lufthavnen er der større smitterisiko, da mange mennesker samler sig på samme sted, påpeger han.

- Lufthavne og i et vis omfang fly er steder, hvor man hurtigt kan blive smittet. Selvom der er gode filtre i fly, kan man ikke forhindre, at man bliver smittet af den, der sidder lige ved siden af en.

Kåre Mølbak, der er faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI), deler ikke Randrups pessimisme.

- Som udgangspunkt kan man være tryg ved at tage på ferie, for ellers var det her skridt ikke taget, siger Kåre Mølbak til Ritzaus Bureau.

Danmark kan hurtigt lukke ned igen

Randrups pointe understøttes af det, der udspiller sig i Hjørring lige nu. Her er nemlig sket en pludselig eksplosion i smittetilfælde, og Hjørring er gået fra at være coronafrit til det sted i Danmark, hvor der er flest smittede per indbygger.

Det mener Allan Randrup skal ses som en varsel om, hvor galt det kan gå, hvis man ikke er påpasselig, når man åbner grænserne.

- Vi har relativt store menneskemængder, der flytter sig rundt i Europa i forbindelse med sommerferiesæsonen. I mandags var det tæt på 100.000 tyskere, der kom ind i Danmark.

Derfor skal Danmark være klar på, at vi kan risikere, at de områder og lande, vi nu åbner til, kan lukkes ned meget hurtigt igen, fortsætter han.

- Hvis der kommer mange mennesker sammen i et eller andet ferieområde, og de begynder at smitte hinanden, kan det gå meget hurtigt.

Danske turister kan ende i selvbetalt karantæne

Et af kriterierne for, at Danmark åbner grænsen til et land, er, at der skal være under 20 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere i landet per uge.

Danskere, der har rejst i lande, som ikke er på myndighedernes liste over godkendte lande, skal gå i 14 dages karantæne, når de kommer hjem til Danmark.

Lige præcis den detalje mener Christian Wejse, speciallæge på Aarhus Universitetshospital og lektor på Aarhus Universitet, at man bør være ekstra opmærksom på, før man rejser.

For nogle steder skal der kun få nye smittede til for at tippe balancen, siger han til Ritzau.

- Så vidt jeg kan se, ligger England for eksempel nok lige på vippen. Der skal ikke så mange udbrud til, før tingene kan flytte sig, siger Wejse.

I værste fald risikerer man derfor at være taget afsted til et land, der på grund af flere nye smittede pludselig frarådes rejse til, fortsætter han.

- Det kan jo i hvert fald blive en dyr fornøjelse, hvis man rejser ud et sted og ikke regner med, man skal i 14 dages selvbetalt karantæne, når man kommer hjem, fordi landet eller regionen ryger på listen.