Spørgsmål om nye rejsevejledninger: Jeg er på ferie i et 'gult' land, som er skiftet til 'orange'. Skal jeg i karantæne?

Skal du i karantæne, hvis du er på ferie i et land, som skifter fra 'gult' til 'orange' i rejsevejledningen? Få svaret i FAQ'en herunder.

Nu kan rejseglade folk i Danmark se frem til snart at kunne pakke sydfrugterne.

Fra 27. juni lemper Danmark rejsevejledningerne for EU-lande, lande i Schengen-samarbejdet og Storbritannien. Landene skal dog leve op til en række kriterier, før man kan rejse dertil uden at blive anbefalet at gå i karantæne efterfølgende.

Hvis et land lever op til kriterierne og ikke har betydelige indrejserestriktioner over for danskere, vil landets rejsevejledning skifte status fra orange til gul i Udenrigsministeriets rejsevejledning. I praksis betyder det, at Udenrigsministeriet blot opfordrer rejsende til at udvise ekstra forsigtighed.

Men hvad betyder de nye anbefalinger egentlig for din ferie?

Herunder kan du få svar på nogle af de spørgsmål, der kan opstå i kølvandet på de nye retningslinjer.

Før rejsen

Hvordan er tilstanden i det land, jeg kommer frem til?

Selvom mange lande så småt er ved at genåbne både strande, restauranter og museer, er alt endnu ikke, som det plejer.

På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du finde aktuelle opdateringer om tilstanden og restriktionerne på din kommende rejsedestination. 

Min kommende pakkerejse-destination er skiftet til 'orange'. Får jeg penge tilbage?

Har du booket en pakkerejse til et 'gult' land, kan du få pengene tilbage, hvis destinationen ændres til 'orange' inden afrejse. 

Det er dog vigtigt, at rejsen først bookes, når feriedestinationen helt officielt har skiftet status til 'gult'. Ellers er der som udgangspunkt ingen økonomisk hjælp at hente. 

Jeg har selv booket flybillet til et land, som er ændret til 'orange'. Kan jeg få penge tilbage?

Har du selv købt billetter til en destination, som Udenrigsministeriet fraråder at rejse til på bestillingstidspunktet, har du ikke krav på at få dine pengene tilbage, hvis flyet stadig afgår. 

Tjek din rejseforsikring. I nogle tilfælde dækker den dit tab, hvis du ikke vil trodse rejsevejledningen.

Aflyser flyselskabet til gengæld din afgang, har du altid ret til at få dine penge retur. Flyselskabet kan også tilbyde dig en voucher eller en ombookning, men du har ret til at sige nej og få dine penge tilbage.

Hvordan skal jeg forholde mig, hvis jeg er i risikogruppen?

Er du i øget risiko for at blive alvorligt syg, hvis du bliver smittet med coronavirus, bør du tale med din læge, før du planlægger en rejse til udlandet.

Du kan læse mere om Sundhedsstyrelsens anbefalinger til personer i øget risiko her.

Hvis du vælger at rejse til udlandet, bør du forinden sikre dig, at din forsikringsdækning er tilstrækkelig.

Under rejsen

Jeg er på ferie i et 'gult' land, som er skiftet til 'orange'. Hvad med min rejse?

Hvis din rejsedestination skifter til 'orange', mens du er afsted på en pakkerejse, har dit rejsebureau ansvar for enten at få dig hjem eller sørge for, at du er i trygge omgivelser i landet. 

Tjek også din rejseforsikring. I nogle tilfælde dækker den ombooking.

Jeg er på ferie i et 'gult' land, som er skiftet til 'orange'. Skal jeg i karantæne?

Det er ikke nødvendigt at gå i karantæne ved hjemkomst, hvis din feriedestination er skiftet fra 'gul' til 'orange' på rejsevedledningen under din ferie. 

Til gengæld opfordrer myndighederne til, at du gør din ferie færdig og efter hjemkomst bliver testet for coronavirus. 

Må jeg tage gennem et 'orange' land for at komme til min 'gule' destination?

Du må gerne være i transit gennem et 'orange' land. Det betyder, at du ikke behøver at gå i karantæne, hvis du på din vej til et 'gult' land skal gennem et 'orange' - heller ikke hvis du stopper for at tanke. 

Hvis du vil undgå 14 dages karantæne, er det dog ikke muligt at have overnatninger på din vej gennem det frarådede land. 

Hvordan skal jeg forholde mig på rejsen?

Når du rejser i et andet land end Danmark, er du underlagt lokale love og regler i det land, og du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger. Dem kan du læse mere om her

Derudover gælder også Sundhedsstyrelsens generelle råd, der er de samme i udlandet som i Danmark. Altså: Vask eller sprit dine hænder ofte, host eller nys i ærmet, begræns den fysiske kontakt og hold afstand. 

Efter rejsen

Skal jeg gå i karantæne, hvis jeg er rejst til et 'orange' land?

Er din feriedestination 'orange' i Udenrigsministeriets rejsevejledning, betyder det, at myndighederne fraråder ikke-nødvendige rejser hertil. 

Rejser du alligevel afsted, opfordrer myndighederne til, at du går i 14 dages karantæne, når du igen kommer hjem fra rejsen. 

Jeg er rejst til et 'gult' land. Skal jeg i karantæne ved hjemkomst?

Hvis din rejsedestination er 'gul' på Udenrigsministeriets rejsevejledning, er der som udgangspunkt ingen grund til at gå i karantæne, når du vender hjem. Med mindre du har symptomer på coronavirus. 

Dog er det stadig vigtigt, at du på din ferie er opmærksom på de genrelle corona-anbefalinger om blandt andet at holde afstand, spritte eller vaske hænder og hoste i ærmet. 

Her er dine rettigheder, hvis du vil afbestille din flybillet

Jeg har selv købt min billet

Har du selv købt billetter til en destination, som Udenrigsministeriet fraråder at rejse til, har du ikke krav på at få dine pengene tilbage, hvis flyet stadig afgår. Ligegyldigt hvornår du bestilte billetten.

Tjek din rejseforsikring. I nogle tilfælde dækker den dit tab, hvis du ikke vil trodse rejsevejledningen.

Aflyser flyselskabet til gengæld din afgang, har du altid ret til at få dine penge retur. Flyselskabet kan også tilbyde dig en voucher eller en ombookning, men du har ret til at sige nej og få dine penge tilbage.

Jeg har købt en pakkerejse før nedlukningen

En pakkerejse er for eksempel en charterferie, hvor du samlet har købt mindst to af disse ting: Transport, overnatning, anden turistmæssig ydelse som liftkort eller koncertbillet, udlejning af bil eller andet.

Bruger salgsstedet selv betegnelsen pakkerejse om turen, er det også en pakkerejse.

Pakkerejseloven giver dig ret til at få alle dine penge retur uden afbestillingsgebyr, hvis Udenrigsministeriet fraråder rejser til området.

Du skal dog have købt din pakkerejse, før området blev erklæret usikkert at rejse til.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, Forbruger Europa, Udenrigsministeriets hjemmeside, administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening Lars Thykier og direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice Erik Brøgger.