Her regner charterselskaberne med at flyve hen først
Selvom Udenrigsministeriets rejsevejledninger ændres 27. juni, regner de store charterselskaber først med selv at være på vingerne om en måned.
Rhodos, Kreta, Cypern og de spanske øer.
Det er nogle af de steder, flere af de største danske charterrejseselskaber først regner med at kunne sende folk på ferie til.
Således nævner både Tui, Apollo Rejser og Spies Rejser alle flere af de fire destinationer som noget af det, der umiddelbart ligger først for, når Udenrigsministeriet 27. juni lemper på rejsevejledningerne til en lang række lande i Europa.
- Vi kommer ikke til at åbne op for det hele. Vi kommer til at åbne op for nogle af de mest populære destinationer, der har haft et lavt smittetryk, siger Gleen Bisgaard, der er salgschef i Apollo Rejser. Han nævner også Kroatien som en mulighed.
Flyver uden om risikozoner
Når rejsevejledningerne lempes om små to uger, opfordres danskerne ikke længere til at tage to uger i hjemmekarantæne, når de har været for ferie i de fleste europæiske lande
Men situationen følges tæt.
Torsdag fremlagde regeringen sine kriterier for, hvor man som dansker kan rejse hen uden at skulle gå i karantæne efterfølgende. Er smittetrykket i det pågældende land over 30 nye tilfælde per 100.000 indbyggere, går Udenrigsministeriet tilbage til at fraråde alle ikke-nødvendige rejser til landet.
Derfor skal charterselskaberne være meget påpasselige, siger Gleen Bisgaard.
- Det er lidt svært at forholde sig til. Vi er lige ved at danne os et overblik, for vi kan ikke begynde at åbne noget op, som på kort sigt kan komme op i en risikozone. Så skal vi til at lukke det hele ned én gang til, siger han.
Fra alle tre selskaber lyder meldingen, at man knokler for at have en plan klar til de rejselystne danskere, så snart det kan lade sig gøre.
Tuis pressechef, Mikkel Hansen, fortæller, at deres plan i høj grad vil afhænge af, hvor meget efterspørgsel de ser over det næste døgns tid.
Gæsterne skal tilbage
For tre uger siden annoncerede regeringen, at de eksisterende - og mere restriktive - rejsevejledninger ville gælde frem til slutningen af august. Derfor blev charterselskaberne nødt til at aflyse sommerens rejser.
For Apollo løb det op i cirka 24.000 refunderede bookinger. For Spies, Danmarks største charterselskab, var det cirka dobbelt så mange. Derfor er charterselskaberne nødt til at starte forfra med at sælge rejser til deres kunder. I øjeblikket tror selskaberne, at de kan være klar til at sende gæster afsted fra midten af juli.
- Det er ren spekulation i øjeblikket, men vi er en branche, der tilpasser os efterspørgslen. Så er der mange, der gerne vil afsted endnu tidligere, kan det være, vi kan finde en løsning, siger Mikkel Hansen fra Tui.
- Vi annullerede alle vores rejser, for det fik vi besked på, at vi skulle. Nu skal vi ud og have fyldt flyene igen, for gæsterne er jo væk, siger Gleen Bisgaard fra Apollo.
Han fortæller, at Apollo Rejser håber på allerede at kunne tilbyde den første rejse til Kreta til eftermiddag. Derefter vil der komme mere over de næste dage.
Spies vil fylde rutefly
OgsĂĄ Spies stĂĄr over for problemstillingen med de annullerede rejser.
- Vi kan ikke flyve, hvis ikke flyene er nogenlunde fyldte. Derfor tror vi, der gĂĄr en mĂĄneds tid eller deromkring, siger Lisbeth Nedergaard, pressechef i Spies Rejser.
Alligevel satser rejseselskabet på at kunne sende de første kunder afsted, når rejsevejledningerne ændres 27. juni. I første omgang vil Spies nemlig forsøge at sende deres gæster med rutefly til de mest populære destinationer, hvor der vil være hoteller til dem.
Dermed kan Spies måske komme i gang tidligere, selvom de første kan få deres egne fly i luften om en måned. Det er noget af det, forskellige projektgrupper i øjeblikket sidder og undersøger hos Spies, fortæller Lisbeth Nedergaard.