Trods skrappe rejsevejledninger stiger danskernes interesse for flyrejser

Mange danskere drÞmmer om en sommerferie sydpÄ. Men Udenrigsministeriet frarÄder fortsat de fleste rejser.

Det er danskernes rejselyst, der har fÄet bÄde Norwegian og SAS til at genÄbne ruter ud af Danmark de seneste dage.

- Mange kunder har givet udtryk for, at Norwegian mÄ tilbage pÄ vingerne med ruter til langt flere destinationer, end vi har i dag, sagde Norwegians koncernchef Jacob Schram onsdag, da det norske flyselskab annoncerede, at de fra 1. juli genÄbner en rÊkke ruter fra KÞbenhavn til udlandet.

Et lignende budskab kom tirsdag fra SAS, der fra 1. juli ogsÄ skruer op for antallet af ruter.

Men det er ikke kun flyselskaberne, der ser en mulighed for flyrejser sydpÄ i sommervarmen.

Gennem den seneste mÄned har et stigende antal danskere nemlig klikket sig ind pÄ rejseportalen Momondo, for at se pÄ rejser ud af landet.

Det fremgÄr af Momondos datacenter.

Grafen herunder viser antallet af sÞgninger sammenlignet med samme dag sidste Är.

Flere har sommerferiedrĂžmme

Det er ikke kun en generel rejselyst, der er stigende hos danskerne i Þjeblikket. Tidligere har interessen vÊret stÞrst for rejser i efterÄret, men gennem de seneste uger har en ny tendens vist sig.

Det fortĂŠller Mikkel Hansen, der er pressechef i rejseselskabet Tui til TV 2:

- Helt op til sidste uge sÄ vi en stigende interesse for rejser i efterÄret, men nu kan vi se et lille hak i kurven. Jeg tror, det er en indikation af, at folk gerne vil afsted pÄ sommerferie og nu tror, at der er ved at ske noget.

Billedet genkendes af Bravo Tours, der pÄ 40 minutter onsdag formiddag modtog opkald fra 42 kunder, der ville reservere en plads, hvis Bravo Tours Äbnede op for at sende rejsende sydpÄ.

OgsÄ Momondo har set en stor stigning i interessen for de klassiske sommerferieuger fra sidst i juni til slutningen af august.

PĂ„ to uger er antallet af sĂžgningerne efter sommerugerne nĂŠsten blevet fordoblet.

Pres for at Äbne

Forude er gÄet en stÞrre kamp om de danske grÊnser og Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Midt i marts besluttede regeringen at lukke de danske grĂŠnser for alle andre end danske statsborgere i udlandet og udlĂŠndinge med et ”anerkendelsesvĂŠrdigt formĂ„l”. Samtidig begyndte Udenrigsministeriet at frarĂ„de alle ikke-nĂždvendige rejser til hele verden.

FormÄlet var at mindske coronasmitten i Danmark.

Udenrigsministeriet rejsevejledning

  • Rejsevejledningerne udarbejdes af Udenrigsministeriet og rettes primĂŠrt mod danske turister i udlandet.
  • Siden 13. marts har Udenrigsministeriet som udgangspunkt frarĂ„det alle ikke-nĂždvendige rejser til udlandet.
  • 15. juni blev rejsevejledningen for Tyskland, Norge og Island ĂŠndret, sĂ„ man nu kun skal vĂŠre ”ekstra forsigtig”.
  • Rejsevejledningerne er anbefalingerne. Det er er ikke ulovligt ikke at fĂžlge dem.
  • Rejsevejledningerne i Ăžjeblikket baseret pĂ„ et ”forsigtighedsprincip”, smitterisikoen i det pĂ„gĂŠldende land og lokale restriktioner.

Sidst i maj kunne statsminister Mette Frederiksen (S) sÄ fortÊlle, at Danmark per 15. juni ville Äbne sine grÊnser til Tyskland, Island og Norge. Dermed blev det muligt for personer fra de tre lande at tage pÄ ferie i Danmark, ligesom danskere kunne rejse til de tre lande uden at skulle gÄ i karantÊne, nÄr de kom hjem.

Derudover var Danmark i dialog med Sverige og Finland, men for resten af verden ville rejsevejledningen gĂŠlde indtil 31. august, lĂžd det fra regeringen.

Men i sidste uge opfordrede EU Danmark til at Ă„bne sine grĂŠnser for andre EU-lande, og tirsdag kritiserede flere af Folketingets partier Udenrigsministeriets rejsevejledning. EfterfĂžlgende lovede Mette Frederiksen, at der vil blive opstillet ”nogle objektive kriterier” for, hvornĂ„r grĂŠnserne mellem Danmark og andre lande kan Ă„bne.

Senest har de radikale, Dansk Folkeparti og Venstre opfordret regeringen til at ”slippe sit jerngreb om rejsevejledningerne og lade danskerne rejse ud”, som det onsdag lþd fra de radikales politiske leder, Morten Østergaard.

Norwegian chef: Jeg tror, at folk vil trodse vejledningerne

Torsdag skal Udenrigspolitisk NĂŠvn mĂždes for at diskutere de objektive kriterier, der skal fastsĂŠttes for en yderligere grĂŠnseĂ„bning. Onsdag sagde transportminister Benny Engelbrecht (S), at der snart kommer ”yderligere indikationer” pĂ„, hvad der skal ske med rejsevejledningerne.

Han Ăžnskede dog ikke at uddybe.

Men selv hvis rejsevejledningerne ikke Êndres fÞr fÞrste juli, hvor SAS og Norwegian blandt andet sender fly til steder, Udenrigsministeriet frarÄder at rejse til, sÄ kommer flyene ikke til at vÊre tomme. Det mener Norwegians koncernchef Jacob Schram.

Tror du, at folk vil vĂŠre villige til at trodse rejsevejledningerne?, spurgte nyhedsbureauet Ritzau onsdag.

- Det tror jeg. SÊrligt fordi, det ikke er ulovligt. Vi fÞlger tÊt, hvornÄr det er lovligt og ulovligt. Nu er det ikke ulovligt. SÄ selv om det er vejledningen, tror jeg, at folk vil tage deres forholdsregler, og jeg tror, at de vil rejse ud. Og det kan vi se i vores bookinger, sagde Jacob Schram til Ritzau.