Samfund

Trods skrappe rejsevejledninger stiger danskernes interesse for flyrejser

Mange danskere drømmer om en sommerferie sydpå. Men Udenrigsministeriet fraråder fortsat de fleste rejser.

Det er danskernes rejselyst, der har fået både Norwegian og SAS til at genåbne ruter ud af Danmark de seneste dage.

- Mange kunder har givet udtryk for, at Norwegian må tilbage på vingerne med ruter til langt flere destinationer, end vi har i dag, sagde Norwegians koncernchef Jacob Schram onsdag, da det norske flyselskab annoncerede, at de fra 1. juli genåbner en række ruter fra København til udlandet.

Et lignende budskab kom tirsdag fra SAS, der fra 1. juli også skruer op for antallet af ruter.

Men det er ikke kun flyselskaberne, der ser en mulighed for flyrejser sydpå i sommervarmen.

Gennem den seneste måned har et stigende antal danskere nemlig klikket sig ind på rejseportalen Momondo, for at se på rejser ud af landet.

Det fremgår af Momondos datacenter.

Grafen herunder viser antallet af søgninger sammenlignet med samme dag sidste år.

Flere har sommerferiedrømme

Det er ikke kun en generel rejselyst, der er stigende hos danskerne i øjeblikket. Tidligere har interessen været størst for rejser i efteråret, men gennem de seneste uger har en ny tendens vist sig.

Det fortæller Mikkel Hansen, der er pressechef i rejseselskabet Tui til TV 2:

- Helt op til sidste uge så vi en stigende interesse for rejser i efteråret, men nu kan vi se et lille hak i kurven. Jeg tror, det er en indikation af, at folk gerne vil afsted på sommerferie og nu tror, at der er ved at ske noget.

Billedet genkendes af Bravo Tours, der på 40 minutter onsdag formiddag modtog opkald fra 42 kunder, der ville reservere en plads, hvis Bravo Tours åbnede op for at sende rejsende sydpå.

Også Momondo har set en stor stigning i interessen for de klassiske sommerferieuger fra sidst i juni til slutningen af august.

På to uger er antallet af søgningerne efter sommerugerne næsten blevet fordoblet.

Pres for at åbne

Forude er gået en større kamp om de danske grænser og Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Midt i marts besluttede regeringen at lukke de danske grænser for alle andre end danske statsborgere i udlandet og udlændinge med et ”anerkendelsesværdigt formål”. Samtidig begyndte Udenrigsministeriet at fraråde alle ikke-nødvendige rejser til hele verden.

Formålet var at mindske coronasmitten i Danmark.

Udenrigsministeriet rejsevejledning

  • Rejsevejledningerne udarbejdes af Udenrigsministeriet og rettes primært mod danske turister i udlandet.
  • Siden 13. marts har Udenrigsministeriet som udgangspunkt frarådet alle ikke-nødvendige rejser til udlandet.
  • 15. juni blev rejsevejledningen for Tyskland, Norge og Island ændret, så man nu kun skal være ”ekstra forsigtig”.
  • Rejsevejledningerne er anbefalingerne. Det er er ikke ulovligt ikke at følge dem.
  • Rejsevejledningerne i øjeblikket baseret på et ”forsigtighedsprincip”, smitterisikoen i det pågældende land og lokale restriktioner.

Sidst i maj kunne statsminister Mette Frederiksen (S) så fortælle, at Danmark per 15. juni ville åbne sine grænser til Tyskland, Island og Norge. Dermed blev det muligt for personer fra de tre lande at tage på ferie i Danmark, ligesom danskere kunne rejse til de tre lande uden at skulle gå i karantæne, når de kom hjem.

Derudover var Danmark i dialog med Sverige og Finland, men for resten af verden ville rejsevejledningen gælde indtil 31. august, lød det fra regeringen.

Men i sidste uge opfordrede EU Danmark til at åbne sine grænser for andre EU-lande, og tirsdag kritiserede flere af Folketingets partier Udenrigsministeriets rejsevejledning. Efterfølgende lovede Mette Frederiksen, at der vil blive opstillet ”nogle objektive kriterier” for, hvornår grænserne mellem Danmark og andre lande kan åbne.

Senest har de radikale, Dansk Folkeparti og Venstre opfordret regeringen til at ”slippe sit jerngreb om rejsevejledningerne og lade danskerne rejse ud”, som det onsdag lød fra de radikales politiske leder, Morten Østergaard.

Norwegian chef: Jeg tror, at folk vil trodse vejledningerne

Torsdag skal Udenrigspolitisk Nævn mødes for at diskutere de objektive kriterier, der skal fastsættes for en yderligere grænseåbning. Onsdag sagde transportminister Benny Engelbrecht (S), at der snart kommer ”yderligere indikationer” på, hvad der skal ske med rejsevejledningerne.

Han ønskede dog ikke at uddybe.

Men selv hvis rejsevejledningerne ikke ændres før første juli, hvor SAS og Norwegian blandt andet sender fly til steder, Udenrigsministeriet fraråder at rejse til, så kommer flyene ikke til at være tomme. Det mener Norwegians koncernchef Jacob Schram.

Tror du, at folk vil være villige til at trodse rejsevejledningerne?, spurgte nyhedsbureauet Ritzau onsdag.

- Det tror jeg. Særligt fordi, det ikke er ulovligt. Vi følger tæt, hvornår det er lovligt og ulovligt. Nu er det ikke ulovligt. Så selv om det er vejledningen, tror jeg, at folk vil tage deres forholdsregler, og jeg tror, at de vil rejse ud. Og det kan vi se i vores bookinger, sagde Jacob Schram til Ritzau.