Over 60.000 fuldtidsjob er forsvundet under coronakrisen
Fra februar til april har der været det største beskæftigelsesfald nogensinde på så kort tid, oplyser DI.
De seneste måneder har coronakrisen kostet tusindvis af personer deres job.
Nu viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet, at der fra februar til april er sket et fald i beskæftigelsen på over 60.000 fuldtidspersoner.
Med faldet har cirka 2,2 millioner mennesker været ansat på fuld tid i april.
Ifølge Dansk Industri, landets største erhvervs- og arbejdsgiverorganisation, er beskæftigelsesfaldet fra februar til april det største nogensinde på så kort tid.
Vicedirektør i Dansk Industri Steen Nielsen mener, at det store fald skyldes den nedlukning af Danmark, som coronaudbruddet har været skyld i.
- Det har haft meget stor betydning for virksomhederne og også den offentlige sektor, at der skulle lukkes så hårdt ned på grund af sundhedsrisikoen.
- Det har forårsaget en kolossal nedgang i vores økonomi på meget kort tid, siger Steen Nielsen.
Han vurderer, at beskæftigelsesfaldet ville have været endnu større, hvis det ikke havde været for de politiske hjælpepakker under coronakrisen.
Nye tal på vej
Tallene fra Beskæftigelsesministeriet kommer en lignende opgørelse fra Danmarks Statistik i forkøbet. Den opgørelse offentliggøres først på mandag.
Der er dog forskelle i de to opgørelser. Danmarks Statistik gør sine tal op i beskæftigede og ikke fuldtidsbeskæftigede som hos Beskæftigelsesministeriet.
Derudover laver Danmarks Statistik en sæsonkorrektion af sine tal.
Med andre ord vil beskæftigelsen fremstå højere hos Danmarks Statistik end i tallene fra Beskæftigelsesministeriet.
Det ændrer dog ikke på, at de to opgørelser vil vise samme billede, siger Steen Nielsen.
Andre tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at sidste uge har budt på det højeste omfang af afskedigelsesvarsler i år.
Forventer flere fyringer
I sidste uge har 3092 personer været omfattet af varslinger. Det slår de 2239 personer, der var omfattet af varslinger i ugen efter annonceringen af nedlukningen af Danmark, som hidtil har været den værste uge i år.
Niklas Praefke, cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, vurderer, at udløbet af første fase i den politiske lønkompensationsordning har sat gang i fyringsvarslerne.
- Det er formentlig personer, som har været sendt hjem med lønkompensation, men hvor virksomhederne nu har valgt at tage konsekvensen og fyre dem i stedet for at søge om forlængelse.
- Det skyldes, at flere virksomheder stadig er hårdt ramt af krisen, og samtidig er det forbundet med en udgift for virksomhederne at have sendt medarbejderne hjem, da staten kun dækker en del af lønudgifterne, siger Niklas Praefke.
Han forventer endnu flere afskedigelser og varslinger, når ordningen om lønkompensation stopper helt i slutningen af august.