Samfund

Norwegian-formand om genåbning: - Vi flyver kun, hvis vi tror, vi kan tjene penge

Norwegian forventer, at folk er villige til at flyve til lande, som Udenrigsministeriet ellers fraråder ikke-nødvendige rejser til.

Om 14 dage kan man igen flyve fra København til en række destinationer med Norwegian.

Ifølge danske Niels Smedegaard, der er bestyrelsesformand i Norwegian, er genåbningen af ruterne dels drevet af en efterspørgsel fra kunderne.

- Nu forsøger vi med det her antal flyvninger for at teste efterspørgslen, og så kan vi relativt hurtigt åbne yderligere op. Hvis der er mere efterspørgsel, kan vi indsætte flere fly, siger Niels Smedegaard til TV 2.

Onsdag annoncerede luftfartsselskabet, at 17 ruter ud af København og én fra Billund genåbner, selvom Udenrigsministeriet fortsat fraråder ikke-nødvendige rejser til alle andre lande end Tyskland, Norge og Island.

Samlet set vil Norwegian fra 1. juli åbne for 76 ruter i og ud af Skandinavien fordelt på 20 fly. Men det er fortsat markant under Norwegians fulde kapacitet, understreger bestyrelsesformanden.

- Med det her program taler vi stadig om noget, der ligner 15 procent af vores samlede flåde. Så der er lang vej til en normalisering, men det er vigtigt for os at komme i gang igen, siger Niels Smedegaard.

Her flyve Norwegian hen fra 1. juli

Fra København:

 • Aalborg (19 afgange om ugen)
 • Oslo (7 afgange om ugen)
 • Stockholm (6 afgange om ugen)
 • London (6 afgange om ugen)
 • Malaga (4 afgange om ugen)
 • Alicante (3 afgange om ugen)
 • Nice (3 afgange om ugen)
 • Palma de Mallorca (2 afgange om ugen)
 • Amsterdam (2 afgange om ugen)
 • Barcelona (2 afgange om ugen)
 • Berlin (2 afgange om ugen)
 • Budapest (2 afgange om ugen)
 • Edinburgh (2 afgange om ugen)
 • Krakow (2 afgange om ugen)
 • München (2 afgange om ugen)
 • Split (1 afgang om ugen)
 • Chania (1 afgang om ugen)

Fra Billund

 • Oslo (4 afgange om ugen)

Ikke-nødvendige rejser frarådes stadig

Norwegian har tidligere meldt ud, at de først regnede med at flyve fra danske lufthavne igen til næste år. Men i takt med, at rejserestriktionerne rundt omkring i Europa er blevet løftet i nogen grad, har deres konkurrenter gjort sig klar til at flyve passagerer igen.

I Danmark fraråder Udenrigsministeriet fortsat alle ikke-nødvendige rejser til udlandet bortset fra til Tyskland, Norge og Island frem til 31. august. Trods anbefalingerne er det dog ikke ulovligt eller umuligt for danskere at rejse til andre lande, og for eksempelvis forretningsrejsende gælder andre retningslinjer.

Men trods myndighedernes anbefalinger har Norwegian kunne se en interesse for at komme til de lande, Udenrigsministeriet i øjeblikket fraråder alle ikke-nødvendige rejser til.

- Vi kan se en efterspørgsel, men på de fleste ruter snakker vi nu to-tre afgange om ugen, hvor der måske tidligere var en daglig afgang. Vi tror på, at vi med to-tre afgange om ugen kan opretholde den nødvendige indtjening. Vi flyver kun, hvis vi tror, vi kan tjene penge, siger Niels Smedegaard.

Rejsevejledninger kan blive ændret

Den danske regering har tidligere meldt ud, at den er i dialog med Sverige og Finland om at åbne grænserne for turister. Derudover har udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i et svar til Folketinget oplyst, at rejsevejledningerne kan blive ændret tidligere end ellers planlagt:

- For andre faser i genåbningen har det været muligt at fremrykke datoer og åbne hurtigere. Det kan også blive aktuelt for rejsevejledningerne, såfremt situationen tillader det, skrev Udenrigsministeriet.

Tirsdag oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) i Folketinget, at regeringen arbejder på at opstille nogle objektive kriterier for, hvornår et land er sikkert nok til, at dets borgere kan besøge Danmark og omvendt.