GO'

Mistede sin kæreste under graviditet - måtte i retten for at bevise, at han var faren

Begge parrets to børn er undfanget på klinik. Alligevel måtte Louise Maagaard gå rettens vej for at bevise, at hendes afdøde kæreste er faren.

En morgen klagede Louise Maagards kæreste over, at han havde kvalme.

Men den var ikke værre, end at de jokede med, at det nok bare var sympati-morgenkvalme, for Louise Maagaard var 12 uger henne i sin graviditet.

Men op ad dagen tog kvalmen til i styrke, og da kæresten blev skæv i hovedet, måtte en ambulance tilkaldes.

Han havde fået en hjerneblødning, og der var intet at stille op. Efter seks dage på intensivafdelingen døde han.

Maven voksede stadig på Louise Maagaard, og for knap fem måneder siden kom Elvira til verden. Men bare få dage efter modtog Louise Maagaard et brev i sin e-boks, hvor hun skulle registrere, at hendes afdøde kæreste var far til deres datter.

Louise Maagaard med datteren Elvira, der nu er fem måneder.

Umiddelbart en simpel opgave. Problemet var bare, at der ikke var nogen boks, hvor der stod "afdød".

- Jeg ringede til Familieretshuset (tidligere Statsforvaltningen, red.) for at høre, hvor jeg skulle skrive hans navn og cpr-nummer, hvortil det lød: "Vi har ikke så mange af din slags, og at min eneste mulighed var at sætte kryds i feltet, hvor der stod, at faren ikke ville kendes ved barnet eller var ukendt, fortæller Louise Maagaard i 'Go' aften LIVE'.

Begge børn er lavet på klinik

Fordi Louise Maagaard ikke var gift med kæresten, kræver loven dokumentation for, hvem der er far til barnet. En dokumentation, som Louise Maagaard lå inde med, for både sønnen Marius og datteren Elvira er lavet på klinik.

- Henrik og jeg har levet sammen i ti år. Han vidste, at han skulle være far, og han glædede sig enormt til det. Det ville være en kæmpe, kæmpe løgn, hvis jeg skulle sætte kryds i den boks. Det hænger simpelthen ikke sammen, siger hun.

Alligevel fik hun at vide, at der ikke var andre muligheder. Hvis ikke hun udfyldte papirene, ville Familieretshuset skrive, at hun ikke ville samarbejde, og at de så måtte gå rettens vej.

Kæresten Henrik sammen med parrets søn Marius.

Sagen måtte for retten

Af ren afmagt valgte Louise Maagard at skrive under. Men til hendes store overraskelse viste det sig, at Familieretshuset alligevel ville tage sagen i retten, og at det formentlig ville betyde, at der skulle tages en dna-test.

- Jeg har jo fuld dokumentation for, at Henrik er faren. Der står klokkeslæt på, hvornår jeg blev gravid, hvornår vi hørte hjertelyd, Henriks cpr-nummer. Det hele fremgår af de dokumenter, siger Louise Maagaard.

Men der var ingen vej uden om.

Sagen kom for retten, og her måtte hun flere gange svare på spørgsmålet om, hvorvidt hun var sikker på, at kæresten var far til datteren Elvira.

- Det var virkelig ydmygende, siger hun.

Sidste uge kom afgørelsen fra retten, som slog fast, at Henrik er far til Elvira, som i søndags blev døbt og fik sin fars efternavn.

Familieretshuset vil se på at ændre praksis

Efter Louise Maagaard er stået frem med sin historie, har en anden kvinde henvendt sig til hende. Hun siger ifølge Louise Maagaard, at hun har været igennem det samme.

TV 2 har forsøgt at få et interview med Familieretshuset, men de har ikke haft mulighed for at deltage. I stedet har de sendt et skriftligt svar, hvor de blandt andet skriver, at formålet med den nuværende praksis er at beskytte den afdøde:

- Vi har – heldigvis – meget få af denne type sager. Vi vil se på, om vi kan ændre praksis for eksempel i sager, hvor det er muligt på en anden måde at dokumentere, hvem der er faren.

Hør hele Louises historie i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY.