Coronavirus

Demonstration har skabt fornyet frygt blandt lunge- og gigtpatienter

Unge mennesker ringer til Gigtforeningen og fortæller, at de er bange. Lungeforeningen kritiserer demonstration i København.

Siden det tirsdag kom frem, at en deltager i den store Black Lives Matter-demonstration i København var smittet med coronavirus, har flere patientforeninger oplevet stigende bekymring blandt de personer, der er i risiko for et alvorligt sygdomsforløb, hvis de bliver smittet.

Mange har undgået unødvendig kontakt med omverdenen, og nu frygter de, at demonstrationen kan have sat den gode udvikling i smittespredningen over styr, så epidemien blusser op igen. Sådan lyder det fra Lungeforeningen.

- Vi krydser selvfølgelig fingre for, at der ikke er flere smittede. Men det er en situation, som har bragt frygt hos rigtig mange af vores medlemmer, fordi de har været isoleret gennem meget lang tid, og de har været bange for at gå ud, siger bestyrelsesformand i Lungeforeningen Torben Mogensen til TV 2.

På grund af den gode udvikling var Lungeforeningen begyndt at råde sine medlemmer til at komme mere ud og deltage mere aktivt i det sociale liv.

Derfor kritiserer Torben Mogensen også beslutningen om at gennemføre en demonstration, som han mener har givet stor risiko for at bringe smittekurven op igen.

- Vi reagerede allerede da demonstrationen blev annonceret, fordi vi synes, det var en meget hasarderet sag at samles så mange mennesker. Og vores bekymring blev endnu større, da vi hørte, at der var en, der var smittet, siger han.

Bange unge mennesker

Hos Gigtforeningen gav demonstrationen også anledning til bekymring. Gigtpatienter, der får immundæmpende medicin, kan være i særlig risiko for at blive alvorligt syge med covid-19.

Derfor har mange medlemmer efter demonstrationen i København ringet til foreningens telefonrådgivning og fortalt, at de er bange for at blive smittet.

- Vi har unge mennesker med bindevævsgigtsygdomme, som har levet isoleret i mere end tre måneder. De er så bange for, hvad der sker der nu: "Nu bryder det her ud, betyder det så, at der er endnu længere vej tilbage for mig til at leve et almindeligt liv?", fortæller direktør i Gigtforeningen Mette Bryde Lind til TV 2.

Én kan smitte mange

Ifølge myndighederne deltog omkring 15.000 mennesker i demonstrationen i København, der var arrangeret af Black Lives Matter Denmark i forlængelse af den sorte amerikaner Goerge Floyds død under en brutal anholdelse i Minneapolis i USA.

Mindst én af deltagerne ved demonstrationen er testet positiv for coronavirus, fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag. Derfor opfordrede han alle deltagere, som har stået tæt sammen med andre under demonstrationen, til at lade sig teste.

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, der er er professor i immunologi på Københavns Universitet, kan én person, hvis der er tale om en superspreder, "nemt smitte 15-20 personer i løbet af sådan en demonstration, hvor man står tæt og råber meget".

Men det behøver ikke så galt, vurderer Christian Wejse, der er speciallæge i infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital og lektor i folkesundhed ved Aarhus Universitet.

- Det er mere noget, man ser i små lukkede lokaler, at man smitter mange ved berøring af overflader. Så jeg tvivler på, at vedkommende har smittet et stort antal. Men vi må se, hvordan resultaterne bliver de kommende dage, har han sagt til Ritzau.

- Vi skal have alle testet

Mette Bryde Lind fra Gigtforeningen kritiserer ikke, at demonstrationen fandt sted. Men hun appellerer til, at man holder afstand og holder god håndhygiejne, hvis man deltager i demonstrationer, og at man hjælper til med myndighedernes smitteopsporing.

- Vi skal have testet alle, så vi kan bryde smittekæderne. Og så er det vigtigt at sige, at for gigtpatienter og andre patienter, som er i risikogruppe, har det stor betydning, at vi holder fast i de gode vaner, vi nu har lært gennem tre måneder, siger Mette Bryde Lind.

Deltagere i demonstrationen kan bestille tid til en test på coronaprover.dk. Deltagere, der oplever symptomer, skal kontakte egen læge telefonisk.

Selvom det 7. juni var forbudt at samles for flere end ti personer, var Black Lives Matter-demonstrationen helt lovlig, da forsamlinger med "politisk eller andet meningsbefordrende øjemed" ikke er omfattet af forsamlingsforbuddet.