Coronavirus

Coronavirus fundet i nordjyske mink

Den nordjyske besætning af mink bliver slået ned inden for relativ kort tid, oplyser Fødevarestyrelsen.

Der er konstateret coronavirus i mink fra en besætning i Vendsyssel.

Det oplyser beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn Hove, i en pressemeddelelse.

- Da der i weekenden opstod mistanke om smitte blandt minkene, lagde vi i Fødevarestyrelsen omgående restriktioner ned over minkfarmen, siger Nikolas Kühn Hove og uddyber:

- Dermed har ingen dyr, og kun få medarbejdere, kunnet komme ind og ud af besætningen. Vi er i løbende kontakt med sundhedsmyndighederne om, hvordan medarbejderne på den berørte minkfarm skal forholde sig og om håndteringen af det videre forløb.

Beredskabschefen kalder coronaudbruddet for en "alvorlig situation" over for TV 2.

Der er konstateret coronavirus i mink fra en besætning i Vendsyssel. Den nordjyske besætning af mink bliver derfor slået ned ud fra et forsigtighedsprincip, oplyser Fødevarestyrelsen.

Vi vil være helt sikre på, at vi gør, hvad vi overhovedet kan for at få bremset smitten - også blandt mink

Mogens Jensen, fødevareminister

Danske mink

Udbredelse af mink i Danmark:

  • Danmark har knap 1400 minkgårde
  • På en gennemsnitlig minkgård i Danmark er der cirka 2500 avlshunner
  • Hunnerne føder i gennemsnit 5,5 hvalpe én gang om året
  • Dermed er der knap 14.000 mink på en gård fra maj, når hvalpene fødes, til november, hvor minkene aflives og pelses

Kilde: Danske Minkavlere

Mink skal aflives

Fødevarestyrelsen har analyseret prøver fra i alt 34 mink fra den nordjyske besætning, og det er første gang, at der er konstateret coronasmitte i en dansk minkbesætning.

Derfor har regeringen ud fra et forsigtighedsprincip besluttet, at den smittede minkbesætning skal aflives, og det vil ske inden for relativ kort tid.

Der sker for at minimere risikoen for en eventuel smittespredning, siger fødevareminister Mogens Jensen (S) til TV 2:

- Vi vil være helt sikre på, at vi gør, hvad vi overhovedet kan for at få bremset smitten - også blandt mink.

Mogens Jensen forklarer, at de danske myndigheder nu er i gang med at klarlægge, hvordan smitten er opstået på den nordjyske farm.

Samtidig skal der udarbejdes en teststrategi for at afklare, om andre minkbesætninger i området er smittet, siger fødevareministeren.

Mink smittet af mennesker i Holland

Danske Minkavlere siger i en kommentar til sagen, at coronasmitten sandsynligvis båret ind på farmen enten af ejeren eller en medarbejder.

I Holland var der i april lignende tilfælde, hvor mink og andre dyr blev smittet af mennesker. Her viste det sig, at besætningerne på to hollandske minkfarme havde fået konstateret coronavirus.

- Danske Minkavlere er i tæt dialog med myndighederne, og har været det siden det første hollandske tilfælde i midten af april, lyder det i kommentaren.

Personer med kontakt til mink skal ifølge Fødevarestyrelsens almindelige hygiejneregler huske at vaske hænder og skifte tøj både før og efter et besøg hos en besætning. Oplever man symptomer på covid-19, skal man ikke gå ind blandt dyrene, lyder rådet.

Person fra minkfarm også smittet

Et familiemedlem med tilknytning til minkfarmen i Vendsyssel er for nylig blevet bekræftet smittet med coronavirus, skriver TV 2 Nord.

Efter personen fra minkfarmen blev bekræftet smittet med coronavirus tog Styrelsen for Patientsikkerhed efterfølgende kontakt til Fødevarestyrelsen.

Denne fik i weekenden analyseret prøver for coronavirus fra de pågældende nordjyske mink på Statens Serum Institut.

I dialog med Holland

I Holland besluttede regeringen på baggrund af coronasmitten blandt mink tilbage i april, at alle smittede besætninger skulle aflives.

De danske myndigheder har løbende været i dialog med de hollandske myndigheder om situationen, oplyser Fødevarestyrelsen i pressemeddelelsen.

Fødevarestyrelsen opfordrer minkejere til at kontakte deres dyrlæge, hvis der opstår mistanke om coronavirus i deres besætning.

Dyrlægen skal herefter kontakte Fødevarestyrelsen, hvis det viser sig, at der er grundlag for mistanken, lyder det.

Smitte udbredt til andre dyr

Minken er ikke det første dyr, der på verdensplan er bekræftet smittet med coronavirus.

I USA blev både en løve og en tiger tidligere på året testet positiv. Tigeren var fra en zoologisk have i New York-bydelen Bronx.

Desuden er flere hunde og katte smittet med corona i både Europa, Nordamerika og i Asien.