Coronavirus

Regeringen kritiseres for utroværdige rejsevejledninger til danskerne

Det giver ikke mening, at Danmark fortsat fraråder rejser til alle andre lande end Tyskland, Norge og Island, mener flere partier.

Regeringen har under coronakrisen i praksis overtaget kontrollen med Udenrigsministeriets rejsevejledninger, og dermed risikerer man at underminere befolkningens tillid til anbefalingerne. Det mener en række partier ifølge Politiken.

Selvom langt de fleste lande i Europa har genåbnet deres grænser for turister, fraråder Udenrigsministeriet fortsat alle ikke-nødvendige rejser til alle andre lande end Tyskland, Island og Norge.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, siger til TV 2, at det virker som om, rejsevejledningerne nærmere beror på "regeringens mavefornemmelser" end på sikkerhedsmæssige og sundhedsfaglige vurderinger fra embedsværket, som de plejer at gøre.

- Den nuværende måde er ekstremt politisk vilkårlig, og der er ikke en rød, sundhedsfaglig tråd for, hvilke lande man har åbnet for. Der er lande med markant lavere smittetryk, som man fortsat fraråder at rejse til uden en faglig begrundelse. Jeg er bange for, at man risikerer at tabe danskerne på gulvet, siger han.

Alle lande skåret over én kam

Overfor Politiken giver flere ordførere udtryk for, at de under coronakrisen har fået det klare indtryk, at magten over rejsevejledningerne er flyttet fra at være et administrativt redskab til at være blevet domineret af regeringstoppen i Statsministeriet.

Blandt dem er Radikale Venstres udenrigsordfører og tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard. Til TV 2 siger han, at han ikke forstår den danske linje.

- Normalt er vejledningerne baseret på faglige efterretninger fra de enkelte landes ambassader, men det virker som om, at man politisk har skåret alle lande over én kam, og det er ikke holdbart.

Den radikale ordfører har noteret sig, at regeringen har varslet, at der kan blive åbnet for sommerrejser til flere lande, og han håber, at den vil skynde sig.

- Mange danskere ved stadig ikke, om de kan tage af sted på deres planlagte sommerferie. Derfor bør regeringen reagere hurtigst muligt, siger Martin Lidegaard til TV 2.

Venstres Michael Aastrup Jensen bakker op. Foruden de rejselystne danskere peger han også på, at usikkerheden påvirker rejsebranchen, som er i knæ efter coronakrisen og udsigten til en sommer, hvor danskerne frarådes enhver rejse sydpå.

- Det nytter ikke noget at komme rendende midt i sommerferien og sige, at man tog fejl og skulle have håndteret det helt anderledes. Det skal være noget, man gør nu, hvis danskerne skal have respekt for rejsevejledningerne som et sundhedsfagligt redskab og ikke noget, der bare er en mavefornemmelse, siger han.

Orange verdenskort

Det var med henvisning til coronapandemien, at Udenrigsministeriet 13. marts skærpede sine rejsevejledninger og anbefalede, at danskerne dropper alle ikke-nødvendige rejser, uanset hvor de går til i verden.

Fra 15. juni er vejledningerne dog blevet lempet til Tyskland, Norge og Island. Først på den anden side af sommerferien forventer regeringen at åbne op for de øvrige Schengenlande og Storbritannien.

Rejsevejledningerne er - som navnet antyder - kun vejledende, og det er derfor ikke forbudt for danskere at rejse til andre lande. Man skal i så fald dog være opmærksom på eventuelle restriktioner i de pågældende lande, og Udenrigsministeriet opfordrer danskere til at gå i 14 dages hjemmekarantæne, hvis man vender hjem efter rejse til et af de 'orange' lande.

Kofod: Ingen lette løsninger

Det har tirsdag ikke været muligt for TV 2 at få et interview med udenrigsminister Jeppe Kofod (S), men i et skriftligt svar skriver han, at Udenrigsministeriet i øjeblikket arbejder på "modeller for, hvordan vi på en forsvarlig, sikker og gradvis måde kan lempe rejsevejledningerne, i første omgang med fokus på Europa – og helst inden 31. august".

- Men jeg må også minde om, at vi har stået i en hidtil uset global pandemi, som jo stadig udvikler sig. Der findes ikke nogen lette løsninger, og der er ikke nogen gammelkendte modeller, vi lige kan hive frem af skuffen, oplyser Kofod.

Udenrigsministeren tilføjer, at man i regeringen er meget bevidste om, at danskerne læser og følger rejsevejledningerne, og at det gerne skal fortsætte sådan.

- Som så mange andre håber jeg selvsagt, at vi hurtigst muligt kan få åbnet mere op for rejser til alle de rejselystne danskere. Men det skal altså gøres på en forsvarlig måde, som ikke sætter den store indsats, vi gjort for at få kontrol med covid-19 herhjemme, over styr, forklarer Jeppe Kofod.