Coronavirus

Hver femte person risikerer alvorligt covid-19-forløb: Her er de 11 risikogrupper

En femtedel af Jordens befolkning anslås at have mindst en af de underliggende sygdomme, som muligvis øger risikoen for alvorligt sygdomsforløb ved covid-19. Silvio Avila / Ritzau Scanpix

Selvom risikogruppen er stor, formodes langt færre rent faktisk at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet.

Flere end otte millioner mennesker er på verdensplan registreret smittet med covid-19, og mindst 437.000 er døde, mens de havde virussygdommen, viser de seneste tal.

Særligt personer med underliggende sygdom som eksempelvis diabetes eller hjerte- og luftvejssygdomme er udsatte og i øget risiko for at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet.

Nu viser et nyt internationalt studie offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Lancet, at cirka 1,7 milliarder mennesker hører til i denne gruppe - svarende til mere end én ud af fem af verdens befolkning.

Det er dog vigtigt at forstå, at øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ikke er ensbetydende med høj risiko, understreger en af forskerne bag studiet, Andrew Clark fra London School of Hygiene and Tropical Medicine.

- Selv hvis man bliver smittet, er det ikke alle med en underliggende sygdom, som vil ende med at blive indlagt på hospitalet, siger han til New York Times.

Blandt andet har alderen hos personer med kronisk sygdom stor betydning for risikoen for et alvorligt sygdomsforløb. Ældre personer er mere udsatte end yngre.

Studiet anslår, at omkring 4 procent af verdens befolkning, svarende til omkring 349 millioner mennesker, vil få brug for hospitalsindlæggelse, hvis de bliver smittet med virussen.

Udpegede 11 risikoforhold

Forskerne bag undersøgelsen tager selv flere forbehold, blandt andet at der i studiet ikke er taget højde for andre mulige faktorer som etnicitet, socioøkonomisk status eller overvægt.

Men resultatet kan stadig bruges som et udgangspunkt, når man skal vurdere, hvor mange personer der måske får brug for at blive afskærmet eller på sigt vaccineret under den igangværende pandemi, mener forskerne.

I studiet har forskerne på baggrund af information fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, samt amerikanske og britiske sundhedsmyndigheder opstillet 11 kategorier af underliggende forhold, som kan øge risikoen for alvorlige covid-19-forløb.

 1. Hjerte-kar-sygdomme
 2. Kroniske nyresygdomme
 3. Kroniske luftvejssygdomme
 4. Kroniske leversygdomme
 5. Diabetes
 6. Kræftformer med direkte immunnedsættelse
 7. Kræftformer uden direkte immunnedsættelse, men med mulig immunnedsættelse forårsaget af behandling
 8. Hiv / aids
 9. Tuberkulose
 10. Kroniske neurologiske lidelser
 11. Seglcellesygdom

Til gengæld har man i studiet set bort fra ældre personer uden kendt underliggende sygdom - en gruppe, der normalt betragtes som udsatte alene på grund af alderen.

Forskerne bearbejdede derefter data fra et verdensomfattende studie, hvor de seneste tal stammer fra 2017, for at identificere, hvor mange personer på verdensplan, der har mindst en af 11 sygdomme.

Konklusionen er, at mere end en femtedel af verdens befolkning er i gruppen, som kan have øget risiko for alvorlig sygdom ved covid-19-smitte.

Flere forbehold

Den amerikanske epidemiolog Lona Mody fra University of Michigan, der ikke er en af forskerne bag studiet, påpeger over for New York Times, at der ikke findes sikker viden om sammenhængen mellem covid-19 og alle de oplistede sygdomme.

Eksempelvis er der begrænset viden om risikoen for personer med hiv-smitte, forklarer hun.

Derudover fortæller en anden forsker, epidemiologen Aditya Khanna fra University of Chicago, at underliggende sygdomme, som måske kan påvirke forløb ved covid-19 i ét land ikke nødvendigvis gør det i et andet.

Blandt andet har lokale miljøer og folks sociale vaner betydning, og studier, der anvender de samme parametre på tværs af flere områder af verden, skal derfor "tages med et gran salt", mener epidemiologen.