Coronavirus

Frontpersonale på plejehjem skal testes for at forhindre nye smittekatastrofer

Et pludseligt udbrud af coronavirus på plejecenter sætter ny fokus på smittesporing og test af personale.

På Vendelbocentret i Nordjylland er yderligere fire personer tirsdag blevet testet positive for coronavirus.

Det bringer ældreplejens samlede antal smittede op på 33 personer, heraf er de 17 fundet på Vendelbocentret.

Dermed er plejecentret i Sindal, der ligger nær Hjørring, blevet centrum for et opsigtsvækkende udbrud af coronavirus på et tidspunkt, hvor epidemien ellers er under kontrol i store dele af landet.

De mange nye tilfælde blandt både beboere og frontpersonale fører nu til en række skærpede sikkerhedskrav.

Samtlige ansatte på plejehjem og hjemmeplejen i Hjørring Kommune skal derfor testes regelmæssigt for coronavirus, har Statens Serum Institut og Styrelsen for Patientsikkerhed meddelt kommunen.

Men det er ikke nok at sætte ind på bagkant, siger Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen til TV 2. Ifølge ham bør teststrategien sigte bredere og være mere offensiv både blandt personale og pårørende på landets plejecentre.

- Ved at gøre det, har man en mulighed for at stoppe eventuelle smittebærere, der kommer ind på plejecentrene, og man kan samtidig forhindre smittekatastrofer som den, vi oplever i Hjørring i øjeblikket.

Opsøgende test af frontpersonale

Torben K. Hollmann, der er social-og sundhedssektorformand i FOA, efterlyser også en mere konstant og opsøgende testning af de ansatte på plejecentrene.

- Det er enormt vigtigt, at frontpersonalet testes kontinuerligt for at forhindre smitte i at opstå. Men vi vil gerne have, at det er testen, som kommer ud til vores medlemmer og ikke vores medlemmer, der skal opsøge testen. Det kan ske med rullende og mobile testcentre, så man slipper for at skulle køre en halv time hver vej for at blive testet og dermed skulle tages ud af drift, som det er nu, siger Torben K. Hollmann til TV 2.

Hjørring Kommune er den eneste af landets kommuner, hvor der har været flere end 50 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere den seneste uge. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Virus spreder sig hurtigt

Hidtil har Hjørring Kommune dog ikke haft nogen løbende test af ansat frontpersonale, selv om Region Nordjylland allerede i april havde en plan på bordet. Men det bliver der nu lavet om på, siger direktør for Sundheds-, Ældre- og Handicapforvaltningen i Hjørring Kommune, Leif Serup til TV 2.

- Vi ville helst have været situationen her foruden. Men vi har gjort, hvad vi kunne. Nu er håbet, at vi ikke får konstateret mere smitte og bliver rådgivet tæt af Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundhedsstyrelsen i de her spørgsmål, siger Leif Serup til TV 2.

Uden en skarp kontrol med både beboere og ansatte på plejecentrene, løber man en risiko, mener FOA.

- Man kan se i et tilfælde som i Hjørring, at hvis der bliver båret smitte ind, går det vældig stærkt med at sprede den, siger Torben K. Hollmann.

Landets plejehjem har siden coronapandemiens indtog haft et særligt fokus på grund af mange ældre og svækkede.

Ingen systematisk strategi

Alligevel viser en rundspørge til plejehjemsledere ifølge Politiken, at man kun i begrænset omfang har anlagt en systematisk strategi.

Blandt de adspurgte plejehjem havde færre end halvdelen planer om løbende test af personalet i stil med det, man nu skrider til i Hjørring som følge af smitteudbruddet.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at man i denne uge vil mødes med eksperter for netop at diskutere en bredere testning af frontpersonale.

Samtidig er det en del af regeringens officielle teststrategi netop at teste smittede personers nære kontakter samt plejehjemsansatte.

Plejehjem hårdt ramt

De danske plejehjem er da heller ikke gået fri af smitte under coronapandemien, selv om de mest udsatte grupper findes netop blandt beboerne her.

På 117 danske plejehjem ud af 933 har en eller flere beboere fået konstateret covid-19. Og ialt er 210 beboere på danske plejehjem døde med den smitsomme sygdom, hvilket svarer til 35 procent af det samlede covid-19 dødstal for Danmark.

I Hjørring Kommune er der også konstateret smittede elever på Højene Skole og Bagterp Skole. Der er i alt tale om tre elever i tre forskellige klasser.