Samfund

Grænsen er nu åben for tyske turister

- Det er helt fantastisk, lyder det fra borgmesteren i Tønder Kommune.

Grænsen fra Tyskland til Danmark er genåbnet natten til mandag, og allerede søndag aften holdt mange i kø på den tyske side af grænsen med kurs mod det danske ferieland.

Ved syvtiden mandag morgen meldte Syd- og Sønderjyllands Politi om "betydelig kø" i Frøslev, men ved middagstid er der ikke nogen meldinger om kø.

Politiet afviser dog ikke, at køerne kan blive længere i løbet af mandagen.

Feriehusudlejernes Brancheorganisation forventer nemlig, at der alene det første døgn vil køre mellem 16.000 og 19.000 tyske biler over grænsen.

- Folk må væbne sig med tålmodighed. Vi gør det så hurtigt vi kan, fortæller kommunikationsrådgiver i Syd- og Sønderjyllands Politi Helle Lundberg til TV 2.

For at undgå massive kødannelser opfordrer politiet de rejsende til at benytte en af de to yderligere grænseovergange, som er blevet åbnet fra klokken syv, nemlig overgangene ved Padborg og Pebersmark.

Borgmester: Det er helt fantastisk

I Tønder Kommune har borgmesteren set frem til denne dag længe.

- Det er helt fantastisk. Det føles, må jeg tro, næsten som at stå ved Berlinmuren, dengang den faldt i 1989, lyder det fra Tønders borgmester Henrik Frandsen (V) til TV 2.

Han har især glædet sig til at kunne byde de tyske feriegæster velkommen igen.

- Vores turisterhverv har virkelig blødt her under coronakrisen, så det er virkelig en god dag, siger Henrik Frandsen.

Gang i sommerhusudlejningen

Gensynsglæden er også stor hos sommerhusudlejningsfirmaet Danibo på Fanø, som har rullet en rød løber ud for de længe ventede gæster.

- Vi har glædet os helt vildt, vi kan slet ikke få armene ned, fortæller medejer Hanne Thyssen til TV 2.

Ifølge hende ankom de første gæster med færgen kvart i tre natten til mandag.

Alene i dag venter udlejningsfirmaet 1600 tyske gæster, som skal indtage deres 400 sommerhuse på Fanø.

Siden Danmark lukkede ned, har det været usikkert, hvornår grænsen til Tyskland ville åbne igen. Og det har været til stor frustration for de virksomhedsejere og udlejningsfirmaer i det sydlige Danmark, hvis indtægtsgrundlag i høj grad hviler på de tyske turister.

Turister skal vise pas

Som dokumentationskravet er nu, skal alle, der krydser grænsen, vise pas, og derfor opfordrer Syd- og Sønderjyllands Politi de tyske feriegæster til at holde pas klar, når de skal ind over grænsen.

Derudover skal indrejsende kunne dokumentere, at de har booket mindst fem overnatninger i den kommende uge i et sommerhus, på et hotel eller en campingplads uden for København.

Regeringen har desuden meddelt, at ægtefæller, samlevere og børn til en dansker, der bor i udlandet, vil kunne rejse ind i Danmark for at holde ferie og besøge familie eller venner, samt tyskere med bopæl i Slesvig-Holsten.