Tyske turister holdt i kø inden grænseåbning

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Politiet melder få timer før åbningen om 800 meter kø ved den dansk-tyske grænse.

Grænsen fra Tyskland til Danmark genåbner ved midnat 15. juni - til stor glæde for de mange tyske turister, der vil på ferie i Danmark.

Feriehusudlejernes Brancheorganisation forventer, at der alene det første døgn vil køre mellem 16.000 og 19.000 tyske biler over grænsen.

Det får dog transportbranchen til at frygte omfattende køer på vejene som følge det tyske rykind. Og tid er penge, når man arbejder med at fragte varer og gods i store og små lastvognstog.

- Vi frygter kaos, siger Peter Therkelsen, Group CEO hos transportfirmaet H.P.Therkelsen i Padborg til TV Syd. Hans firma har hver dag 100 lastbiler, der krydser grænsen mellem Danmark og Tyskland.

Grænseovergang ved Frøslev er mest presset

Allerede søndag aften holder mange i kø på den tyske side af grænsen med kurs mod det danske ferieland. Status søndag aften klokken 20 er, at det især er grænseovergangen ved Frøslev, der er presset af ventende bilister, som skal kontrolleres, inden de kører ind i Danmark.

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi på Twitter, hvor de anbefaler alternativer.

- Trafiksituationen ved grænsen: Der er nu cirka 800 meter kø ved Frøslev. Ventetid op imod 30 minutter. Benyt grænseovergangene i Kruså, Padborg og Sæd, hvis I vil hurtigere frem, skriver politiet.

Blandt de ventende tyskere er ægteparret Uhlich fra Hamborg. De havde planlagt tre ugers ferie i sommerhus i Søndervig, men må nu nøjes med knap 14 dage. Derfor vil de også over grænsen allerede i nat.

- Jo før, jo bedre. Vi har mistet et par dage på grund af coronakrisen. Derfor vil vi nyde resten af ferien fuldt ud, siger Hans Jörg Uhlich til TV 2.

Spor til lastvogne

Syd- og Sønderjyllands Politi har lavet et spor forbeholdt lastvogne ved Frøslev motorvejen.

Men det er ifølge Peter Therkelsen ikke nok til at undgå trafikalt kaos, fordi sporet ikke er langt nok. Og forsinkelserne kan komme til at koste penge.

- Det er dyrt, hvis vi skal til at foretage en masse ekstratransporter og måske bruge tid og dialog med kunder på at finde ud af, hvem der skal betale, siger Peter Therkelsen.

Lige nu er 10 ud af 13 grænseovergange i Sønderjylland lukket ned. Kun de tre grænseovergange Kruså, Sæd ved Tønder og motorvejsovergangen ved Frøslev er mulige at passere døgnet rundt, mens grænsen ved Padborg er åben i tidsrummet fra klokken 7-23.

Mandag morgen klokken syv åbner endnu en grænseovergang i Pebersmark i Aabenraa Kommune.

Skal vise dokumentation ved grænseovergang

Det er dog ikke alle, der nu kan rejse ind over den dansk-tyske grænse.

Tyskere kan rejse ind i Danmark hvis:

  • De har bopæl i Slesvig-Holsten.
  • De kan vise pas og dokumentere, at de har booket mindst fem overnatninger i sommerhus, på hotel eller campingplads udenfor København.
  • Der er tale om anerkendelsesværdigt formål som at besøge kærester, forlovede, bedsteforældre og børnebørn samt ved erhvervsrejser og jobsamtaler med videre.

Som dokumentationskravet er nu, skal alle, der krydser grænsen, vise pas og kunne dokumentere, at de har booket mindst fem overnatninger i den kommende uge i et sommerhus, på et hotel eller en campingplads uden for København.

Desuden har regeringen meddelt, at ægtefæller, samlevere og børn til en dansker, der bor i udlandet, vil kunne rejse ind i Danmark for at holde ferie og besøge familie eller venner.