Coronavirus

Regeringen vil give 1000 kroner skattefrit til flere grupper

Pensionister, studerende og kontanthjælpsmodtagere kan blive begavet med et mindre kontantbeløb, hvis det står til regeringen.

Når politikerne i løbet af søndagen ventes at præsentere en økonomisk sommerpakke, kan der vanke et mindre kontantbeløb i form af 1000 kroner til en lang række danskere.

Det er udspillet fra finansminister Nicolai Wammen (S) forud for søndagens forhandlinger, hvor politikerne drøfter tiltag, der skal hjælpe dansk økonomi og et nødstedt erhvervsliv i gang efter coronakrisens opbremsning.

- Vi har lagt et forslag frem om, at pensionister, kontanthjælpsmodtagere og studerende på SU får 1000 kroner skattefrit som et engangsbeløb, siger Nicolai Wammen til TV 2.

Kontantbeløb kun en del af pakken

Regeringens tanker om et mindre kontantbeløb er blot en del af forhandlingerne, som dels har sigte på at udfase de milliarddyre hjælpepakker, dels vil gå efter at iværksætte andre stimuli for at hjælpe dansk økonomi på vej.

De indefrosne feriepenge, som danskerne har sparet op siden 1. september 2019, ventes at runde 100 milliarder kroner til september i år og har forud for forhandlingerne haft stort politisk fokus.

Nicolai Wammen bekræfter overfor TV 2, at der er mange løse ender, og at der er brug for nye initiativer.

- Det er en hovedopgave at nå til enighed om, hvordan vi stimulerer dansk økonomi. Det skal ske blandt andet med feriepenge, men der er også andre bud på bordet, og det bliver ikke nemme forhandlinger, for der er flere ønsker, end der er penge til, siger finansministeren.

Regeringen har foreslået at udbetale to ud af fem ugers feriepenge, mens de borgerlige partier ønsker, at danskerne får adgang til en større andel af pengene.

- Jeg tror, vi kommer til at diskutere feriepengene. Regeringen har spillet ud med, at vi i første omgang har sagt to uger, andre partier har sagt fem uger. Men i det hele taget skal vi have en diskussion om, hvordan vi bedst muligt hjælper dansk erhvervsliv, siger Nicolai Wammen.

Moms- og skattelettelser i spil fra Venstre

Også moms- og skattelettelser har været nævnt som tiltag, der er i spil under søndagens forhandlinger, siger Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen.

- Vi har to store prioriteter. Først og fremmest at få gang i det indenlandske forbrug, 10.000 mennesker har mistet deres job over de seneste måneder, og vi skal have skabt noget omsætning. Men vi er også positivt stemt overfor at give danskerne nogle af deres indefrosne feriepenge tilbage, som minimum tre uger. Derudover skal vi også gøre noget for eksportvirksomhederne, der er hårdt ramt, siger Troels Lund Poulsen.

Samtlige partier er repræsenteret ved søndagens forhandlinger, og politikerne er enige om, at der skal postes mange penge ud i dansk økonomi.

Tidsmæssigt er der ikke nogen bagkant på forhandlingerne, der ventes at trække ud til senere søndag aften.