Dansk bank vil nu kun give dig lån til ny bil, hvis den kører på el
Salget af elbiler er generelt gået op, men udgør stadig en meget lille del af den samlede mængde solgte køretøjer på det danske marked.
Salget af elbiler skal op i gear. Og en af måderne skal være at styre forbrugerne i retning af at målrette finansieringen til køb af elbiler.
Det mener Merkur Andelskasse, som nu stopper for lån til nye benzin- og dieselbiler.
- Vi håber at kunne motivere vores kunder i retning af et bæredygtigt valg, når de skal købe ny bil, siger direktør Charlotte Skovgaard.
I første omgang er det dog kun nye biler, Merkur Andelskasses kunder skal regne med at låne øremærkede penge til.
Ønsker man at låne til en brugt benzin- eller dieselbil, er det stadig en mulighed. Men den skal samtidig stå højt på listen over bæredygtighed i sin klasse og have energiprædikat A som minimum.
- I Merkur tænker vi bæredygtighed i bred forstand, og det betyder, at vi skal bruge det op, vi har, lyder argumentet fra Charlotte Skovgaard, som mener, at bankerne med deres udlånspolitik skal markere sig i klimakampen.
Penge skal gøres grønne
Brancheforeningen Finans Danmark fremlagde omkring årsskiftet 20 anbefalinger med sigte på at gøre den finansielle sektor i Danmark til en af de grønneste. Det kunne eksempelvis ske ved at gå efter investeringer, som klinger med klimakamp, bæredygtighed og grøn omstilling.
Nete Sørensen, partnerchef i bankportalen Mybanker, siger til TV 2, at Merkur Andelskasses initiativ er udtryk for en tendens.
- Man ser, at flere banker i dag har differentieret rente på produkterne, og det betyder, at man som forbruger for eksempel kan vælge at købe en mere energivenlig bil.
Mange bilejere får i dag finansieret købet direkte hos forhandleren. Men det kan være værd at overveje at inddrage banken mere, siger Nete Sørensen.
- Det er ikke bare et spørgsmål om rente, men også etableringsomkostninger, så forbrugeren skal være opmærksom på, hvor man får den mest optimale finansiering.
Salget af elbiler er generelt gået op, men udgør stadig en meget lille del af den samlede mængde solgte køretøjer på det danske marked.
Sidste år var 2,4 procent af de nyindkøbte biler drevet af en motor uden fossile brændstoffer. I alt blev der i 2019 solgt 5.367 elbiler, mens tallet for 2018 var mere beskedne 1.545.
Langt til en million elbiler
Med et samlet salg på under 2,5 procent af markedet er der således lang vej op til politikernes målsætning om, at der skal køre en halv million grønne biler på vejene i 2030.
Mads Rørvig, direktør for Danske Bilimportører, kalder initiativet fra Merkur Andelskasse "enormt positivt".
- Hvis man vil en grøn omstilling, kræver det, at nogen går forrest. Det er lidt et spørgsmål om pisk eller gulerod, for andre banker har valgt at gøre det billigere at finansiere en elbil frem for en konventionel bil i form af lavere renter, siger Mads Rørvig, som også peger på, at elbiler ikke slår til hos alle.
- Man skal have respekt for, at nogle danskere ikke kan få dækket deres kørselsbehov, hvorimod den der bare skal pendle 50 kilometer nok kan klare det. Men om ti år ser verden anderledes ud, siger Mads Rørvig.
Det samlede salg af biler var rekordhøjt i 2019 med 223.325 personbiler frem til 25. december 2019 - det højeste tal nogensinde.
Årets fem første måneder i 2020 har dog været præget af både coronakrise og en sandsynlig udsigt til recession, så bilsalget er nede med 30 procent sammenlignet med 2019.