Coronavirus

Tyskland åbner grænse mod Danmark

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Udenrigsministeriet fastholder, at danskere, der tager over grænsen og vender tilbage inden mandag, skal gå i karantæne i 14 dage.

Tyskland åbner allerede nu grænsen mod Danmark, selvom det først var planen, at grænsen skulle åbnes tirsdag 16. juni.

Det betyder, at danskerne nu frit kan rejse ind i Tyskland. Alle formål vil være anerkendelsesværdige, oplyser tysk politi, der dog stadig vil kontrollere de indrejsende frem til natten til tirsdag.

- Der er ikke længere belæg for at afvise indrejsende med henvisning til fare for covid-19-smitte, og derfor vil en dansker fra fredag eftermiddag ikke blive afvist, hvis han ønsker at køre ind i Slesvig-Holsten, siger Torsten Tamm, talsmand for bundespolitiet i Slesvig-Holsten, til TV Syd.

Med den melding strømmer danskerne fredag aften til grænsen, fremgår det af en video, som er lagt på Twitter, hvor også Syd- og Sønderjyllands Politi skriver, at de modtager mange henvendelser fra danskere, der vil krydse grænsen for at handle.

Anbefaler stadig karantæne

Syd- og Sønderjyllands Politi har fredag oplyst, at man åbner grænseovergangen i Padborg. Den vil fra lørdag have åbent fra klokken 7 til klokken 23.

Overgangene i Frøslev, Kruså og Sæd har allerede døgnåbent, mens de resterende ni grænseovergange vil forblive lukket.

Danskere, der tager en tur til Tyskland og vender tilbage til Danmark, inden Danmark åbner grænsen til Tyskland på mandag, anbefales at gå i 14 dages karantæne, når de vender hjem.

Det skyldes, at Udenrigsministeriet frem til mandag stadig fraråder alle unødvendige rejser til hele verden.

- Det fastholder vi. Vi kan ikke ændre vores vejledning på baggrund af, hvad Tyskland gør, oplyser Udenrigsministeriet til TV 2.

Glæde hos ejer af forretninger

Hos grænsebutikken Fleggaard i Harrislee på den tyske side af grænsen er der glæde over beslutningen.

- Selvfølgelig er vi glade for det. Og vi er klar, selv om det kommer lidt tidligere, end vi havde ventet. Vi er forberedte, og som udgangspunkt har vores forretninger åbent i weekenden, siger Lars Iversen, direktør hos Fleggaard, der også ejer Calle-forretningerne.

Syd- og Sønderjyllands Politi henviser i et tweet til anvisningerne fra de tyske myndigheder, da der gælder andre sundhedsforanstaltninger end i Danmark.

Uden et mundbind, der dækker mund og næse, er der ingen adgang til hverken butikker, frisører, museer eller offentlige transportmidler.