Samfund

Regeringen vil udbetale feriepenge - men der vil være noget, som kommer alle til gode, siger Wammen

Tre millioner lønmodtagere står til at få udbetalt indefrosne feriepenge. Førtidspensionist føler sig lidt overset.

Hjælpepakkerne skal udfases, og der skal findes nye initiativer, som kan stimulere dansk økonomi. Derfor forhandler partierne for tiden om en økonomisk sommerpakke.

Et af forslagene på bordet kommer fra regeringen, som ønsker at udbetale nogle af danskernes indefrosne feriepenge. Men der skal også være noget til de danskere, der ikke har optjent feriepenge, lyder det fra finansminister Nicolai Wammen (S).

- Der vil være noget, som bredt vil komme danskerne til gode i det, vi sidder og forhandler, men vi er ikke færdige med forhandlingerne endnu, siger han til TV 2.

Det kunne da være fint, hvis vi bare fik et par tusinde, vi kunne gå ud og spise lidt for

Paul Nordhald, førtidspensionist

Regeringen foreslår at udbetale to ud af fem ugers indefrosne feriepenge. Først til efteråret vil regeringen så tage stilling til, om de resterende feriepenge også skal udbetales.

- Vi ser jo den her coronasituation som et maraton forstået på den måde, at vi kan jo få brug for på et senere tidspunkt også at skulle stimulere økonomien. Og der er det jo altså rart, at vi ikke har brændt hele krudtkammeret af på én gang, siger Nicolai Wammen.

Føler sig overset

Hvis partierne bliver enige om at udbetale to ugers indefrosne feriepenge, vil en HK’er på laveste overenskomst med årsindkomst på 215.000 kroner kunne få udbetalt 6000 kroner efter skat.

Andre partier har foreslået, at hele det indefrosne feriepengebeløb på 100 milliarder kroner skal udbetales. Det vil kunne give den samme HK’er 15.000 kroner mellem hænderne.

Det vil komme cirka tre millioner danske lønmodtagere til gode. Men det efterlader en stor gruppe tilbage, som ikke har optjent feriepenge. Det er for eksempel pensionister og folk på overførselsindkomst.

Sådan en er 47-årige Paul Nordhald.

Han har ptsd, er førtidspensionist og har 12.000 kroner om måneden at gøre med efter skat.

- Jeg ville ikke kunne komme ud og slå til Søren, når nu de får deres indefrosne penge. Det ville jeg jo aldrig kunne komme til, siger han.

Paul Nordhald har 12.000 kroner om måneden efter skat og ikke nogen indefrosne feriepenge.

Derfor føler han sig lidt overset i den debat om feriepenge, der efterhånden har kørt et godt stykke tid.

- Det kunne da være fint, hvis vi bare fik et par tusinde, vi kunne gå ud og spise lidt for, hjælpe en restaurant, siger Paul Nordhald.

Foreslår check på 18.000

Hos Ældresagen kunne man også godt tænke sig kontant udbetaling og foreslår, at staten giver pensionister en check på 18.000 kroner. Det vil ifølge foreningen være med til at sætte skub i økonomien.

- Ældre har en meget høj forbrugskvote. De bruger alle deres penge til forbrug, og derved kommer pengene hurtigt ud i samfundet, siger Ældresagens direktør, Bjarne Hastrup.

Dansk Folkeparti vil gerne være med til at tilgodese de ældre. Partiet er gået til forhandlingerne om en sommerpakke med et ønske om at gøre pensionen skattefri i en periode. Det er et forslag, der ifølge formand Kristian Thulesen Dahl både vil komme folkepensionister og førtidspensionister til gavn.

Enhedslisten foreslår i stedet at give alle med en indtægt på under 380.000 kroner om året en ”sommercheck” på 10.000 kroner.

Ved at målrette pengene de laveste indkomster, mener partiet, at pengene vil blive brugt herhjemme og på at styrke det basale forbrug.

Venstre har derimod et forslag, som partiet mener vil komme alle mennesker i Danmark til gavn uanset indkomst. Partiet foreslår at halvere momsen.

Forhandlingerne fortsætter på søndag, hvor finansminister Nicolai Wammen forventer at kunne præsentere en færdig aftale.