Samfund

Dansk Folkeparti vil tilgodese de ældre i feriepengedebatten: - De er blevet glemt

Skal de ældre have en bid af den økonomiske kage, kommer det til at koste penge for statskassen, siger tidligere overvismand.

Udbetaling af danskernes feriepenge har været en stor dagsorden på Christiansborg de seneste dage.

Mens de forskellige partier diskuterer, hvorvidt der skal gives adgang til alle de indfrosne penge eller kun nogle af dem, møder Dansk Folkeparti ind til forhandlingerne med de ældre i tankerne.

- Det er fuldstændig afgørende for os, at de ældre også kommer med her. Vi synes, at de ældre er blevet glemt i hele denne her coronakrise, siger formanden for partiet, Kristian Thulesen Dahl.

En stor del af den ældre befolkning får ikke feriepenge i lighed med flere andre grupper af danskere,som for eksempel studerende, der lever på SU. De vil derfor ikke få flere penge mellem hænderne ved en udbetaling af dem. En måde at tilgodese de ældste kan derfor være at udbetale en ekstra ældrecheck eller ved at gøre både folke- og førtidspension skattefri i en periode, lyder det fra formanden.

Feriepenge belaster ikke statskassen

Men det er ikke en oplagt vej at gå, siger økonomiprofessor og tidligere overvismand Michael Svarer. Selv ser han et lys i udsigten til, at danskerne kan få deres feriepenge mellem hænderne allerede i år.

Det er der to grunde til. For det første vil udbetalingen, ifølge den tidligere overvismand, sætte gang i økonomien, fordi danskerne vil bruge af de uventede penge.

Og så vil lige netop feriepenge-manøvren ikke belaste de offentlige finanser.

- Feriepengene er nogle, som folk selv har tjent op. Hvis de ender med at blive udbetalt, vil politikerne stadig have manøvrerum til at prioritere andre tiltag som miljøet eller andre mærkesager, siger han.

Skal de ældre til gengæld have en bid af den økonomiske kage, vil pengene skulle komme fra staten, understreger den tidligere overvismand.

På grund af den nye ferielov skulle danskernes feriepenge, indtjent i perioden 1. september 2019 til 31. august 2020, indefryses og først udbetales ved folkepensionsalderen. Det løber op i et beløb på omkring 100 milliarder kroner, og det er dem, regeringen lige nu forhandler om at "tø op".

Ifølge Michael Svarer kan en sådan udbetaling ende med at være tilstrækkeligt til at sætte gang i hjulene i samfundsøkonomien.

Ældresagen bakker op

Hos Ældresagen mener de alligevel - i tråd med Dansk Folkeparti - at det vil være fornuftigt at tilgodese den ældre del af befolkningen. Og da størstedelen af dem ingen feriepenge har, bør politikerne finde andre økonomiske instrumenter, så de ældre kan bidrage med et større forbrug i samfundet. Det mener administrerende direktør i Ældresagen, Bjarne Hastrup.

Især idéen om den ekstra ældrecheck står højt på foreningens ønskeliste.

- De, der får ældrecheck, er mennesker med meget lave indkomster, og de har en høj forbrugskvote og en stor tilbøjelighed til at bruge deres penge, siger han.

Det er da også en argumentation, som Michael Svarer kender til. Men det er ikke nok til at overbevise den tidligere overvismand.

- Jeg kan godt forstå argumentet. Men jeg mener ikke, at det er stærkt nok til, at man skal belaste statskassen mere, siger han.