Netto dømt igen i skelsættende sag – solgte ulovligt lertøj
Netto slipper for at betale en historisk høj erstatning, og det kan få alvorlige konsekvenser for små designere, mener lektor.
Netto har solgt ulovlige kopi-krukker i sine butikker.
Det har Østre Landsret torsdag slået fast efter et fire år langt sagsforløb, hvor den danske designvirksomhed Anne Black Design i 2016 anklagede Netto for at have stjålet designet på en serie håndlavet lertøj.
Med afgørelsen dømmes Netto til at betale en erstatning på 300.000 kroner til Anne Black.
Netto blev allerede for et år siden dømt i Sø- og Handelsretten til at betale en historisk høj erstatning på 1,5 millioner kroner plus sagens omkostninger. Men supermarkedskæden ankede dommen til Landsretten, og har nu fået erstatningen nedsat til under en femtedel.
Retten vurderede nemlig, at Netto kun har krænket Anne Blacks ophavsret på én ud af de tre krukker men også skadet designerens brand - og det erkender direktør i Netto Michael Løve:
– Selvom vi på ingen måde ønsker at sælge produkter, der udnytter andres designindsats, medgiver vi også, ligesom vi har gjort tidligere, at vi i markedsføringen er kommet tæt på i denne sag. Det anerkender vi og beklager, skriver han i en pressemeddelelse.
Derfor er han også overodnet set tilfreds med dommen og understreger, at det er vigtigt at få sat punktum i sagen.
- Designere har ingen retssikkerhed
Selvom Netto stadig er dømt for kopiering kan den nedsatte erstatning få store konsekvenser for designeres mulighed for at beskytte deres produkter mod kopiering.
Det siger lektor i design og jura på CBS, Stina Teilmann-Lock, som har fulgt sagen siden dens begyndelse:
- Jeg kender til rigtig mange designere, som har været ude for noget lignende, men som hverken har haft tid, viden eller ressourcer til at forfølge sagen, fordi en erstatning som den her ikke engang dækkede advokatregningen.
Også hos Anne Black Design ærgrer administrerende direktør Jesper Moseholm sig over, at erstatningen er blevet nedsat:
- Det er problematisk for den danske designbranche, fordi det fastholder dem i en situation, hvor de ikke har nogen reel retssikkerhed. De har ikke mulighed for at håndhævede den lov, der skal beskytte dem.
Selvom han er glad for, at Anne Black nu har rettens ord for, at hendes ophavsret på i hvert fald et enkelt produkt er blevet krænket, overvejer designvirksomheden derfor at anke dommen til Højestreret.
Hvad handlede sagen om?
Sagen tog sin begyndelse i 2016, da Anne Black for første gang opdagede en serie lerkrukker i en af Nettos tilbudsaviser, som hun mente til forveksling lignede dem, hun selv lavede i hånden.
Begge serier indeholder en hængende plantepotte med lædersnore, en lille potte med låg og en høj krukke med drejeriller, og den største forskel på lertøjet er, ifølge Anne Black, prisen. Mens designerens håndlavede blomsterpotter koster 350 kroner, kunne Nettos nemlig købes for 39 kroner.
Det fik Anne Black til blandt andet at lufte sine frustrationer i en video på Facebook, der er blevet set mere end 12.000 gange, og senere at lægge sag an mod Netto.
Den lille designvirksomhed hev allerede i 2003 Nettos leverandør af krukkerne, Roland A/S, i retten i en lignende sag, som endte med et forlig, hvor Anne Black fik udbetalt 20.000 kroner.
Også i den aktuelle sag tilbød Netto at sløjfe tvisten med et forlig, hvor supermarkedskæden tilbød Anne Black en million kroner for at droppe sagen, men denne gang takkede designeren nej
Beløbet dækkede nemlig ifølge Jesper Moseholm, der er direktør i designvirksomheden, langt fra Anne Blacks udgifter til sagen. Det sagde han til TV 2 i maj:
- Netto har sendt ulovlig markedsføring ud til store dele af den danske befolkning i en husstandsomdelt tilbudsavis. Efterfølgende er Anne Blacks salg i Danmark faldet med 80 procent, hvilket svarer til cirka 14 millioner kroner. Det er en meget kraftig nedgang i omsætningen, sagde han.
Samtidig understregede han, at sagen havde fået en enorm principiel karakter.
Hvorfor er dommen vigtig for designere?
Ifølge Stina Teilmann-Lock er Anne Black ikke den eneste, der mener, at sagen er principielt vigtig.
Ofte bruger designere nemlig flere år på at udvikle et produkt, men hvis deres arbejde kopieres, så snart det kommer på markedet, er det arbejde spildt, forklarer hun:
- Designkunder er ikke nødvendigvis interesseret i at eje det samme som alle andre, og går ofte op i bæredygtighed og social ansvarlighed. Men hvis et eksklusivt design pludseligt sælges for 39 kroner i Netto, mister det den signalværdi.
Alligevel har er danske myndigheder følge Stina Teilmann-Lock for tilbageholdende med at give designere medhold i ophavsretssager - særligt ved simplere designs som Anne Blacks krukker.
Det skyldes en frygt for, at enkelte personer eller virksomheder får monopol på almindelige produkter som gafler eller briller, forklarer hun. Derfor skal der være tale om ekstremt nærgående kopier, før en designer kunne gøre sig håb om en erstatning.
På trods af den nedsatte erstatning håber Stina Teilmann-Lock derfor, at dommen stadig kan hjælpe små designere til at hævde deres ret:
- Jeg er enormt spændt på at se, om flere vil gå rettens vej. Mange har fået en bedre ide om, hvor grænsen går, også selvom der ikke nødvendigvis er noget at vinde i en retssag, siger hun.