Ulrikke uden skam

Ung stjerne havde sekscifret gæld og ondt i sjælen - så startede hun sin rejse mod forandring

I ny dokumentar åbner Ulrikke Falch op om tiden, efter hun medvirkede i successerien 'SKAM'.

Hun er ung, smuk, kendt og vildt populær på de sociale medier. Men Ulrikke Falchs liv bag de kvadratiske billeder på Instagram er ikke, som det ser ud.

I den helt nye dokumentar 'Ulrikke uden skam', der har premiere 10. juni på TV 2 PLAY, fortæller den norske stjerne om tiden efter 'SKAM', hvor hun hver dag har skullet kæmpe for at gøre op med lavt selvværd, dæmoner fra fortiden og den rolle, hun har bygget op omkring sig selv på Instagram.

Om 'Ulrikke uden skam'

  • 'Ulrikke uden skam' er en dokumentarserie på fem afsnit, der har premiere på TV 2 PLAY 10. juni.
  • I forbindelse med dokumentaren bringer TV2.dk en artikelserie på tre artikler.
  • I dokumentaren følger vi Ulrikke Falch i en periode på seks måneder, hvor hun prøver at finde fodfæste efter 'SKAM'-successen og berømmelsens slagside. Ulrikke Falch er i krise og ved ikke, hvad hun kan og skal, og samtidig lokker det lette liv som influencer.

Et skridt på vejen i Ulrikke Falchs kamp har blandt andet været at åbne op for den snak, som handler om hendes økonomiske situation.

Den 23-årige Ulrikke Falch er en ung norsk skuespillerinde, der blev kastet hovedkuls ud i stjernestatus, da hun i 2015 medvirkede som en af hovedpersonerne, Vilde, i den norske hitserie 'SKAM'.

På internettet eksploderede antallet af følgere på hendes sociale medier, og hun opnåede hurtigt enorm popularitet som en stærk feministisk stemme i kønsdebatten. Over en million følgere - dobbelt så mange som den danske stjerne Christopher - så hver dag med, når hun lagde billeder af sin appelsinhud op eller skrev om fordrejede skønhedsidealer.

Udenpå gik altid hurtigt og glat.

Hun var smuk. Festerne var mange. Livet var spændende.

Men hendes liv var i virkeligheden fyldt med sorg, usikkerhed og - ironisk nok - skam.

Lønnen fra 'SKAM'

'SKAM'-skuespillerens løn var ikke prangende.

- Jeg tjente ikke mange penge på 'SKAM'. Så det blev bare brugt løbende ligesom andre menneskers månedlige indkomst, forklarer hun.

Og Ulrikke Falch brugte penge. Mange penge. Flere end hun kunne tjene.

Ulrikke Falch har, siden hun blev 18 år, været ansat i sin fars firma, hvor han arbejdede som hendes manager.

Hendes far har på den måde altid styret hendes økonomi og har fortalt hende, når hun ikke havde flere penge på kontoen. Men han var også hurtig til at låne hende penge.

- Jeg er ikke helt sikker på, hvornår jeg begyndte at låne penge af ham, men nogle gange var det (den løn, hun fik udbetalt, red.) bare ikke nok, og så betalte det firma, som han havde, siger Ulrikke Falch.

Gælden voksede og voksede.

- Jeg har altid været sløset med penge og glad for at bruge penge. Så jeg har altid tænkt, at jeg var dårlig med penge. Jeg gik ikke ind og kiggede på min egen konto. Jeg forholdt mig aldrig pragmatisk til penge, og jeg sparede ikke på noget. Det var bare penge ind og penge ud, siger hun.

Men i 2019 besluttede Ulrikke Falch sig for, at hun måtte begynde at tage hånd om sin egen økonomi.

Et stort chok

Hun skulle blandt andet have et klart svar fra sin far. Hvor stor er min gæld egentlig?

- Det var vigtigt for mig at få et svar på, præcis hvor mange penge det drejede sig om. For kun på den måde kunne jeg begynde at tage ansvar for mit liv, siger hun.

Men selvom hun havde efterspurgt beløbet, blev hun alligevel chokeret, da hendes far sagde tallet højt.

Mellem 100.000 og 150.000 kroner. Og Ulrikke havde på dette tidspunkt ikke en fast indtægtskilde eller nogle økonomiske fremtidsplaner.

Beløbet overraskede Ulrikke Falch, men hun blev også vred. Hun ville ønske, at hendes far havde stoppet hendes forbrug, men forstod også godt hvorfor.

- Han ville jo skåne mig. Men jeg føler mig uselvstændig, og at jeg er meget afhængig af ham, siger hun.

- Men jeg havde godt af at få beløbet at vide, for jeg tror, at jeg først rigtigt forstod problemets størrelse, da jeg hørte det, siger hun.

I dag arbejder Ulrikke på at få betalt gælden tilbage. Det er vigtigt, mener hun. Ellers bliver hun nok aldrig rigtig voksen, erkender hun.

Hun har nu en fast indtægt, og derudover har hun for nyligt fået sin første hovedrolle siden 'SKAM'. Hun skal spille med i en ny svensk serie, der begynder optagelser i juni 2020.