Trump fik nej til at købe Grønland - nu åbner USA et konsulat
Mens flere danske politikere er bekymrede over øget amerikansk tilstedeværelse i Grønland, er udenrigsminister Jeppe Kofod anderledes positiv.
Onsdag bliver det amerikanske flag hejst i Grønland, når USA åbner sit nye konsulat i hovedstaden Nuuk.
Konsulatet, der skal pleje USA's interesser i landet, indvies efter øget amerikansk interesse i Grønland.
Flere danske partier har tidligere udtrykt bekymring over de interesser - heriblandt Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti.
Det arktiske område vurderes at have stor geopolitisk betydning, og også Rusland og Kina har oprustet indsatsen for at få øget adgang til regionen.
Arktis rummer derudover store naturressourcer i undergrunden, og efterhånden som havisen smelter, åbner sig også øgede muligheder for skibstransport.
Danmark støtter konsulatet
Ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er det positivt med et amerikansk konsulat - set med danske øjne.
- Det betyder, at vi i rigsfællesskabet kan stå stærkere sammen – også med amerikanerne. Det betyder et stærkere og dybere samarbejde og fællesskab på andre områder end det militære – turismeudvikling, erhvervsudvikling, uddannelse og kultur. Det, synes jeg, er rigtig godt, siger Jeppe Kofod til TV 2.
Kommer det til at øge den amerikanske militære tilstedeværelse på Grønland?
- Nej, det her handler om at forstå hinandens perspektiver. Jeg kan godt forstå, at Grønland – som et lille land ligesom Danmark – kigger ud mod verden og vil have udvikling på en bæredygtig måde og ønsker handler og investeringer. Der kan et amerikansk konsulat være med til at udvikle samarbejdet mellem Grønland og USA. Det er noget, den danske regering selvfølgelig støtter, siger ministeren.
Trump ville købe Grønland
Sagen om USA’s interesse i Grønland begyndte for alvor at rulle sidste år.
15. august 2019 skrev amerikanske medier, at præsident Donald Trump havde planer om at købe Grønland. En historie baseret på anonyme kilder.
Dagen efter slog både formanden for det grønlandske selvstyre, Kim Kielsen (S), og statsminister Mette Frederiksen (S) fast, at Grønland ikke er til salg. Mette Frederiksen kaldte i den forbindelse diskussionen for "absurd".
Den kommentar var Donald Trump ikke glad for. Han kaldte den "nasty" og aflyste sit besøg i Danmark 2. og 3. september. Kim Kielsen og den færøske lagmand skulle også have besøgt Danmark, hvor blandt andet arktiske spørgsmål og sikkerhedspolitik var på dagsordenen.
24. august i fjor oplyste nyhedsbureauet AP på baggrund af et brev fra det amerikanske udenrigsministerium til Kongressen, at USA ville genåbne et konsulat i Grønland.
83 millioner til projekter
I april i år oplyste det grønlandske selvstyre, at USA's regering vil tildele et beløb svarende til 83 millioner danske kroner til civile projekter i Grønland.
- Vi er interesserede i, at grønlænderne får den velstand, som de søger, sagde den amerikanske ambassadør til Danmark, Carla Sands, i april til det grønlandske medie KNR.
Det bliver den amerikanske karrierediplomat Sung Choi, der skal være konsul i Grønland.
USA har tidligere haft et konsulat i Nuuk fra 1940 til 1953.
I 2013 åbnede Island et konsulat i Nuuk, hvilket var den første permanente diplomatiske tilstedeværelse i Grønland siden Anden Verdenskrig.