Coronavirus

Satellitbilleder viser øget trafik på p-pladser i august - florerede virus allerede dengang?

Ifølge virolog Allan Randrup Thomsen er nyt studie ikke en rygende pistol - men han kalder det sandsynligt, at virus har cirkuleret siden august.

Mens det første bekræftede smittetilfælde med SARS CoV-2 ifølge de kinesiske myndigheder blev identificeret i slutningen af december, kan smitte med den nye coronavirus allerede have cirkuleret i befolkningen i den kinesiske by Wuhan så tidligt som i august.

Det fremgår af et nyt studie fra Harvard Medical School i USA.

Det er ikke den rygende pistol, man har fat i

Allan Randrup Thomsen

Studiet – der endnu ikke er blevet bedømt af fagfæller og dermed ikke er blevet kvalitetsstemplet – har brugt satellitbilleder over parkeringspladser ved seks hospitaler i Wuhan. Og ved hjælp af dette har man fundet frem til, at der i august og september 2019 var en markant stigning i antallet af parkerede biler ved fem ud af de seks undersøgte hospitaler.

Den øgede aktivitet faldt ikke sammen med den almindelige og årlige sæsoninfluenza. Men en undersøgelse af søgeord viser, at der flere uger før det første kendte tilfælde var markant flere søgninger i Wuhan-området på ordene "hoste" og "diarre" i den kinesisk-sprogede søgemaskine Baidu.

- Vi observerede en opadgående trend i hospitalstrafik og søgevolume, der begyndte i den sene sommer og det tidligere efterår 2019, skriver forfatterne bag studiet, herunder John S. Brownstein, der er forskningschef på Boston Børnehospital.

Dansk ekspert er forbeholden

Professor og eksperimentel virolog på Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, er forbeholden, når det gælder brugen af blandt andet satellitbilleder af parkeringspladser ved et hospital i forskningsøjemed.

- Det er meget indirekte parametre, man kigger på, og det er ikke den rygende pistol, man har fat i, siger han til TV 2.

Han forklarer, at man i stedet burde gå tilbage og undersøge patienter, der før december var indlagt med symptomer på covid-19 – og undersøge eventuelle gemte prøver, som kunne blive analyseret igen med SARS CoV-2 for øje.

- På danske hospitaler har vi mulighed for at gå tilbage – hvorvidt man har kapaciteten og muligheden i Kina, kan jeg ikke udtale mig om. Men det ville have været den mest optimale måde at gøre det på, siger Allan Randrup Thomsen.

Flere studier peger på, at coronavirus ikke startede på marked

Studiet konkluderer ikke, at der er en direkte sammenhæng mellem den øgede aktivitet og udbrud med covid-19. Men ifølge forfatterne understøtter de nye data andre studier, der har påvist, at coronavirus ikke havde sin oprindelse på det berygtede marked i Wuhan.

Et kinesisk studie har således ikke kunnet finde en direkte forbindelse mellem 14 kendte tilfælde og Wuhan-markedet. Det gælder også det første officielle kinesiske tilfælde af smitte med coronavirus.

Og samtidig har prøver fra de vilde dyr på markedet ifølge forfatterne bag studiet ikke kunne påvise en forbindelse til SARS CoV-2.

- Vi undersøger, om SARS CoV-2 måske allerede har cirkuleret i samfundet forud for identifikationen af klyngen ved markedet. Denne hypotese bliver understøttet af epidemiologiske og fylogeniske (hvor virus stammer fra, red.) fund, der angiver, at virus brød ud i det sydlige Kina, skriver forfatterne.

Ifølge Allan Randrup Thomsen er det ikke usandsynligt, at SARS CoV-2 har cirkuleret i Kina allerede i august.

- Det ville jeg ikke turde udelukke. Det kan ske i flere tempi - der kan være ændringer i virussen eller i de situationer, hvor virussen får mulighed for at sprede sig, siger virologen til TV 2.

Diarré kædet sammen med coronavirus

Metoden med satellitbilleder af parkeringspladser ved hospitaler i forbindelse med sygdomsudbrud er ikke ny. Den blev blandt andet også brugt i et studie af luftvejsrelaterede sygdomme i Mexico, Argentina og Chile i 2015.

Også internetsøgninger i Baidu er tidligere blevet brugt i forbindelse med overvågning af luftvejsinfektioner.

- Vi har tidligere vist, at volumen af søgninger i Baidu kan blive brugt til at estimere influenzatrends i Kina, står der i studiet.

Hoste er et af de mest almindelige symptomer på coronavirus, men hoste kan samtidig være et symptom på mange andre infektioner og sygdomme. Det samme er tilfældet med diarre – og selv om diarre bliver nævnt som et muligt symptom på coronavirus, har det ikke været nævnt som et af de mest fremtrædende.

Indtil nu.

For ifølge et andet kinesisk studie foretaget på et af de store hospitaler, der modtog coronapatienter under epidemien i Wuhan, har det vist sig, at selv om luftvejsinfektioner er blandt de mest hyppige symptomer på coronavirus, så havde en stor del af patienterne symptomer fra fordøjelsessystemet, herunder eksempelvis diarre.

Smittetilfælde påvist i Frankrig i december

Tilbage til satellitbillederne. For mens de viser en stigende trafik omkring flere hospitaler i Wuhan i august, september og oktober, viser billederne også, hvor effektiv den kinesiske lockdown 23. januar 2020 var. Således er der stort set tomt på hospitalets område i perioden herefter.

I takt med at Kina åbnede op for samfundet, kan man ifølge forfatterne iagttage, hvordan antallet af parkerede biler igen begyndte at stige. Det samme gjorde antallet af søgninger på "hoste" og "diarre" i Wuhan-området i øvrigt også, hvilket ifølge studiet falder sammen med, at nye smitteklynger blev opdaget i Wuhan.

I Frankrig er det blevet påvist, at man allerede havde det første tilfælde af smitte med coronavirus 27. december 2019, og undersøgelser af røntgenbilleder viser, at en person muligvis allerede var smittet med coronavirus i midten af november.