Coronavirus

Restriktioner lempes: Nu kan plejehjemsbeboere og patienter få besøg

Den nye model fra sundhedsministeriet består af seks hovedpunkter.

Besøgsforbuddet og besøgsrestriktionerne på sygehuse og psykriatriområdet bliver gradvis ophævet.

Det skriver sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Det betyder blandt andet, at plejehjemsbeboere, sygehuspatienter og patienter på psykiatriske afdelinger kan få flere muligheder for at få besøg af 1-2 faste personer.

- Vi gør fortsat alt, hvad vi kan for ikke at få smittekæder ind på sygehusene og plejehjemmene, for vi ved desværre, at mere end 1/3 af alle dødsfald blandt covid-19-tilfælde i Danmark sker på plejehjem. Derfor er vi nødt til at have nogle restriktioner fortsat, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser til TV 2, at plejehjem kan begynde at åbne op for besøg fra 11. juni. Samme dag offentliggøres retningslinjerne i forhold til lempelserne.

Hovedpunkterne i den nye model er:

  • Besøg skal som udgangspunkt gennemføres udendørs. Og man kan ikke længere forbyde et udendørsbesøg.
  • Besøg kan stadig ske indendørs, hvis der er tale om en kritisk situation.
  • Som noget nyt bliver der også mulighed for at få besøg indendørs af 1-2 faste besøgspersoner, som beboeren eller patienten selv udpeger. Det gælder, hvis en beboers eller patients helbred eller de fysiske rammer på plejehjemmet eller sygehuset gør, at besøget ikke kan foregå udendørs.
  • I forhold til sygehusene vil besøgspersonen også kunne ledsage patienten til behandling, undersøgelse eller samtale, mens patienten er indlagt. Det samme gælder ved ambulant behandling, undersøgelse eller samtale.
  • Det vil være ledelsen på plejehjemmet eller sygehuset, der i den konkrete situation beslutter, om der kan ske besøg eller ledsagelse. Her skal der bl.a. tages hensyn til, om besøget kan ske på en forsvarlig måde.
  • Der vil være mulighed for, at man som pårørende – på frivillig basis - lader sig teste forud for besøg på plejehjem og sygehus.