Coronavirus

Mette Frederiksen åbner for at udbetale feriepenge

En udbetaling af feriepengene vil skabe omkring 30.000 arbejdspladser, lyder to analyser.

Statsminister Mette Frederiksen (S) åbner nu for, at danskerne kan få udbetalt feriepenge.

Det kom frem under tirsdagens spørgetime i Folketinget.

- Der er ikke meget, der taler imod at udbetale feriepengene. Derfor indgår det også i vores overvejelser, siger Mette Frederiksen og tilføjer:

- Vi skal have gang i økonomien igen. Regeringen er optaget af at finde de bedste løsninger. Så vil der være nogle ideologiske forskelle mellem partierne, men vi ønsker alle at få gang i forbruget og sikre arbejdspladser.

Samtidig slog statsministeren fast, at det går godt med forbruget, men regeringen er "ikke i tvivl om", at der er behov for at stimulere økonomien nu og efter sommerferien.

Pape efterlyser afklaring

Flere borgerlige partier har efterspurgt, at de indefrosne feriepenge frigives, og derfor blev Konservatives formand, Søren Pape, glædeligt overrasket over statsministerens udmelding.

Han efterlyste derfor en afklaring.

- Vi synes, det vil være naturligt, at når vi begynder at tale om udfasning af hjælpepakkerne, så begynder vi også at tale økonomi, lyder svaret fra statsministeren.

Som følge af den nye ferielov indfryses de penge, som danskerne indtjener i overgangsfasen fra 2019 til 2020, men blandt andre Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation foreslår, at pengene bliver udbetalt til danskerne. Det drejer sig om cirka 100 milliarder kroner.

Vil skabe 30.000 arbejdspladser

De indefrosne feriepenge er på ny blevet aktuelt, efter professor i økonomi og tidligere overvismand Torben M. Andersen i mandagens Politiken sagde, at han støtter en udbetaling af de omkring 100 milliarder kroner.

- Det vil udløse så pænt store udbetalinger til borgerne, at det formentlig kan gøre arbejdet – og få sat tilstrækkeligt gang i efterspørgslen og forbruget i en første runde af den økonomiske genopretning, sagde Torben M. Andersen til Politiken.

Mandag var også dagen, Berlingske skrev, at både Dansk Erhverv og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vurderer, at udbetales feriepengene kan det skabe omkring 30.000 arbejdspladser.

Analysen fra begge organisationer er baseret på, at 60 procent af feriepengene vurderes at bruges på tøj, restauranter eller andre former for forbrug, skrev Berlingske.

www.borger.dk/feriemidler kan du se, hvor meget du kan få i feriepenge. Dog kan funktionæransatte opleve, at de ikke kan se det, fordi arbejdsgiveren indberetter løbende eller venter med at indberette til udgangen af året.