Samfund

I København var der særlige regler for hvide under demonstration - i Aalborg er de uenige

Black Lives Matter Denmark delte protest-etikette for hvide på Instagram. Det skaber intern splid, mener professor.

Da 15.000 danskere i søndags demonstrerede mod systemisk racisme i Københavns gader, var der nogle ting, som sorte demonstranter godt måtte, men som hvide demonstranter skulle holde sig fra.

Arrangøren bag demonstrationen, foreningen Black Lives Matter Denmark, havde nemlig kort forinden delt en række retningslinjer i en såkaldt story på dens Instagram-profil, som gjorde det klart, at der er en særlig etikette, hvide personer bør følge.

Jeg ville gøre det anderledes. Solidaritet går begge veje

Essi Tomobile, frivillig arrangør af Black Lives Matter-demonstration i Aalborg

Under overskriften "Protest Etiquette For White Folks" lød reglerne blandt andet, at hvide demonstranter skulle holde sig fra at råbe særlige kampråb, for eksempel "I can't breathe" ("jeg kan ikke få luft", red.), da det udsagn i særdeleshed er knyttet til sortes erfaringer med politivold.

Derudover skulle hvide demonstranter også afholde sig fra at tale med pressen og i stedet henvise journalister til de sorte arrangører. Til B.T. har talskvinden for organisationen, Bwalya Sørensen, sagt, at de "gerne ville have 'black people' op foran ved bannerne. Vi ved godt, at der har været forargelse omkring det, men vi er ligeglade".

Nogle slagråb er ikke for dig, lyder en regel:

Hvis nødvendigt, skal du sætte dig imellem sorte og ordensmagten. Det er din måde at udnytte din priviligerede postition som hvid, lyder en anden regel:

For ekstrem

I Aalborg, hvor Black Lives Matter Denmark tirsdag eftermiddag har planlagt endnu en demonstration, mener en af organisationens frivillige, at protokollen af retningslinjer er for vidtgående.

- Jeg bakker fuldt op om Black Lives Matter, men personligt synes jeg, det her (etiketten, red.) er for ekstremt. Jeg ville gøre det anderledes. Solidaritet går begge veje, siger Essi Tomobile til TV 2.

- Jeg vil give dem ret i, at det ikke er hvide mennesker, der oplever at blive kvalt. Det kan jeg godt følge dem i. Men det er ikke ensbetydende med, at man skal sige det på den her måde.

Derfor vil hun også sige til de fremmødte demonstranter, at de ikke bør følge retningslinjerne, men hun understreger, at hun stadig har tænkt sig at bakke op om demonstrationen, hvis de alligevel bliver håndhævet.

Protokol kan skabe splid

Black Lives Matter Danmark har bekræftet over for en journalist på Politiken, at billederne aktivt er blevet slettet igen, men der er ikke givet yderligere forklaring på hvorfor.

Også professor i filosofi Vincent Hendricks mener, det er problematisk, hvis Black Lives Matter begynder at forskelsbehandle de sympatisører, som vælger at gå med i demonstrationerne.

- I en bevægelse, som arbejder for lige borgerrettigheder til alle mennesker uanset hudfarve, kan en protokol som denne være med til at skabe internt splid i rækkerne, hvor nogle stemmer pludselig bliver vigtigere end andre, selvom alle arbejder for samme sag, der ikke vil gøre forskel givet race, mener Vincent Hendricks, der selv er søn af en sort amerikaner.

Den slags "protest-etikette" til hvide går ifølge professoren "180 grader imod Martin Luther King og hans budskab fra 1963", hvor pastoren og borgerrettighedsforkæmperen blandt andet sagde, at han "drømmer om, at hans fire børn en dag vil leve i et land, hvor de ikke bliver dømt på farven af deres hud, men på deres persons karakter".

Pride: Handler om respekt

I Amnesty Danmark, som årligt arrangerer mellem 10 og 20 demonstrationer, oplyser organisationen, at den ikke har retningslinjer for, hvordan demonstranter bør agere, men at de "ikke har en holdning til", hvordan andre organisationer gør.

Protest-etiketten møder opbakning fra en gruppe af minoriteter i LGBT-miljøet. Forperson for Copenhagen Pride, Lars Henriksen, siger til TV 2, at de også i Pride-bevægelsen omdeler anbefalinger til deres allierede.

- I Pridebevægelsen gør vi det som en anbefaling i stedet for et påbud. Det er et sæt retningslinjer om, hvordan man som allieret er med på den respektfulde måde, siger han.

Lars Henriksen mener, det er vigtigt for minoriteterne at få flertallet med sig, men at det stadig er deres kamp. Det er deres smerte og erfaringer, som skal være i centrum.

- Vi prøver at skabe et positivt afsæt i, at vi rigtig gerne vil have jer med til at støtte kampen, men ved at følge disse anbefalinger spærrer du ikke for de minoriteter, som prøver at bliver hørt.

Hvid amerikaner bag regler

Etiket-protokollen er oprindeligt forfattet af den hvide, amerikanske kvinde Tibby Wroten, en bibliotekar fra den nordlige del af Californien.

31. maj uploadede hun en række billeder til sin profil, som efterfølgende er blevet delt adskillige gange af Black Lives Matter-bevægelsen i USA. Fomålet med opslaget var at synliggøre, hvordan hvide meddemonstranter kan være "så hjælpsomme som muligt".

Efter stor opmærksomhed har hun dog måttet korrigere opslaget to gange, og hun har efterfølgende også følt sig nødsaget til at oprette et nyt opslag, hvor hun præciserer en række af retningslinjerne.

Tirsdagens demonstration bliver afholdt klokken 17 til 19.