13-årig på barrikaderne efter kønsstereotyp opgave i skolebog: - Det er et problem
Forlaget bag Sally Brunstrøms engelskbog erkender, at indholdet er forældet.
”Tænk på fem pigeord. Skriv dem ned på et stykke papir i lyserød eller rød. Tænk så på fem drengeord og skriv dem med blåt.”
De ord – skrevet i en engelskbog til 7. klasse – har fået 13-årige Sally Brunstrøm på barrikaderne, i første omgang i en artikel i Jyllands-Posten.
- Jeg synes, det er et problem, at man på den måde skal dele personer op i drenge og piger. Jeg tror, at der er rigtig mange børn og unge, som ikke kan identificere sig med en klassisk pigerolle eller en klassisk drengerolle, siger hun i 'Go' aften LIVE'.
Pige- og drengefarver
Sally Brunstrøms egne interesserer passer ikke nødvendigvis ned i stereotypen for, hvad en 13-årig pige går op i.
- Jeg interesserer mig rigtigt meget for politik og samfundet og kriminalstof og mordsager, fortæller hun.
Derfor kan hun ikke genkende sig selv i de piger, hun møder i sine skolebøger.
- Jeg har aldrig prøvet at tænke: ”Hende føler jeg, at jeg ligner eller minder om”. Mange af de piger, man læser om i bøgerne, er lidt upersonlige og overfladiske, siger hun.
Og det er ikke kun i skolen, hun har oplevet unødvendige kønsstereotyper. Allerede i børnehaven undrede Sally sig over, at der var drenge- og pigefarver.
- Jeg kunne ikke rigtigt se nogen logisk grund til, at der var nogle farver, der passede bedre til det ene køn end det andet, husker hun.
Ikke desto mindre var det netop i henholdsvis pige- og drengefarver, at hun et årti senere blev bedt om at skrive fem pigeord og fem drengeord på engelsk.
- En diskussionsstarter
Da hun så opgaven, gjorde Sally Brunstrøm det med det samme klart over for sin engelsklærer, at hun syntes, den var mærkelig.
- Han sagde, at jeg bare skulle tage det som en udfordring, fortæller hun.
Hos Alinea, som udgiver Sallys engelskbog 'Pit Stop', kan forlagschefen godt forstå hendes undren.
- Det giver jo ikke mening. Men det her materiale er udkommet i 2006. Det er klart, at hvis materialet var udviklet i dag, havde vi haft en anden diskussion om, hvordan et kapitel om identitet kunne udformes, siger Rikke Bay.
Forlagschefen understreger samtidig, at opgaven med pige- og drengeord er introduktionen til et kapitel om køn, hvor der senere er mange forskellige repræsentationer af hvad piger og drenge er.
- Opgaven er tænkt som et oplæg til diskussion, og det er et håb fra vores side, at læreren griber den debat, der er mulig, siger hun.
Den forklaring køber Sally Brunstrøm dog ikke helt.
- Så synes jeg også, at det skal stå der, og at der skal være en opfordring til læreren om at starte en diskussion om, hvorvidt man synes, at den her opgave er passende, siger hun.
Fandt sin egen løsning
Selvom forlagschef Rikke Bay erkender, at indholdet i Sallys engelskbog er udtryk for et forældet kønssyn, er bogen stadig til salg.
Og der er ikke noget, der tyder på, at den bliver revideret lige foreløbig.
- Køn alene er ikke nok til, at vi tager materiale op og laver det helt forfra. Det gør vi primært med materiale til fag, der har udviklet sig, eller hvor man underviser på en helt anden måde, siger Rikke Bay.
Det var selvsagt ikke tids nok til at hjælpe Sally Brunstrøm, da hun skulle løse sine engelsklektier.
- Jeg har ikke lyst til at opretholde et bestemt billede af, hvad en dreng eller en pige skal interessere sig for. Jeg synes ikke, der er noget, der er bestemt drenget eller piget, siger hun.
Derfor fandt hun en løsning, så hun kunne lave opgaven uden at gå på kompromis med den holdning.
Mens hendes klassekammerater skrev football med blåt og dresses med lyserød, gik hun mere lavpraktisk til værks.
- Jeg skrev testosteron og østrogen og den slags, siger hun.
Se hele indslaget med Sally i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY.