Coronavirus

Søren Pind om stor Black Lives Matter-demonstration: - Det er gak!

Både folkevalgte såvel som almindelige borgere undrer sig over, at det er tilladt at samles til demonstration, mens andre dele af samfundet er lukket.

Det er "gak", at 15.000 mennesker var samlet i København til demonstration søndag eftermiddag, når vi i Danmark stadig bakser med smitten fra coronavirus.

Det mener den tidligere justitsminister og Venstre-mand Søren Pind.

- Efter vi har spærret gamle inde på plejehjem, folk er gået konkurs, børn har ikke været i skole, render 15.000 mennesker ud og gnubber sig op ad hinanden, lige når vi er ved at få has på smitten. DET ER GAK, skriver han på Twitter.

Demonstranter var for anden gang på to uger samlet foran den amerikanske ambassade som følge af den sorte amerikaner George Floyds død under en anholdelse i Minneapolis for to uger siden. Også i Aalborg, Aarhus og Odense har store grupper været samlet til antiracistiske demonstrationer i kølvandet på drabet.

Men 15.000 var for mange, og flere tilslutter sig Søren Pinds kritik. Det konservative folketingsmedlem Rasmus Jarlov mener, proportionerne er forkerte.

- Folk undlader at besøge deres nære, som dør alene. Bryllupper udskydes. Virksomheder går konkurs. Men det kan disse mennesker ikke tage sig af, for alle hensyn må vige, når der skal demonstreres i Danmark imod politivold i USA.

At deltage i en politisk demonstration og give sin mening til kende er en af hjørnestenene i dansk demokrati og en grundlovssikret rettighed, hvorfor flere nuværende og tidligere folketingsmedlemmer også deltog søndag eftermiddag. En af dem var SF's politiske ordfører, Karsten Hønge.

Ingen afstand

Han oplevede, at mange meddemonstranter ikke holdt den fornødne afstand.

- Jeg tænker, at ansvarligheden burde være større. Man kan godt samles 15.000 udendørs til en vigtig politisk manifestation. Men jeg synes, det er utroligt, man ikke er i stand til at holde afstand, siger SF'eren til Ritzau.

Karsten Hønge mener, arrangørerne burde have taget større ansvar og opfordret folk til at holde afstand, da smitten fra coronavirus findes i samfundet.

Jeg bliver nervøs, når jeg ser så mange mennesker samlet så relativt tæt

Allan Randrup Thomsen, professor og virolog ved Københavns Universitet

Begivenheden gør flere af landets førende virologer bekymrede.

Forskningschef ved Nordsjællands Hospital Thea Kølsen Fischer siger til TV 2, at demonstranterne nu bør drage omsorg for de ekstra udsatte grupper i samfundet:

- Hvis man har nogle i sin omgangskreds, der er i risikogruppen, bør man påtage sig et ansvar og gå i karantæne for at sikre, at man ikke er smittet. Det er den ansvarlige og omsorgsfulde måde at agere på, efter at have deltaget i en demonstration med så mange mennesker, hvor det ikke har været muligt at holde den fornødne afstand, siger hun til TV 2.

Selvom flere af demonstranterne havde taget mundbind på, er der stadig grund til løftede øjenbryn, når menneskemængden står tæt og råber høje kampråb:

- Jeg bliver nervøs, når jeg ser så mange mennesker samlet så relativt tæt. Og så vidt jeg kunne se, brugte kun nogle af dem mundbind, så ja, det bekymrer mig. At det foregår i det fri er en klar og vigtig faktor, men der var steder, hvor jeg synes, at folk var rimelig tæt på hinanden, sagde Allan Randrup Thomsen, professor og virolog ved Københavns Universitet, søndag.

Afstemning

Hvad synes du om, at 15.000 danskere demonstrerede i København?

Vrede danskere: Mangel på respekt

På TV 2s Facebookside har demonstrationen også vakt ivrig debat. Flere brugere er harme over, at de hverken må besøge deres bedstemor på plejehjem eller holde den store bryllupsfest, mens det stadig er lovligt at samles flere tusinder for at protestere.

- Jeg føler mig vred, skriver Jane Andersen blandt andet.

- Vi måtte være 20 i kirken, da jeg tog afsked med en livslang ven. De regler måtte vi efterleve, men her (ved demonstrationen, red.) er ingen regler eller bare sund fornuft. Det er mangel på respekt.

Imens mener Dorthe Annette Munksgaard Søndergaard, at folks opførsel må være "en øjenåbner for politikerne":

- Ingen tager restriktionerne seriøst mere, slet ikke efter det her, skriver hun.

TV 2 har taget kontakt til talskvinden for organisationen Black Lives Matter Danmark for at foreholde hende kritikken. TV 2 vil desuden også gerne have svar på, hvorvidt organisationen har i sinde at ændre i logistikken ved afholdelsen af de næste to demonstrationer i henholdsvis Odense og Aalborg, hvor flere end 2000 personer på organisationens Facebookside har tilkendegivet, at de agter at deltage.

Det har indtil videre ikke været muligt at få en kommentar, men en af de faste talere ved demonstrationerne, Roger Courage Matthisen, siger til TV 2, at Black Lives Matter Danmark har gjort sit for at afvikle begivenhederne med respekt for corona.

- Black Lives Matter Danmark har opfordret demonstranter til at bære mundbind og holde afstand, derefter er det borgernes opgave at påtage sig ansvaret for, hvordan de vil møde op til denne demonstration, siger han til TV 2.