Coronavirus

S opfordrer 15.000 demonstranter at lade sig teste for coronavirus

Professor mener, at de mange demonstranter nu skal huske deres samfundsansvar. Hvis de kender nogen i risikogruppen, bør de gå i karantæne, lyder det.

Søndag eftermiddag stimlede 15.000 mennesker sammen i København til Black Lives Matter-demonstration.

Nu opfordrer Socialdemokratiet deltagerne til at blive testet for coronavirus. Det siger politisk ordfører Jesper Petersen (S) til Ritzau.

Meldingen kommer, efter at den store menneskemængde har fået kritik for at stå tæt sammen i en tid med coronavirus. Blandt andet har tidligere justitsminister og Venstre-mand Søren Pind undret sig.

- Efter vi har spærret gamle inde på plejehjem, folk er gået konkurs, børn har ikke været i skole, render 15.000 mennesker ud og gnubber sig op ad hinanden, lige når vi er ved at få has på smitten. DET ER GAK, skriver han på Twitter.

Også professor og forskningschef ved Nordsjællands Hospital Thea Kølsen Fischer siger til TV 2, at demonstranterne nu bør drage omsorg for de ekstra udsatte grupper i samfundet:

- Hvis man har nogle i sin omgangskreds, der er i risikogruppen, bør man påtage sig et ansvar og gå i karantæne for at sikre, at man ikke er smittet. Det er den ansvarlige og omsorgsfulde måde at agere på, efter at have deltaget i en demonstration med så mange mennesker, hvor det ikke har været muligt at holde den fornødne afstand, siger hun til TV 2.

Et "passende ansvar"

Jesper Petersen pointerer, at man selvfølgelig er i sin gode ret til at demonstrere, og at Folketinget har besluttet at undtage demonstrationer i forsamlingsforbuddet, der mandag er hævet fra 10 til 50 personer.

Men når man har stået meget tæt sammen og råbt, vil det være passende at blive testet for coronavirus, mener han.

- Der er ikke noget krav eller nogen lov om, at man skal. Men det er den ansvarlighed, man kan tage på sig, at man kan bruge den testkapacitet, der nu er på plads, og lade sig teste.

- Det ville jeg synes var et passende ansvar at tage på sig selv, siger Jesper Petersen til Ritzau.

Politikere vil lade sig teste

Mandag har både folketingsmedlem Rosa Lund og hovedbestyrelsesmedlem Pelle Dragsted fra Enhedslisten sagt, at de vil holde ekstra afstand de kommende dage, efter at de to politikere deltog i demonstrationen. Rosa Lund har også sagt, at hun vil blive testet.

Til TV 2 siger Pelle Dragsted, at alle, som har deltaget i demonstrationen, har et ansvar for at "udvise ekstra agtpågivenhed":

- Der er en risiko, som vi skal tage meget alvorligt.

- Vi har et særligt ansvar for at blive testet efter et par dage, og indtil da bør vi være meget nøjeregnende med at holde ekstra god distance, siger Pelle Dragsted om sig selv og sine meddemonstranter.

Thea Kølsen Fischer fortæller, at personer oftest udvikler symptomer med coronavirus mellem fire og seks dage efter smitte.

- Det er derfor et godt tidspunkt at lade sig teste på, hvis man selv udvikler milde symptomer og vil have svar på, om man er smittet. Men virussen kan godt udvikle sig senere, så et negativt podningssvar er ikke nødvendigvis en forsikring om, at man ikke bliver syg, siger hun.

Afstemning

Hvad synes du om, at 15.000 danskere demonstrerede i København?

Superspredere står for størstedelen af smitten

Et nyt studie viser, at såkaldte superspredere står for størstedelen af coronasmitten. Bag studiet står Kim Sneppen, professor i biokompleksitet ved Niels Bohr Institutet, og pandemiforsker Lone Simonsen fra Roskilde Universitet.

En superspreder er en smittet person, der smitter mange andre. Om supersprederne skyldes biologiske faktorer, uheldig timing, social adfærd, eller at de indgår i særlige risikable begivenheder, ved forskerne endnu ikke.

Studiet viser også, at smitten i høj grad sker ved store begivenheder, eksempelvis festivaler og koncerter.

Fordi Danmark fortsat har forbudt større arrangementer, har man også begrænset superspredernes maksimale antal kontakter med andre, lyder det fra de to forskere.

Til søndagens demonstration var 15.000 mennesker samlet til en antiracistisk demonstration i kølvandet på, at den sorte mand George Floyd døde i forbindelse med en anholdelse for to uger siden.

BLM opfordrer til at bære mundbind

TV 2 har taget kontakt til talskvinden for organisationen Black Lives Matter Danmark for at få svar på, hvorvidt organisationen har i sinde at ændre i logistikken ved afholdelsen af de næste to demonstrationer i henholdsvis Odense og Aalborg, hvor flere end 2000 personer på organisationens Facebookside har tilkendegivet, at de agter at deltage.

Det har indtil videre ikke været muligt at få en kommentar, men en af de faste talere ved demonstrationerne, Roger Courage Matthisen, siger til TV 2, at Black Lives Matter Danmark har gjort sit for at afvikle begivenhederne med respekt for corona.

- Black Lives Matter Danmark har opfordret demonstranter til at bære mundbind og holde afstand, derefter er det borgernes opgave at påtage sig ansvaret for, hvordan de vil møde op til denne demonstration, siger han til TV 2.

Alle voksne danskere kan bestille en test for coronavirus på coronaprover.dk.