Panda slap ud af anlæg i København Zoo - skudt med bedøvelsespil

Principielt burde det ikke kunne ske, siger videnskabelig direktør i Københavns Zoo.

Den ene af de to pandaer i Zoologisk Have i København slap mandag morgen ud af sit anlæg. Den blev dog opdaget af vagtmesteren i haven, bedøvet med en pil og er nu på plads i sit anlæg igen.

Bengt Holst, videnskabelig direktør i haven, oplyser, at han-pandaen, der hedder Xing Er, slap ud ved at kravle op ad en kunstig bambusafspærring, hvorefter den krøb under en barriere af eltråde.

- Det er ret imponerende, siger han til TV 2.

Flugtforsøget skete ved sekstiden mandag morgen, og omkring klokken otte var pandaen tilbage i sit bur.

Vandrede stille og roligt rundt

Pandaen nåede omkring 30 meter væk, inden den blev skudt af dyrlægen med en bedøvelsespil.

- Da han kom ud, vandrede han stille og roligt rundt, fortæller Bengt Holst.

Men da pandaen fik øje på vagtmesteren, fik den hurtigt benene på nakken - alligevel lykkedes det personalet at omringe pandaen forholdsvis hurtigt.

Efter bedøvelsen blev Xing Er ifølge Bengt Holst placeret på "et slags tæppe," som blev brugt til at få pandaen tilbage i sin stald.

Han oplyser samtidig, at pandaen ikke kom til skade under flugtforsøget, og at han efterfølgende fik et opvågningsmedikament.

- Han har det fint, men er lidt omtumlet, fortæller han.

Anlæg skal gennemgås

Begge pandaers anlæg skal nu ses igennem for fejl og mangler - og Xing Er bliver i sin stald, indtil fejlen er udbedret, så der ikke igen vil være en panda løs i haven.

- De er jo gennemgået minutiøst, så principielt burde det ikke kunne ske, men det må vi jo så tage til efterretning, siger Bengt Holst.

Danmark har lånt de to pandaer af Kina for omkring 100 millioner kroner over de næste 15 år.

De ankom til Danmark i foråret 2019, og de bor i et anlæg til 160 millioner kroner, som er tegnet af Bjarke Ingels' tegnestue BIG.

TV 2 har forsøgt at få billeder af pandaens flugt, men Københavns Zoo vil ikke offentliggøre videoovervågningen.