Coronavirus

Nyt studie kobler frygtet børnesygdom sammen med coronavirus - 19 ud af 21 indlagte havde spor efter covid-19

Også i Danmark har man set flere tilfælde af Kawasakis syndrom blandt børn og unge. Et større barn har været indlagt på en intensivafdeling.

Et fransk studie konkluderer, at der er en mulig sammenhæng mellem coronavirus og Kawasakis syndrom, der er en betændelsestilstand i kroppen hos børn og teenagere.

Studiet er netop blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift British Medical Journal.

Det kommer i kølvandet på, at lande - herunder USA, Storbritannien og Frankrig - under coronaepidemien har konstateret mange flere tilfælde end normalt af den ellers sjældne sygdom.

Også danske børnelæger har set flere tilfælde end forventet. Det oplyste Mette Holm, der er overlæge på Børne- og Ungeafdelingen på Aarhus Universitetshospital, til TV 2 i maj.

På dét tidspunkt havde ingen danske børn været så alvorligt syge, at det krævede indlæggelse på en intensivafdeling. Siden har et større barn med symptomer på Kawasakis syndrom været indlagt til intensiv behandling, oplyser Mette Holm mandag til TV 2.

- Barnet var på intensivafdelingen i et enkelt døgn, blev udskrevet til en sengeafdeling og kom hjem kort tid efter. Barnet havde påvirket hjertemuskel, ligesom man har set hos flere børn med symptomer på Kawasakis syndrom i Frankrig, siger hun.

Hvad er Kawasakis syndrom?

  • Kawasakis syndrom er en børnesygdom, der giver feber, diarré og ledsmerter. Tilstanden er meget velkendt blandt børnelæger.
  • De synlige symptomer er røde øjne uden øjenbetændelse, røde læber, rød tunge, udslæt og hævede lymfeknuder på halsen. 
  • I en fjerdedel af tilfældene får børnene udposninger på hjertets blodårer, og det kan være farligt uden den rigtige behandling. 
  • Det smitter ikke, men der er heller ikke en test, man kan tage for at afgøre, om det er kawasaki, barnet fejler.
  • Med den rette behandling kommer børn sig uden mén. 

Hun siger samtidig, at danske børnelæger fortsat ser enkelte tilfælde af børn, der har Kawasakis-lignende symptomer, og børn med langvarig feber.

Kawasakis syndrom er en inflammationssygdom, der normalt rammer omkring 30-40 børn i Danmark om året. Mette Holm kan på grund af regler om anonymitet i et lavt antal ikke komme det præcise antal børn i Danmark nærmere, men oplyser at der er tale om børn fra under 1 år til børn og op til 17 år.

Test skal vise, om danske børn har haft coronavirus

Det franske studie er foretaget blandt 21 børn i alderen 3 til 16 år på et universitetshospital i Paris.

Af de 21 børn, der havde alvorlige symptomer på Kawasakis syndrom, blev 19 af dem testet positiv for antistoffer mod covid-19.

- Det igangværende udbrud af Kawasakis-lignende mulitisystem betændelses-syndrom blandt børn og teenagere i Paris-området kan være forbundet til coronavirus. I dette studie havde en usædvanlig høj andel af de berørte børn og unge mave-tarm-symptomer og symptomer på Kawasakis syndrom og var af afrikansk herkomst, lyder det i konklusionen.

I Danmark venter man fortsat svar på antistoftest, som skal kortlægge, om de danske børn også har været smittet med covid-19. Børnene er ikke blevet testet med den samme antistoftest, og det skal ske, før de endelige resultater vil blive meldt ud fra dansk side.

Ingen af de danske børn er testet positiv for aktiv smitte med coronavirus.

Mange af afrikansk herkomst i fransk studie

Mette Holm hæfter sig i studiet blandt andet ved den høje andel af covid-19 positive blandt børnene med symptomer på Kawasakis syndrom.

- Enten er det fordi, der i Frankrig generelt er mange, der er smittede med coronavirus, hvilket vi ikke har herhjemme, eller også er det fordi, det er coronavirus, der udløser Kawasakis syndrom, siger hun.

Hun kalder det samtidig interessant, at omkring halvdelen af børnene i studiet er af afrikansk herkomst.

Samme tendens har vist sig i England, hvor en stor del af de børn, der har været på intensivafdelinger på grund af syndromet har anden etnisk herkomst, blandt andet afrikansk, asiatisk og mellemøstlig.

- Det er vi nødt til at kigge på. I Danmark har vi set enkelte af anden etnisk herkomst, men det er ikke halvdelen, siger Mette Holm.

Hun fremhæver, at det er velkendt, at Kawasakis syndrom findes hyppigere i den asiatiske population, ligesom det er japanerne, der for 50 år siden første gang beskrev sygdommen.

- Udover at have en genetisk følsomhed for at få Kawasakis, som for eksempel i den asiatiske population, skal man også møde en faktor, der kan trigge (udløse, red.) sygdommen, siger Mette Holm

Hun oplyser, at mange bakterier og virusser har været mistænkt for at kunne udløse sygdommen, og coronavirus er altså nu også under mistanke.

Covid-19 som trigger-sygdom

Læger mener, at Kawasakis syndrom skyldes en forsinket reaktion i immunsystemet efter en infektionssygdom som for eksempel covid-19.

Hvis sygdommen er relateret til coronavirus, hører det med til historien, at coronavirus blandt børn er sjælden.

Siden coronavirus kom til landet i slutningen af februar, er ingen danske børn døde som følge af hverken covid-19 eller Kawasakis syndrom. Det er dog ikke tilfældet i både USA og Frankrig.

- Selvom sygdommen kan være alvorlig, hvis den ikke bliver behandlet, er det vigtigt at pointere, at det er en sjælden sygdom, siger Mette Holm.

Samtidig får børn ifølge Statens Serum Institut generelt et mildere forløb, hvis de bliver smittet med coronavirus.