Samfund

Nu kan du snart se dinosaurkonge på dansk jord

Fra 1902 og frem til i dag er der kun fundet omkring 50 eksemplarer af Tyrannosaurus rex.

For første gang nogensinde kan man opleve et ægte Tyrannosaurus rex-skelet på dansk jord.

19. juni åbner Statens Naturhistoriske Museum nemlig op for en udstilling, hvor det danskejede T. rex-skelet, Tristan Otto, er centrum.

- Det bliver ikke større. Der har aldrig været en T. rex i Danmark, så det er første gang, vi har mulighed for at vise danskerne en ægte T. rex, siger museumsdirektør Peter Kjærgaard.

Tristan Otto er ikke det eneste dinosaur-skelet på udstillingen. Han får blandt andet følgeskab af denne Zephyrosaurus.

Skelettet af Tristan Otto blev fundet i den amerikanske delstat Montana i 2010, og hidtil har det kun kunnet opleves på Naturhistorisk Museum i Berlin. Det er 3,4 meter højt, 12 meter langt og har alle sine tænder intakte.

Og Tristan Otto er ikke nogen vårhare. Faktisk er han cirka 66 millioner år gammel. Dinosaurerne levede for mellem 245 millioner år og 65 millioner år siden. T. rexen levede i den sene kridttid for 68-65,5 millioner år siden.

T. rex er især blevet ikonisk på grund af sin størrelse og sin bidstyrke.

Deinonychus-skelet.

Ejet af dansker

Selve skelettet er mørkt. Det er det, fordi mineralerne i jorden på det sted, hvor Tristan Otto er fundet, har gjort, at knoglerne er fuldstændig matsorte. Efter undersøgelser af skelettet er det blevet klart, at Tristan Otto var syg og meget præget af de mange sygdomme, da den døde omkring 20-årsalderen. Den havde flere knoglebrud samt sygdomme i både mund og kæbeparti.

Et ægte og næsten komplet fossil hører til sjældenhederne, da der fra 1902 og frem til i dag kun er fundet omkring 50 eksemplarer af T. rexen. Ingen har været 100 procent komplette, men med sine 170 originale knogler ud af 300 er Tristan Otto ét af verdens mest komplette fossiler.

Skelettet af en Allosaurus.

Tristan Otto er ejet af to danskere, Niels Nielsen​ og Jens Peter Jenssen, og opkaldt efter deres sønner, Tristan og Otto. Niels Nielsen er stort set ukendt herhjemme, men er vokset op i Danmark. Han har dog ikke boet i landet, siden han som 18-årig flyttede til USA for at læse på Brown University. Han har gjort karriere i investerings- og ejendomssektoren og købte altså i 2015 Tristan Otto, som han lånte ud til det naturhistoriske museum i Berlin.

Hvordan så T. rex ud?

Hvordan T. rex præcis så ud på ydersiden er et palæontologisk mysterium.

Undersøgelser har peget på både skæl og fjer.

Forskning peger i forskellige retninger i forhold til fjer-spørgsmålet. Ved denne 2019-udstilling vises T. rex med fjer.

Men da man fandt Tristan Otto, fandt man også nogle få forstenede aftryk af dyrets overflade. De fleste af dem ikke større end et frimærke. De lå tæt ved knoglerne i nakken, ryggen og halen, og aftrykkene viste faktisk alle det samme: Skæl. Hvert skæl er kun omkring en millimeter i diameter, så på afstand ville huden formentlig have set mere læderagtig ud end skællet.

Aftrykkene viste, at T. rex var fjer-fri på det meste af kroppen. Det er dog stadig muligt, at den havde fjer nogle steder.

Rettet 8.6.: I første udgave af denne artikel stod, der at udstillingen åbner i dag. Den åbner den 19. juni.