Coronavirus

Loftet for forsamlinger hæves til 50

Retningslinjer for ændringer af forsamlingsforbud og åbning af idrætsfaciliteter bliver præsenteret mandag.

Forsamlingsforbuddet hæves mandag til 50 personer fra 10 personer.

Det fremgår af en bekendtgørelse fra Sundheds- og Ældreministeriet, der er offentliggjort i Lovtidende.

Den forhøjede grænse var ventet, da regeringens udspil i sidste uge gik på, at man ønskede at hæve forsamlingsforbuddet fra 8. juni.

Samtlige af Folketingets partier bakker op om at hæve forsamlingsforbuddet. Det fremgår af et brev, som statsminister Mette Frederiksen (S) har sendt til partilederne søndag.

Loft kan hæves yderligere

Regeringen har tidligere meldt ud, at man ønsker forsamlingsforbuddet yderligere hævet de kommende måneder.

Ønsket er, at det fra 8. juli hæves til 100 personer og fra 8. august til 200 personer.

Forsamlingsforbuddet trådte i kraft 16. marts, da Folketinget vedtog en hastestramning af epidemiloven.

Denne tillod sundhedsminister Magnus Heunicke (S) at indføre et forsamlingsforbud på grund af coronavirus.

Dagen efter - 17. marts - blev forsamlingsforbuddet skærpet. Dermed var det kun tilladt at samles 10 personer mod det tidligere loft på 100 personer. Det omfattede både indendørs og udendørs, offentlige og private arrangementer.

Siden marts er forbuddet blevet forlænget flere gange.

Lyn-analyse

I det store billede er partierne enige om at hæve forsamlingsforbuddet til 50 personer. Det ligger i kortene, at det vil blive hævet yderligere de kommende måneder. Den politiske uenighed bunder i den absolutte grænse på 500 personer, der må forsamles.Venstre og De Konservative ønsker, at en undtagelse for forsamlingsforbuddet kan gælde eksempelvis superligakampe. Her venter der en politisk armlægning, for det er regeringen formentlig ikke indstillet på. Der er bekymring for, at større forsamlinger kan føre til såkaldt superspredning, hvor coronavirus overføres til rigtig mange personer.

Absolut grænse på 500 personer

Statsminister Mette Frederiksen sagde på et pressemøde 6. april, at der ville gælde et absolut loft for antallet af personer, der kan samles.

Forbuddet gælder forsamlinger på over 500 personer og vil vare til minimum 1. september.

I lyset af den udmelding gik landets største festivaller som eksempelvis Roskilde Festival, NorthSide og Tinderbox hurtigt ud og aflyste sommerens musikalske begivenheder.

Ifølge TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen venter der i den kommende tid politiske forhandlinger om den øvre, absolutte grænse på 500 personer.

Denne grænse ønsker flere borgerlige partier at hæve.

- Der venter en politisk armlægning, for Venstre og De Konservative ønsker, at en undtagelse kan gælde eksempelvis superligakampe. Det møder modstand fra regeringen, der er bekymret for, at større forsamlinger kan føre til såkaldt superspredning, siger Peter Lautrup-Larsen.

Indendørs idræt åbner op

Fredag 5. juni lagde regeringen op til, at alle idrætsfaciliteter, der ikke allerede er omfattet af genåbningsplanen, også åbner 8. juni.

Dette bliver bekræftet i bekendtgørelsen.

Dermed er indendørs sports- og fritidsfaciliteter som for eksempel fitnesscentre, badelande, legelande, svømmehaller fremrykket fra fase 4 til at være en del af genåbningens fase 3.

Det er tidligere blevet meldt ud, at det i høj grad er op til idrætslivet selv at udarbejde de konkrete sundhedsmæssige retningslinjer for en genåbning, men der vil gælde de overordnede retningslinjer vedrørende hygiejne og afstand.

De nærmere retningslinjer forventes at blive præsenteret mandag.

En række undtagelser

Fredag 5. juni lagde regeringen desuden op til, at der ville være en række undtagelser, hvor der kunne samles flere end 50 personer.

Det inkluderede alle arrangementer, hvor deltagerne "i det væsentlige" sidder ned, såsom eksempelvis bryllupper, konferencer og generalforsamlinger samt tilskuere ved fodboldkampe.

Her ville forsamlingsforbuddet være op til 500 personer.

Regeringen lægger dog op til i et forsøg, at én eller flere superligakampe kan afvikles med mere end 500 personer på stadion. Det skriver statsminister Mette Frederiksen i et brev til partilederne, som TV 2 er kommet i besiddelse af.

Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet vil der mandag komme flere oplysninger om rækken af undtagelser fra forsamlingsforbuddet.

Få udeståender

Dermed er store dele af landet nu genåbnet, efter coronavirussen i marts effektivt fik regeringen til at lukke Danmark ned.

Følgende dele af samfundet afventer dato for genåbning:

  • Universiteter og videregående uddannelsesinstitutioner
  • Diskoteker, spillesteder, natteliv og festivaler
  • Danmarks grænser