Flere end 15.000 deltog i dansk Black Lives Matter-demonstration

Arrangøren bag demonstrationen mener, det er vigtigt, at Danmark og de danske politikere er synlige i debatten.

Søndag eftermiddag blev Københavns gader fyldt med slagord, bannere og tilråb, ligesom det er sket overalt i verden i løbet af de seneste to uger.

’Black Lives Matter’, ’Silence is violence’ og ’Enough is enough’ stod der på de medbragte bannere.

Alle med det samme formĂĄl. At rĂĄbe op og vise sin modstand til racisme i samfundet.

Demonstrationen var arrangeret af bevægelsen Black Lives Matter i kølvandet på sagen om den sorte amerikaner George Floyds død, som en betjent er sigtet for at stå bag.

Ifølge Københavns Politi foregik alt i god ro og orden til søndagens demonstration:

- Der har været 15.000 mennesker på gaden. Måske lidt flere. Men det er gået rigtigt godt, og vi har ikke nogen anholdte, siger Tommy Laursen, der er politiinspektør ved Københavns Politi, til TV 2.

Arrangør:- Danmark skal blande sig

Demonstrationen startede ved den amerikanske ambassade i København søndag klokken 14.00 og sluttede cirka klokken 16.45 ved Christiansborgs Slotsplads.

Undervejs var der tilrĂĄb, taler og slagsange blandt de flere tusinde deltagere.

Flere tusinde danskere var søndag forsamlet til demonstration for Black Lives Matter på Kgs. Nytorv i København.

Og det er vigtigt for at råbe politikerne på Christiansborg op. Det fortalte Bwalya Sørensen, der er talskvinde og arrangør af Black Lives Matter i København, forud for demonstrationen:

- Danmark har blandet sig på en positiv måde i apartheid, og det skal vi gøre igen.

- Man skal sige noget. Hvis man ikke siger noget, så er man medskyldig. Jeg vil gerne have, at Danmark er på den rette side af historien, når det drejer sig om menneskerettigheder, siger Bwalya Sørensen til TV 2.

Danmark skal råbe op. Og vi skal sige stop, når det drejer sig om racisme og drab på sorte. Sådan lyder det søndag eftermiddag fra Bwalya Sørensen, der er talskvinde og arrangør af Black Lives Matter i København.

Demonstrationen, og flere hundrede andre rundt om i verden, kommer efter, at den 46-årige afroamerikanske George Floyd blev dræbt under en anholdelse i Minneapolis 25. maj. Her maste en betjent sit knæ mod hans hals i mere end otte minutter, hvorefter George Floyd mistede bevidstheden og døde.

Siden har flere byer over hele USA været præget af uroligheder som følge af utilfredshed med politiets behandling af sorte amerikanere. I Sverige er flere anholdt søndag eftermiddag.

Demonstrant: - Vi er alle ens

Og selvom demonstrationerne er startet pĂĄ den anden side af Atlanten, hvor byer er sat i brand, og mange hundrede er blevet anholdt, sĂĄ kan vi ikke se os fri for racisme i Danmark.

Det fortæller Mira Skadegaard, der er post.doc ved Aarhus Universitet og forsker i racisme:

- Ja, vi har racisme i Danmark. Der er nok ikke et sted pĂĄ jorden, hvor der ikke findes diskrimination og forskellige former for racisme, siger hun.

Ifølge Mira Skadegaard så har racismen bare været mere skjult, fordi vores kolonisering og slavehandel primært er sket uden for landets grænser.

Men den er i samfundet, og vi skal italesætte den. Det siger Sara Thewolde, der har rødder i Eritrea og Etiopien, men er født i Danmark, og som deltog i søndagens demonstration i København:

- Vi kan ikke gĂĄ rundt i den samme cirkel igen og igen. Vi skal videre.

Sara Thewolde, der til daglig er studerende, er søndag eftermiddag også midt op til demonstration i København. Og hun siger, at der i det danske samfund er behov for at snakke om racisme - for vi kan blive bedre til det.

- Jeg er glad for at være født og opvokset her. Jeg er glad for at være dansk. Jeg er glad for at være eritreisk og etiopisk. Min far har lært mig, at man tager det bedste fra denne her kultur og sin egen kultur og blander dem sammen. Der er ingen grund til, at man skal vælge én side. Vi er allesammen ens, og vi kan gøre hinanden bedre, siger Sara Thewolde.

Også i Odense og Aarhus var flere tusinde samlet til demonstration i ugens løb.

De fire betjente, som var indblandet i anholdelsen af George Floyd, er alle blevet fyret. Betjenten, der sad pĂĄ hans hals, er sigtet for drab. De andre tre er sigtet for medvirken til drab.

George Floyd blev mindet i sin hjemby Houston 6. juni. Begravelsen finder sted i Houston 9. juni.

I Danmark er forsamlinger med ”politisk eller andet meningsbefordrende øjemed” ikke omfattet af det forsamlingsforbud, som er i landet lige nu på grund af coronavirus. Flere af deltagerne bar dog alligevel masker.