Samfund

Derfor var det helt lovligt, da 15.000 danskere gik tæt i Københavns gader

Selvom det er tilladt at samles til demonstration, så har flere professorer dybe panderynker over, at så mange samledes søndag.

Søndag eftermiddag var Dag Hammarskjölds Allé foran den amerikanske ambassade i København fyldt til bristepunktet.

Op mod 15.000 danskere var samlet til en demonstration arrangeret af bevægelsen Black Lives Matter i kølvandet på den 46-årige sorte amerikaner George Floyds død for to uger siden under en anholdelse i Minneapolis. En betjent er senere blevet sigtet for drab i sagen.

Demonstranterne gik tæt, og der var markant flere end 10 personer samlet, som forsamlingsforbuddet under coronakrisen ellers tillader.

Men det er helt lovligt. For ifølge bekendtgørelsen om forsamlingsforbuddet er forsamlinger med ”politisk eller andet meningsbefordrende øjemed” ikke omfattet af forbuddet.

- Det er også sådan, at vi betragter det at kunne deltage i en politisk demonstration som værende en af hjørnestene i vores demokrati. Derfor har det været undtaget for de forsamlingsforbud, der har været, siger retsordfører i Socialdemokratiet, Jeppe Bruus, til TV 2.

Institut for Menneskerettigheder: - Kernen i vores retssamfund

Jeppe Bruus fortæller, at det hele tiden har været tilladt at demonstrere i Danmark under coronaepidemien. Også 1. april hvor antallet af indlagte toppede med 535.

Et egentlig forbud mod politiske forsamlinger eller demonstrationer har aldrig været diskuteret i Folketinget, fortæller retsordføreren. Men det ville også have været yderst vanskeligt, selvom man med epidemiloven og forsamlingsforbuddet er ”inde at rode” ved ét af Grundlovens centrale punkter – retten til at forsamles.

Ytringsfriheden og muligheden for politiske tilkendegivelser ville være vældigt vanskeligt at forbyde

Louise Holck, vicedirektør, Institut for Menneskerettigheder

Det fortæller Louise Holck, der er vicedirektør i Institut for Menneskerettigheder:

- Ytringsfriheden og muligheden for politiske tilkendegivelser ville være vældigt vanskeligt at forbyde. Det er så fundamentale rettigheder. Det er kernen i vores demokratiske rettigheder, og så ville man sætte hele vores retssamfund ud af spil, siger hun til TV 2.

Louise Holck fortæller, at forsamlingsforbuddet kan lade sig gøre, fordi der er tale om ”særlige hensyn” og en sundhedskrise. Men noget mere vidtgående er svært at forestille sig:

- At man har begrænset forsamlingsfriheden, er jo vanvittigt vidtgående. Det var der ingen, der forestillede sig ville ske i vores levetid. Hvis man så forhindrede kernen af vores demokratiske samfund, retten til at ytre sig eller at forsamle sig for at demonstrere, ville man undergrave vores demokrati på en måde, som man hverken kunne eller ville, siger hun.

Professorer nervøse

Jeppe Bruus siger til TV 2, at han håber, at danskerne alligevel vil forholde sig til sundhedsmyndighedernes anbefalinger om afstand og hygiejne, når og hvis, der demonstreres.

Men en situation som søndag er netop noget af det, der bekymrer nogle af landets førende eksperter.

Det er sådan en begivenhed, vi er bekymrede for kunne blive en superspreder-begivenhed

Thomas Benfield, professor, Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital

- Jeg kunne se at folk holdt afstand, og mange bar masker, men det er sådan en begivenhed, vi er bekymrede for kunne blive en superspreder-begivenhed.

- Der skal kun enkelte smittede til for at bringe det videre til flere, siger Thomas Benfield, der er professor, på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital.

Samme bekymring lyder fra Allan Randrup Thomsen, der er professor og virolog ved Københavns Universitet:

- Jeg bliver nervøs, når jeg ser så mange mennesker samlet så relativ tæt. Og så vidt jeg kunne se brugte kun nogle af dem mundbind, så ja, det bekymrer mig. At det foregår i det fri er en klar og vigtig faktor, men der var steder, hvor jeg synes, at folk var rimelig tæt på hinanden, siger Allan Randrup Thomsen.

Flere tusinde endte demonstrationen på Christiansborg Slotsplads efter at være gået fra Østerbro i København i forbindelse med Black Lives Matter.

Begge professorer understreger, at de er ”fuld af sympati” og ”respekt” for kampen mod racisme, men de havde gerne set, at flere havde brugt mundbind, som WHO nu anbefaler, hvor det er svært at holde afstand – og at grupperne havde været mere spredt.

Der er lagt op til, at forsamlingsforbuddet hæves fra 10 til 50 fra mandag morgen og igen til 100 og 200 personer henholdsvis 8. juli og 8. august.

Søndag aften er Folketinget endnu ikke blevet enige om en aftale.

Demonstrationen søndag eftermiddag startede klokken 14.00 ved den amerikanske ambassade på Østerbro og sluttede cirka 16.45 på Christiansborgs Slotsplads.