Samfund

Spildevand ledt ud i Øresund for anden dag i træk: Rødt flag ved flere badesteder

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Kraftigt regnvejr natten til fredag har overbelastet kloaksystemerne i hovedstadsområdet og sendt 38 millioner liter kloakvand ud i Øresund.

Både natten til fredag og natten lørdag har forsyningsselskabet Hofor udledt mekanisk renset spildevand fra kloakkerne i København og omegn og ud i Øresund.

Det oplyser kommunikationsrådgiver Christina Otzen fra Hofor til TV 2.

Udledningen skyldes et kraftigt regnskyl, der fandt sted mellem klokken 02 og 06 natten til fredag, og som dermed sendte 37 millioner liter vand fra hovedstadsområdets kloakker ud i Øresund.

- Natten til lørdag har der fundet et mindre overløb sted, hvor der er udledt omkring én million liter mekanisk renset regnvand blandet med spildevand i Øresund, siger Christina Otzen.

Hun pointerer, at de i alt 38 millioner liter mekanisk renset vand fra kloakkerne primært er regnvand.

Vandet består af 90 procent regnvand og ti procent spildevand fra danskernes toiletter, bade og køkkener.

Det er som at tømme et badekar for vand. Det tager tid

Christina Otzen, kommunikationsrådgiver i Hofor

Som at tømme et badekar

Fredagens udledning skyldtes en overbelastning af kloaksystemerne, da den kraftige regn fik fyldt systemet op.

Dermed kunne spildevandet ikke pumpes videre til rensningsanlægget, og i stedet for at oversvømme gaderne blev spildevandet ført ud i Øresund, forklarer Christina Otzen.

Natten lørdag har regnen langt fra været lige så kraftig over hovedstadsområdet, men det mindre overløb skyldes en afledt effekt af de overfyldte systemer.

- Det er som at tømme et badekar for vand. Det tager tid, siger Christina Otzen og uddyber problematikken:

- Vi har 15 opfyldningsbassiner i København, og de blev fyldt op fredag. Vi kunne ikke nå at få sendt alt vandet videre til rensningsanlægget inden lørdag.​ Udledningen er derfor efterveer af fredagens regnskyl over hovedstaden.

Intensiteten er afgørende

Fredag og lørdagens udledning har haft en negativ betydning for kvaliteten af badevandet i Øresund og omkring centrum af København.

Det røde flag er blevet hejst ved flere badeanstalter, fortæller enhedschef for vand i Københavns Kommune, Jørgen Lund, til TV 2 Lorry.

- Der er en automatisk registrering af, hvornår der er overløb. Den forurening, der kommer fra overløb, beregner vi på. Hvor meget kommer den til at have indflydelse på badestederne samt hvornår, og det gør, at man lukker badestederne.

Jørgen Lund forklarer, at det er i højere grad er intensiteten end mængden af regnvandet, der er afgørende for, hvordan kloaksystemerne kan håndtere presset.

Forbedret badevand

Det røde flag betyder, at badevandskvaliteten er dårlig, og ifølge hjemmesiden Badevandsudsigten er det derfor forbundet med "sundhedsrisiko ved badning".

Fredag var det røde flag hejst ved i alt 15 badeanstalter i København og langs kysten nord for hovedstaden op til Snekkersten.

Lørdag formiddag viser en optælling fra Badevandsudsigten, der registrerer badevandets kvalitet i udvalgte kommuner, at badevandet er forbedret flere steder.

Til sammenligning er det røde flag hejst ni steder ved badestrande som eksempelvis centrum af København, Lyngby, Bellevue, Vedbæk og Espergærde.

En varm kartoffel

Problemerne med udledning af spildevand i Øresund er den seneste tid blevet en varm kartoffel.

Det sker, efter at Københavns Kommune har givet Hofor tilladelse til at udlede 290.000 kubikmeter - svarende til 290 millioner liter - spildevand i Øresund.

Flere politikere og organisationer kritiserede efterfølgende udledningen på grund af de miljømæssige konsekvenser.

Udledningen skulle efter planen have fundet sted over fem dage i slutningen af maj, men blev i første omgang udskudt til efteråret.

Nu arbejdes der på, at man helt kan undgå udledningen af spildevand.

20 milliarder til skybrudssikring

Hofor oplyser til TV 2, at forsyningsselskabet sammen med forskere, politikere og andre interessenter vil gå sammen og se nærmere på fremtidige løsninger for skybrud.

Selskabet vil i den forbindelse investere 20 milliarder kroner over de kommende år på blandt andet skybrudssikring og klimatilpasning, lyder det i en pressemeddelelse.

Initiativerne har til formål at halvere Hofors udledning til vandmiljøet - fra cirka to procent til cirka en procent af den samlede mængde regn- og spildevand.