Coronavirus

Glæde hos fitnesscentre over hele landet: Det bliver anderledes, men vi er klar

Hos landets største fitnesskæde tør man ikke glæde sig for tidligt, men oplyser, at man er klar til en åbning før tid.

Hvis partierne på Christiansborg bliver enige over weekenden, ser det ud til, at danskerne igen kan få lov til at svede i fitnesscentre landet over.

For af et aftaleudkast udarbejdet af Kulturministeriet, som TV 2 er i besiddelse af, fremgår det, at regeringen lægger op til at ”genåbne indendørs idræts- og foreningsliv, som ikke allerede er omfattet af åbning”.

Og det glæder Dansk Fitness og Helse Organisation (DFHO), som organiserer 938 private fitnesscentre.

- Hvis vi får lov til at starte før tid, så er det en rigtig, rigtig god nyhed for os. Det vil vi glæde os over, og det tror jeg også, at rigtigt mange danskere vil, siger Morten Brustad, der er branchedirektør i DFHO, til TV 2.

Appel til danskerne

Der var ellers lagt op til, at fitnesscentre landet over skulle vente til fase 4 og dermed starten af august, før de igen måtte åbne dørene for gæster.

Men udviklingen af coronaepidemien i Danmark er gået godt, og smittetrykket er nu så lavt, at man ønsker at ”genåbne alle lokaler, hvor der udøves idræts- og fritidsaktiviteter, herunder spillehaller, lege- og badelande, svømmehaller og træningscentre”, som det lyder i aftaleudkastet, som TV 2 er i besiddelse af.

Udkastet blev sendt til partierne fredag aften og bliver forhandlet endeligt på plads i denne weekend.

Hvis aftalen vedtages, vil den gælde allerede i fase 3, der træder i kraft på mandag, 8. juni.

- Jeg kan ikke garantere, at der er nogen, der kan blive klar med så kort varsel, men hvis der kommer en aftale om, at man må åbne før, må vi også afvente og se, hvilke retningslinjer, der kommer, siger Morten Brustad.

Jeg håber, at man tager sin gode adfærd fra samfundet med ind i fitnesscentrene, når der bliver åbnet,

Morten Brustad, Dansk Fitness og Helse Organisation (DFHO)

DFHO oplyser, at de siden nedlukningen i marts har forberedt sig på, hvordan en eventuel genåbning kunne blive realiseret. Blandt andet via dialog om retningslinjer med myndigheder, politikere og kulturministeriet. Det handler blandt andet om begrænse kapaciteten, sikre nødvendig afstand og holde et højt hygiejneniveau, da det ”drejer sig om at passe på hinanden”.

Lyn-analyse

Jeg tror, at det er rimelig sikkert, at det kommer til at ende nogenlunde, som det står i det her notat. Der er jo ikke rigtigt nogle, der er imod, at man gør det. Og så er det et billede på, at regeringen har skiftet strategi fuldstændigt, da den ikke længere hylder det her forsigtighedsprincip. For sagen er jo, at Statens Serum Institut jo også siger, at man ikke kan sige hvor farligt det er, og derfor er opfattelsen, at man lige så godt kan gøre det. Man har vurderet, også efter et politisk pres, at det var på tide at lægge ansvaret over på danskerne selv.

Det er centrenes fokus, når svedperlerne igen begynder at pible, siger Morten Brustad, men han har også en appel til danskerne:

- Der er ikke nogen tvivl om, at det er centrenes ansvar, at man lever op til retningslinjerne, men jeg håber, at man tager sin gode adfærd fra samfundet med ind i fitnesscentrene, når der bliver åbnet, siger han.

Fitness World: - Vi har masser af plads

Hos landets største fitnesskæde, Fitness World, der, ifølge dem selv, har mere end 470.000 medlemmer fordelt over 175 centre, glæder man sig til igen at byde medlemmerne velkommen.

Her lyder det i et skriftligt svar, at man er tilbageholdende med at glæde sig, førend der ligger en officiel udmelding fra regeringen, men at ”det er positivt, at det tyder på, at vi kan få lov til at åbne vores centre tidligere end først planlagt”.

I svaret lyder det, at man vil følge de aftalte retningslinjer fra DFHO, og at man vil benytte sig af erfaringerne fra genåbningen af sine 40 centre i Schweiz for tre uger siden:

- Vi har god plads i vores centre til at sikre afstanden, og vi kan styre kapaciteten via vores systemer og indgange. Fokus er at passe på hinanden ved at vise hensyn, holde afstand, sikre en god hygiejne og intensiveret rengøring og tydelig kommunikation, skriver Charlotte Nordland, der er presseansvarlig hos Fitness World, til TV 2.

Også spillehaller, lege- og badelande samt svømmehaller og sportshaller er en del af aftalen, hvis den vedtages.