Coronavirus

WHO ændrer anbefalinger om brugen af mundbind

Svenskerne afviser at tage WHO's nye anbefaling til sig på nuværende tidspunkt. Også Danmark har indtil nu afvist at anbefale mundbind.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefaler nu, at alle folk anvender mundbind, når man er steder, hvor det er svært at holde afstand til andre.

Det siger organisationens generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, under et pressemøde fredag.

- Set i lyset af ny forskning anbefaler WHO, at regeringer bør opmuntre offentligheden til at bære mundbind på steder, hvor der er massespredning, og hvor social afstand er svær at overholde. For eksempel i offentlig transport, i forretninger eller andre steder med begrænset plads eller tætbefolkede områder, lyder det fra generaldirektøren.

Men masker alene kan ikke beskytte mod coronasmitte, lyder det dog også fra WHO.

- Masker kan give en falsk tryghed, som får personer til at se stort på håndhygiejne og afstand, siger Tedros på pressemødet.

Derudover anbefaler organisationen, at udsatte grupper som personer over 60 år, samt personer, der har andre lidelser, bør bære medicinske ansigtsmasker på steder, hvor det er svært at holde afstand.

Det samme gælder for sundhedspersonale på alle afdelinger. Eksempelvis skal en læge, der går stuegang på en hjerteafdeling, også have medicinske ansigtsmasker på – selvom der ikke er patienter, der er testet positive for coronavirus.

Danmark har ikke villet anbefale mundbind

I Danmark har Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, flere gange forklaret, at man ikke vil anbefale raske danskere at bruge maske i det offentlige rum. Han appellerer i stedet til, at man vasker hænder og holder afstand.

- Det har været drøftet meget løbende. Myndighederne i de asiatiske lande anbefaler det. Vi har ikke følt, at det er dokumenteret, sagde Søren Brostrøm på et pressemøde i april.

Det har fredag aften ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen om WHO's nye anbefalinger, men Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har udtalt sig tv-kanalen SVT.

Tegnell fortæller, at han vil vente på den fulde rapport om mundbind og medicinske ansigtsmasker fra WHO, før det bliver noget, han overvejer at råde svenskerne til at følge.

- Man skal være meget forsigtig med WHO's udmelding. Man kan ikke plukke en sætning ud uden at se på helheden og foretage en vurdering, siger Anders Tegnell til svenske SVT.

Han siger derudover, at mundbind skal passe ind i en bredere strategi, og det gør den ikke i Sverige. Der skal man nemlig blive hjemme, hvis man er syg, lyder det ifølge mediet.

Snart obligatorisk i danske lufthavne

Selvom Danmark endnu ikke anbefaler mundbind, bliver det fra 15. juni dog obligatorisk at bære mundbind i danske lufthave og flyrejser ud af landet. Uden mundbind vil man ikke få lov at gå om bord på et fly. Det fremgår af nye retningslinjer fra myndighederne, der kom torsdag.

Ifølge transportminister Benny Engelbrect (S) er der en effekt ved mundbind.

- Der er en lille effekt, men dog en effekt. Vi har en pragmatisk holdning til det her og opfordrer desuden til, at man fortsat ikke tager ud at flyve, hvis man har symptomer eller føler sig sløj. Samtidig skal man heller ikke vende ansigterne mod hinanden, når man sidder relativt tæt, sagde han til TV 2 torsdag.